characters characters

Cum calmezi crizele de isterie pe care le fac copiii

26 februarie 2010    |   493 vizualizări
 

Pentru a evita astfel de iesiri, parintele trebuie sa discute cu cel mic si sa ii aduca la cunostinta ce anume vor cumpara, inainte de a iesi la shopping


Tipete, lacrimi de crocodil, tavalit pe jos - sunt doar cateva dintre gesturile pe care orice copil le face cel putin o data in viata atunci cand nu ii convine ceva sau cand isi doreste o jucarie. Specialistii in psihologie spun ca aceste crize de isterie sunt des intalnite la cei cu varsta cuprinsa intre unu si trei ani, perioada la care acestia descopera lumea inconjuratoare. "Copilul are astfel de iesiri atunci cand are o stare de frustrare sau de excitatie la vederea atator produse. Acelasi lucru se intampla si in prezenta celorlalti tovarasi de joaca, mai ales cand acestia se joaca cu diferite obiecte. Conflictul apare atunci cand copilul nu poate intelege de ce persoanele din jur au iesit cu jucarii si el nu", spune psihologul Anca Munteanu, Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie.


Psihologii recomanda parintilor sa nu acorde importanta acestor iesiri, deoarece micutii nu se vor calma, ci dimpotriva starea de agitatie a copilului se va agrava. "Adultii intuiesc ca nu bomboana sau jucaria reprezinta adevaratul motiv pentru care copilul face diferite crize de plans si stiu din experienta ca, imediat ce au satisfacut capriciul, cel mic va veni cu o alta cerere. Oferind copilului ceea ce vrea la un anumit moment nu este in beneficiul acestuia si cu atat mai mult in favoarea parintelui", explica specialistul Munteanu.

 

Comunicarea - singura modalitate de a linisti copilul

Psihologul mai spune ca minorii aleg sa faca astfel de scene mai ales in public din doua motive. Un prim motiv ar fi ca atunci cand esti la cumparaturi copilul vede tot felul de lucruri noi. Al doilea motiv se bazeaza pe specularea unui sentiment: copiii au invatat sa ceara in public stiind ca adultii cedeaza incercati fiind de un sentiment de rusine. "De cele mai multe ori astfel de scene se petrec in prezenta mamelor care, in loc sa incerce sa afle de ce plange copilul, daca acel lucru este sau nu important, prefera sa cumpere produsul dorit sau recurg la tot felul de amenintari precum cele de genul «Las' ca vezi tu acasa!». Aceste vorbe nu vor face decat sa agraveze starea de nervozitate a copilului", mentioneaza specialistul.


Psihologul recomanda ca, pentru a evita astfel de iesiri, parintele trebuie sa discute cu cel mic si sa ii spuna ce produse va cumpara atunci cand merg la piata. Mai mult, daca tentatia pentru copil este prea mare si incepe sa tipe, parintele nu trebuie sa traga de el, o prima regula este sa il calmeze. Atunci cand plang, copiii nu pot intelege argumente rationale. Ignorarea sau amenintarea cu abandonarea copilului nu este solutia ideala, deoarece exista reversul medaliei, iar in astfel de momente copilul se simte abandonat si neinteles, spun psihologii. Un alt truc la care parintii pot recurge este atragerea atentiei copilului asupra altui lucru, dar unul care este pe lista. Specialistii recomanda evitarea promisiunilor de genul "Cumparam la sfarsit ceea ce vrei", pentru ca cel mic nu va uita, iar a doua oara nu se va lasa convins sa inceteze cu plansul cu o astfel de replica.


Sursa: www.gandul.info

 

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu