characters characters

Cat de periculoase sunt desenele animate pentru copii

03 februarie 2010    |   440 vizualizări
 

Personajele animate devin pentru cei mici un model de viata, sustin psihologii
Copiii petrec 20 de ore, saptamanal, in fata televizorului si a calculatorului. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Educatia 2000+ si UNICEF, pe un esantion de 392 de parinti din Bucuresti, Mures, Prahova, Dambovita si Giurgiu, atat din mediul rural, cat si din mediul urban.


Asadar, personajele precum Dexter, Tom si Jerry sau Diavolul Tazmanian sunt extrem de prezente in viata copiilor, deoarece desenele animate ocupa un loc primordial in preocuparile lor. Psihologii sustin ca animatiile reprezinta un stil de viata, un model pentru cei mici. "Sunt putine desene animate care educa. De regula, acestea creeaza o stare de irascibilitate, de nervozitate sau chiar de depresie. Luam bine-cunoscutele personaje Tom si Jerry. Sunt copii care se bucura atunci cand motanul Tom ia bataie, dar de cele mai multe ori aceste conflicte intre cele doua personaje le provoaca celor mici starea de depresie", spune Lena Rusti, psihoterapeut.

Specialistul completeaza ca minorii au, de cele mai multe ori, tendinta de a copia tot ce vad.


Desenele creeaza dependenta
Psihoterapeutul Lena Rusti spune ca, dupa varsta de doi ani, un copil incepe sa constientizeze ceea ce se intampla in jurul lui.
"La inceput sunt atrasi de lumini, miscare, zgomote, dupa care apare fenomenul de imitatie. Copiii au nevoie de un model, iar daca parintele lasa copilul in fata televizorului fara a-l supraveghea, atunci micutul isi va alege drept model de viata unul dintre personaje", spune psihologul. Mai mult, personajul animat indragit nu este ales la intamplare. Acesta trebuie sa raspunda nevoilor copilului. Astfel, un minor care se simte marginalizat de parinti din cauza unui frate mai mic va fi atras de desenele in care apar frati si unde acestia se lupta pentru a fi apreciati de parinti. "Adultii trebuie sa constientizeze un alt efect negativ al desenelor animate. Acestea creeaza dependenta, iar copilul va deveni agresiv atunci cand i se va spune ca este tarziu, trebuie sa se bage la somn sau trebuie sa manance", subliniaza specialistul Rusti.


Stabilirea unui program - evita durerile de cap
Psihoterapeutul spune ca una dintre cele mai mari erori facute de adulti este ca acestia vad in desene un ajutor. Dimpotriva, sustine Rusti, acestea pot schimba personalitatea minorului. Asadar, parintii isi lasa copilul in fata televizorului fara a-l supraveghea.


"De cele mai multe ori, copiii vorbesc despre ceea ce se intampla. Parintii ar trebui sa acorde importanta spuselor, pentru ca, daca micutii folosesc cuvinte violente, atunci ar trebui sa aiba anumite semne de intrebare in legatura cu desenele animate", spune Lena Rusti.


Specialistul adauga ca ideal ar fi ca atunci cand copilul se uita la televizor, parintele sa stea langa el si sa discute impreuna despre ceea ce se intampla pe micul ecran. Un alt aspect destul de important este stabilirea dinainte a unui program de uitat la desene animate, pentru a evita tipetele si plansetele. "Copilul trebuie anuntat de la inceput: «Te uiti 30 de minute la televizor, dupa care ne jucam, facem baie sau mergem la culcare»", explica specialistul.

 

 Sursa:www.gandul.info


 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu