characters characters

Conflictele dintre parinti si bunici in legatura cu cresterea copiilor

01 septembrie 2020    |   1094 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

conflicte parinti bunici in cresterea copiilor
Unele familii extinse functioneaza foarte bine adoptand principiul „Ce se intampla in casa bunicilor ramane in casa bunicilor” - cu alte cuvinte, regulile bunicilor pot fi diferite de cele ale parintilor. Aceste cazuri sunt insa destul de rare. Se pare ca diferentele de opinie si conflictele sunt destul de frecvente intre parinti si bunici cand vine vorba de cresterea copiilor, dupa cum arata un studiu realizat in SUA.

Citeste si:

Trei lucruri pe care le pot face bunicii pentru o relatie mai buna cu nepotii

Bunicii: reguli, limite si roluri in cresterea nepotilor


Aproape jumatate dintre parintii participanti la sondaj au declarat ca au neintelegeri cu cel putin unul dintre bunici cu privire la cresterea copiilor, iar 1 din 7 parinti ajung sa limiteze timpul pe care copiii lor il petrec cu bunicii. Cele mai multe neintelegeri apar in legatura cu:

  • disciplina (57%)
  • alimentatia copilului (44 %)
  • timpul pe care copilul il petrece in fata ecranelor (36%)

Alte subiecte care starnesc neintelegeri si nemultumiri intre parinti si bunici: bunele maniere, regulile privind sanatatea si siguranta copiilor, ora de culcare, dar si atitudini diferite fata de anumiti nepoti sau postarea fotografiilor copiilor pe retelele de socializare.

„Bunicii joaca un rol special in viata copiilor si pot fi o sursa puternica de sprijin pentru parinti, de sfaturi si de ingrijire a nepotilor. Dar ei pot sa aiba pareri diferite despre cum sa iti cresti cel mai bine copilul, iar aceste pareri pot crea tensiuni. Daca bunicii contrazic sau intervin in alegerile parintilor privind cresterea copiilor, acest lucru poate duce la probleme in relatia lor.”, arata autorii studiului.

La sondaj au participat 2016 de parinti cu copii in varsta de cel mult 18 ani.

Cea mai importanta sursa a conflictelor este disciplina. Dintre parintii care declara neintelegeri cu bunicii, 40% dintre ei spun ca bunicii sunt prea indulgenti cu copilul, iar 14% spun ca bunicii sunt prea severi. Aproape jumatate dintre parinti declara ca neintelegerile cu bunicii apar pentru ca acestia sunt uneori prea permisivi, iar alteori prea stricti.

„Parintii pot simti ca autoritatea lor le este subminata atunci cand bunicii sunt prea permisivi si ii lasa pe copii sa faca lucruri care sunt impotriva regulilor familiei sau cand bunicii sunt prea stricti si interzic nepotilor lucruri pe care parintii le permit.”, arata autorii studiului.

Diferentele de opinie existente in cresterea copiilor dintre parinti si bunici se datoreaza de cele mai multe ori diferentelor dintre generatii. De exemplu, bunicii pot insista ca varianta lor este cea corecta, in timp ce studii recente ofera alte recomandari parintilor, cu mult diferite de ceea ce stiau bunicii.

Studiul arata ca in multe cazuri, parintii au incercat sa ii convinga pe bunici sa respecte regulile familiei in cresterea copiilor, cu rezultate mixte: in jur de jumatate dintre bunici si-au schimbat in mod vizibil comportamentul, in timp ce 17% au adus obiectii.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu