Cartile copilariei si adolescentei
Un nou studiu arata ca simpla prezenta in casa a unei bibilioteci este asociata cu abilitati mai bune de citire si de calcul matematic la maturitate.
Citeste si alte materiale pe aceasta tema:
De ce este bine pentru copil sa citeasca in fiecare zi
Legatura dintre lectura si dezvoltarea copilului
Un copil care creste intr-o casa in care exista cel putin 80 carti va avea abilitati matematice si de citire mai bune, iar biblioteca familiei poate incuraja lectura si abilitatile matematice mai mult decat facultatea. Copiii care cresc in familii care pun accentul pe invatare ajung sa fie motivati de cunoastere intreaga lor viata.
Acestea sunt concluziile unui studiu care a masurat felul in care cartile din familie incurajeaza abilitatile intelectuale la maturitate. Cartile copilariei si adolescentei pot compensa si lipsa unei educatii superioare, atunci cand vine vorba de abilitatile de citire, matematice si tehnologice: copiii care au terminat doar liceul dar au crescut in case cu cel putin 80 carti in biblioteca au avut acelasi nivel al acestor abilitati ca absolventii de studii superioare care au crescut avand foarte putine carti.
Studiul a aratat si numarul de carti pe care le are o familie in diferite tari:
- 14% dintre norvegieni si 13% dintre suedezi au peste 500 carti in casa
- in Chile, Grecia, Italia, Singapore si Turcia, familiile au in medie mai putin de 80 carti in biblioteca
- In SUA, familiile au in medie 114 carti in biblioteca
Cum este explicat efectul pozitiv al unei biblioteci a familiei asupra dezvoltarii cognitive a copilului?
In primul rand, este vorba de influenta mediului familiei care incurajeaza invatarea si cunoasterea. Apoi, este vorba de faptul ca lectura devine in copilarie si adolescenta o parte a unor rutine care imbunatatesc abilitatile cognitive pe termen lung. Astfel, copiii care cresc in preajma cartilor au mai multe sanse sa faca din lectura un obicei pe care il vor pastra pentru tot restul vietii.
Sursa: BigThink.com
*Sursa foto: Pixabay.com
Adauga tu primul comentariu: