characters characters

Bugete mici, taxe scolare mari. Top 5 probleme ale sistemului educational din SUA, in 2010

12 ianuarie 2010    |   644 vizualizări
Guvernul Statelor Unite ale Americii isi face planurile bugetare pentru 2010. Nivelul de 10% din PIB al deficitului bugetar atins anul trecut are ca efect reducerea drastica a fondurilor publice pentru educatie. Cu ce probleme se confrunta unul dintre cele mai performante sisteme educationale din lume?

1. Mai putini bani de la stat
Bugetele locale ale scolilor si universitatilor din intreaga tara au fost date peste cap. dup  Potrivit Washington Post, in California taxele scolare au crescut la cel mai inalt nivel dintotdeauna, lasand pe dinafara mii de studenti fara posibilitati financiare.

2. Initiativa lui Obama: studii superioare pentru fiecare american
Barack Obama a stabilit un obiectiv ambitios: pana in anul 2020 fiecare american trebuie sa poata sa absolve cel putin un an de colegiu sau scoala profesionala dupa terminarea liceului. Pentru asta, anual sunt investiti miliarde de dolari in cresterea ratelor de absolvire universitara.

3. Taxele universitare

Ca o solutie la scaderea fondurilor, scolile americane au decis sa creasca valoarea taxelor anuale. Spre exemplu, mai multe colegii publice si univeritati din statul Virginia au impus cresterea taxelor cu pana la 300 de dolari chiar in mijlocul anului scolar.

4. Elevi mai multi, dar aceleasi burse de stat
In anul scolar 2008-2009 valoarea burselor oferite de statul american a fost de 8,4 miliarde dolari, la fel ca anul scolar anterior. Ca trend, daca in anul 1992 statul finanta 90% din taxa scolara, acum s-a ajuns la 72%, iar scaderea va continua.

5. Calitatea invatamantului
Educatia este scumpa, deci si asteptarile de la profesori si materialele didactice sunt din ce in ce mai inalte. Americanii dezvolta sisteme prin care sa masoare eficienta si calitatea cursurilor, pentru o continua dezvoltare. In 2010, calitatea educatiei va fi un punct central de discutie mai ales in contextul reevaluarii programului "Nici un copil lasat in urma" (No child left behind) initiat in administratia George Bush.

Sursa: www.money.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu