characters characters

Conflictul intre colegii de clasa „De ce tu ai luat 10 si eu nu?“

02 aprilie 2018    |   1853 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

conflictul intre colegii de clasa
(interviu cu Iuliana Dragan, prof. invatamant primar, Scoala 96, Bucuresti)

Educatia din Romania pune un accent deosebit pe note si pe concurenta intre elevi. Considerati ca acest sistem de evaluare ajuta sau, dimpotriva, este generator de frustrare si chiar determina inabilitatea de a lucra in echipa?

La clasa Pregatitoare, unde nu exista notare, am observat ca elevii erau foarte detasati, raspundeau liber si dezinvolt, erau mai indrazneti, experimentau mai mult, ceea ce este benefic, in plan atitudinal, pentru procesul de dezvoltare a unui copil.

Sistemul de notare cu ajutorul calificativelor reprezinta acel „rau necesar“ in procesul de invatare. De ce „rau“? Deoarece unii elevi sunt mai inhibati cand este vorba de masurarea cunostintelor si capacitatilor pe care le-au dobandit la un moment dat.

Cand se gandesc la calificativ, cei emotivi manifesta deseori blocaje. De ce „necesar“? Deoarece il ajuta pe copil sa constientizeze masura in care si-a insusit materia parcursa si ne ajuta pe noi, cadrele didactice, sa intreprindem masuri de ameliorare a invatarii, de exersare sau de dezvoltare, in functie de rezultatele obtinute de fiecare elev.

Care ar fi cele mai atractive si eficiente metode de a-i ajuta pe elevii din clasele primare sa invete cu placere?

Activitatile de invatare organizate sub forma de joc, intreceri, concursuri, care se pot desfasura individual, in perechi sau in echipa constituie modalitati active si eficiente de invatare la aceasta varsta. Invatarea digitala, folosind produse de invatare on-line – cum este site-ul educational Scoala Intuitext, de pilda –, este de asemenea foarte atractiva pentru copil.

Pentru obtinerea unui succes garantat este necesar ca elevul sa se familiarizeze cu tipurile de itemi intalniti in cadrul Testarii Nationale. De aceea recomand aplicarea cunostintelor si competentelor insusite zi de zi la scoala pentru rezolvarea unor itemi de tipul celor administrati prin testarile nationale. In acest sens, pentru antrenament pot fi folosite modelele de teste de pe site-ul ministerului sau auxiliare didactice cu teste concepute dupa aceeasi structura. 

Citeste continuarea interviului.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu