Cu ocazia Saptamanii Mondiale a Alaptarii, UNICEF si OMS fac apel la acces echitabil pentru masuri de sprijinire a alaptarii
NEW YORK/GENEVA, 1 august 2024 – „În ultimii 12 ani, numarul de copii sub sase luni la nivel mondial care sunt alaptati exclusiv la san a crescut cu peste 10%. Aceasta inseamna ca 48% dintre copiii din intreaga lume beneficiaza acum de acest start sanatos in viata, ceea cea se traduce prin sute de mii de vieti de copii salvate datorita alaptarii la san.
Desi acest salt semnificativ ne aduce mai aproape de obiectivul Organizatiei Mondiale a Sanatatii de a creste gradul de alaptare exclusiva la san la cel putin 50% pana in 2025, exista provocari persistente care trebuie abordate.
Atunci cand mamele primesc sprijinul de care au nevoie pentru a-si alapta copiii, toata lumea are de castigat. Îmbunatatirea ratelor de alaptare ar putea salva peste 820.000 de vieti de copii in fiecare an, conform celor mai recente date disponibile.
În timpul acestei perioade critice de crestere si dezvoltare timpurie, anticorpii din laptele matern protejeaza bebelusii impotriva bolilor si a riscului de deces. Acest lucru este deosebit de important in timpul situatiilor de urgenta, cand alaptarea garanteaza o sursa de hrana sigura, valoroasa din punct de vedere nutritiv si accesibila pentru sugari si copii mici. Alaptarea reduce incidenta bolilor din copilarie si riscul anumitor tipuri de cancer si boli netransmisibile pentru mame.
În aceasta Saptamana mondiala a alaptarii, sub tema ” Reducerea decalajelor: Sprijin privind alaptarea pentru toate mamele”, UNICEF si OMS subliniaza necesitatea imbunatatirii sprijinului pentru alaptare ca fiind o actiune esentiala in reducerea inegalitatilor in materie de sanatate si protejarea drepturilor mamelor si copiilor de a supravietui si de a se dezvolta.
Se estimeaza ca 4,5 miliarde de oameni - adica mai mult de jumatate din populatia lumii - nu beneficiaza de o asigurare completa a serviciilor medicale esentiale, astfel incat multe femei nu primesc sprijinul de care au nevoie pentru a-si alapta in mod optim copiii. Acest lucru include accesul la consiliere si consultanta medicala calificata, empatica si bazata pe respect pentru femei pe tot parcursul perioadei de alaptare.
Colectarea de date sigure este esentiala pentru a combate inegalitatile in materie de asistenta medicala si pentru a garanta ca mamele si familiile beneficiaza de sprijin eficient si in timp util pentru alaptare. În prezent, doar jumatate dintre tari colecteaza date privind ratele de alaptare. Pentru a sprijini progresul, este necesar, de asemenea, sa fie disponibile date privind politicile care fac posibila alaptarea, cum ar fi cele legate de politicile de ocupare a fortei de munca favorabile familiei, reglementarea comercializarii substituentilor laptelui matern si investitiile in alaptarea la san. Îmbunatatirea sistemelor de monitorizare va contribui la sporirea eficacitatii politicilor si programelor privind alaptarea, la luarea unor decizii mai bune si la asigurarea finantarii adecvate a sistemelor de suport.
Atunci cand alaptarea este protejata si sprijinita, probabilitatea ca femeile sa isi alapteze copiii este de doua ori mai mare. Aceasta este o responsabilitate comuna. Familiile, comunitatile, lucratorii din domeniul sanatatii, factorii de decizie politica si alti factori de decizie joaca un rol central prin:
- Cresterea investitiilor in programe si politici care protejeaza si sprijina alaptarea prin bugete nationale dedicate.
- Punerea in aplicare si monitorizarea politicilor favorabile familiei la locul de munca, cum ar fi concediul de maternitate platit, pauzele de alaptare si accesul la servicii de ingrijire a copiilor accesibile si de buna calitate.
- Sa se asigure ca mamele care sunt expuse riscurilor in situatii de urgenta sau comunitatile subreprezentate beneficiaza de protectie si sprijin pentru alaptare, in conformitate cu nevoile lor unice, inclusiv consiliere eficienta si in timp util privind alaptarea, ca parte a asistentei medicale de baza.
- Îmbunatatirea monitorizarii programelor si politicilor de alaptare pentru a evalua si imbunatati in continuare ratele de alaptare.
- Elaborarea si punerea in aplicare a legilor care restrictioneaza comercializarea substituentilor laptelui matern, inclusiv practicile de marketing digital, precum si monitorizarea pentru raportarea de rutina a incalcarilor Codului.”
Despre UNICEF
UNICEF este prezent in Romania si in alte 190 de tari si teritorii pentru a promova supravietuirea si dezvoltarea copiilor din perioada copilariei mici pana la adolescenta. În Romania, UNICEF lucreaza impreuna cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autoritati locale, societatea civila, sectorul privat, parteneri nationali si internationali si mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educatie timpurie de calitate si la scoala, pentru protejarea adolescentilor si monitorizarea drepturilor copilului, pentru protectie sociala si pentru mobilizarea de resurse in beneficiul copiilor. Pentru mai multe informatii despre UNICEF si activitatea sa, vizitati https://www.unicef.org/romania/ro.
Urmariti UNICEF in Romania pe Facebook, Instagram, TikTok, X si WhatsApp.
Despre OMS
Dedicata bunastarii tuturor oamenilor si ghidata de stiinta, Organizatia Mondiala a Sanatatii conduce si sustine eforturile globale pentru a oferi tuturor, oriunde, o sansa egala la o viata sigura si sanatoasa. Suntem agentia ONU pentru sanatate care conecteaza natiunile, partenerii si oamenii din prima linie in peste 150 de locatii - coordonand raspunsul lumii la urgentele de sanatate, prevenind bolile, abordand cauzele profunde ale problemelor de sanatate si extinzand accesul la medicamente si asistenta medicala. Misiunea noastra este de a promova sanatatea, de a mentine lumea in siguranta si de a veni in sprijinul celor vulnerabili.
Pentru mai multe informatii despre OMS, vizitati www.who.int si urmariti OMS pe Twitter, Facebook, Instagram, LinkedIn, TikTok, Pinterest, Snapchat, YouTube, Twitch
Adauga tu primul comentariu: