Calendarul inscrierii in clasa pregatitoare, anul scolar 2019-2020
Ministerul Educatiei a publicat Calendarul si Metodologia pentru inscrierea in clasa pregatitoare in anul scolar 2019-2020. De asemenea, a publicat si o sinteza a celor mai importante informatii de interes pentru parinti, pe care o puteti gasi mai jos.
Poti descarca in format pdf calendarul inscrierii in clasa pregatitoare de aici.
Calendarul inscrierii in clasa pregatitoare
26 februarie – 9 martie 2019 – Ziua Portilor Deschise si intalniri de informare a parintilor
- Organizarea, în fiecare unitate de învățământ în care se desfășoară activitate specifică clasei pregătitoare, a unei „Zile a porților deschise”, zi în care părinții, copiii și alte persoane interesate pot vizita spațiile dedicate activităților claselor pregătitoare și pot purta discuții cu personalul unității de învățământ implicat în această activitate.
- Organizarea, în unitățile de învățământ preșcolar, a întâlnirilor pentru informarea și consilierea părinților copiilor din grădiniță care vor fi cuprinși, în anul școlar 2019 – 2020, în învățământul primar.
26 februarie – 20 martie 2019 – Evaluarea psihosomatica
Realizarea evaluării nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor pentru care Metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2019-2020, prevăzută în anexa nr. 2 la ordin, prevede această evaluare.
26 februarie-22 martie 2019 – Comunicarea rezultatului evaluarii psihosomatice
Comunicarea rezultatului evaluării dezvoltării psihosomatice a copilului, în scris, părintelui care a solicitat evaluarea.
Completarea si depunerea cererilor va avea loc in doua etape. La etapa a doua participa doar cei care nu au fost cuprinsi intr-o unitate de invatamant dupa prima etapa.
A. Prima etapa: 4 - 22 martie
- de luni pana vineri, intre orele 8:00 - 18:00
- parintii pot fi programati pentru inscriere de catre unitatea de invatamant.
29 martie
Afisarea in unitatile de invatamant si pe site-urile inspectorarelor scolare a listei copiilor inscrisi dupa prima etapa
B. A doua etapa: 2 - 8 aprilie
- Daca, dupa prima etapa, copiii nu sunt cuprinsi in nicio unitate de invatamant, parintii vor completa o noua cerere de inscriere, repartizarea urmand sa se faca pe locurile ramase disponibile dupa prima etapa.
- Unitatile de invatamant sunt obligate sa afiseze situatia copiilor inscrisi si a locurilor ramase disponibile, dupa fiecare etapa de inscriere.
11 aprilie: afisarea in unitatile de invatamant si pe site-urile inspectorarelor scolare a listei copiilor inscrisi dupa a doua etapa
12 aprilie – 19 aprilie 2019
Centralizarea și soluționarea de către inspectoratul școlar a cererilor părinților/ tutorilor legal instituiți/ reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ. Soluționarea de către inspectoratul școlar a oricărei alte situații referitoare la înscrierea în învățământul primar, având în vedere, cu prioritate, interesul educațional al copilului.
Criteriile de departajare pe care le aplica scolile daca numarul de copii este superior numarului de locuri
I. Criterii generale:
a) existența unui certificat medical de incadrare in grad de handicap a copilului;
b) existența unui document care dovedeste ca este orfan de ambii parinți. Situația copilului care provine de la o casa de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimileaza situației copilului orfan de ambii parinți;
c) existența unui document care dovedeste ca este orfan de un singur parinte;
d) existența unui frate/a unei surori inmatriculat/inmatriculate in unitatea de invațamant respectiva.
II. Criterii specifice:
- Sunt aplicate dupa criteriile generale si numai daca acestea nu reusesc sa faca departajarea intre copii, cu exceptia situatiilor prevazute de Metodologie.
- Sunt elaborate de catre fiecare unitate de invatamant in parte, dar sunt aplicate pe baza unor documente doveditoare, prezentate de catre parinti/tutori legali si nu pot fi discriminatorii, respectiv trebuie sa tina cont de faptul ca toti copiii au drepturi egale, indiferent de conditia sociala, financiara, indiferent de nationalitate, rasa, religie, confesiune, sex etc.
Cine se poate inscrie in clasa pregatitoare?
- Copiii care implinesc varsta de 6 ani pana la 31 august 2019, inclusiv.
- La solicitarea parintilor, copiii care implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2019, inclusiv, daca evaluarea dezvoltarii psihosomatice atesta pregatirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregatitoare.
- Orice alta situatie va fi rezolvata de catre inspectoratele scolare, in interesul educational al elevului si in conformitate cu cadrul legal.
Evaluarea psihosomatica a elevilor
- Evaluarea dezvoltarii psihosomatice a copiilor se efectueaza sub coordonarea Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala/Centrului Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistența Educaționala (CJRAE/CMBRAE).
- Evaluarea se face atat la sediul CJRAE/CMBRAE, cat si in diferite centre din judet/municipiul Bucuresti, cu prioritate in gradinite.
- Evaluarea se efectueaza in perioada 26 februarie - 20 martie 2019.
- Evaluarea se realizeaza de catre personalul de specialitate al CJRAE/CMBRAE, personal de specialitate din alte institutii/unitati, precum si de medici scolari sau medici de familie, acolo unde este necesar.
La ce scoala poate fi inscris copilul?
Parintele poate opta:
1. pentru inscrierea la scoala de circumscriptie: in aceasta situatie, copilul este automat inscris.
2. pentru o unitate de invatamant, alta decat scoala de circumscriptie: in aceasta situatie, copilul este inscris in limita locurilor libere si, daca este cazul, pe baza criteriilor generale si, ulterior, a criteriilor specifice de departajare.
NOTA: parintele poate solicita, prin bifarea in cererea-tip de inscriere, ca locul la scoala de circumscriptie sa fie rezervat pentru eventualitatea in care copilul nu este inscris la unitatea de invatamant pentru care parintele a facut optiunea, din lipsa de locuri libere
Unde au loc inscrierile
- La unitatea de invatamant la care parintele doreste inscrierea copilului.
- Cererile-tip de inscriere pot fi completate si validate direct la unitatea de invatamant la care parintele doreste inscrierea copilului.
- Cererile-tip de inscriere pot fi completate si online (procedura va fi disponibila incepand cu data de 4 martie), dar dupa completarea acestora, parinții trebuie sa mearga la unitatea de invatamant in care doresc inscrierea copilului pentru validarea cererii.
Actele necesare pentru inscriere in clasa pregatitoare
- Cerere-tip de inscriere (disponibila incepand din 4 martie)
- Copie si original dupa actul de identitate al parintelui/tutorelui legal; parinții divorțați depun la inscriere si hotararea judecatoreasca definitiva din care rezulta modul in care se exercita autoritatea parinteasca si unde a fost stabilita locuința minorului
- Copie si original al certificatului de nastere al copilului
- Copie a documentului care atesta dezvoltarea psihosomatica corespunzatoare pentru parcurgerea clasei pregatitoare (acolo unde este cazul).
- Alte documente care sa ateste indeplinirea criteriilor generale si/sau specifice (acolo unde este cazul).
Adauga tu primul comentariu: