characters characters

Copiii simt de mici oamenii buni

23 aprilie 2010    |   1066 vizualizări
Oamenii stiu sa aprecieze bunele intentii ale semenilor chiar si de la cele mai fragede varste, mai mici de doi ani, intelegand altruismul si reactionand in consecinta, trecand peste conditionarea prin recompense sau pedepse.

Vietuitoarele planetei stiu sa dea dovada de altruism, cand situatia o cere, reusind uneori sa uimeasca si sa eclipseze prin gesturile lor societatea umana. Cu toate acestea, oamenii chiar s-au nascut sa fie altruisti, sustin cercetatorii, care au demonstrat ca si un copil de doi ani poate identifica si aprecia corect o intentie binevoitoare, raspunzand cu aceeasi moneda, arata Live Science, citat de ziare.com.

Oamenii ii apreciaza mai mult pe cei care au vrut sa ii ajute, chiar daca nu au reusit sa-si duca actiunea pana la capat, chiar si la varste mai mici de doi ani, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii canadieni. Chiar daca si reprezentantii altor specii obisnuiesc sa se ajute intre ei, oamenii se ajuta mai mult, in diferite moduri, spun cercetatorii, mai mult decat orice alte vietuitoare ale pamantului. "Natura cooperanta a oamenilor sta la baza celor ce fac ca specia noastra sa fie unica", sustine psihologul Kristen Dunfield, de la Universiatea Queen's din Ontario, Canada.

Pana acum, cercetatorii stiau ca intre 60% si 80% dintre copiii mici incearca in mod constant sa-i ajute pe oameni, pana ajung sa implineasca 14 sau 18 luni, incercand de exemplu sa le ofere acestora obiectele scapate pe jos. Parintii au grija de obicei sa corecteze rapid acest gen de comportament al copiilor, iar acestia nu mai reactioneaza la fel pe masura ce cresc si sunt invatati cum sa se poarte.

Desi oamenii de stiinta credeau pana acum ca micutii ajuta de oricine, fara discriminari, ultimele studii ale psihologilor canadieni arata ca acestia stiu sa aleaga pe cine vor sa ajute si fac asta fiind interesati mai mult de interactiunea sociala decat de castigul material direct.

In cadrul unor experimente ale cercetatorilor canadieni, copiii mici s-au intalnit cu doua femei prietenoase, mai mult sau mai putin dispuse si capabile sa le ofere o jucarie. Adultii au aratat intai ca vor si ca pot sa le ofere copiilor o jucarie, apoi ca vor, insa nu pot, iar in final le-au dat de inteles micutilor ca nu au de gand sa ii ajute. Copiii au fost pusi apoi in situatia de a-l ajuta pe unul dintre cei doi adulti, la alegere, oferindu-i un obiect scapat pe jos.

Sursa: www.romanialibera.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu