characters characters

Apropiind doua generatii: copiii si varstnici in acelasi centru

Ce pot invata copiii de la persoanele varstnice

31 ianuarie 2017    |   1224 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

copii si varstniciIn general, copiii au ocazia sa interactioneze cu varstnicii doar in cadrul familiei, cu bunicii si alte rude. Distanta dintre copii si bunici poate face ca aceste interactiuni sa fie rare si sa ramana destul de superficiale. Studii recente arata insa ca atat generatiile tinere, cat si cele varstnice pot avea multe de castigat din interactiuni frecvente.

In SUA, Australia, Marea Britanie si Danemarca, exista de mai multi ani centre in care varstnicii si copiii participa impreuna la programe educationale.


Cand activitatile sunt organizate astfel incat ambele generatii sa poata participa cu placere si entuziasm, rezultatele sunt pozitive. Poate fi vorba de a se juca jocuri de societate, a citi impreuna sau chiar a canta. In New Jersey, exista o orchestra intergenerationala, cu membri cu varste intre 6 si 90 ani, iar Belmont, Massachusetts, copii si batrani lucreaza impreuna la proiecte de protectia mediului.

Copiii primesc atentie si afectiune si au ocazia sa isi dezvolte abilitati sociale si emotionale. Fiind obisnuiti de la varste fragede sa comunice cu persoane varstnice, sunt mai putin retrasi si reticenti cand cunosc alti adulti. Pe de alta parte, varstnicii se declara foarte multumiti si considera ca astfel de proiecte le-au ridicat stima de sine si promoveaza foarte mult prietenia. Varstnicii implicati in aceste activitati sustin ca nu isi mai petrec ziua asteptand sa treaca timpul, ci se bucura de fiecare activitate in parte. In plus, varstnicii au timp, intelepciune si abilitati pe care le pot folosi in favoarea celor mici.

Sursa: TheConversation.com


*Sursa foto:photostock at FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu