characters characters

Bucuresti: Bogdan Ionescu, profesor de origami la 11 ani

04 februarie 2010    |   836 vizualizări

 

In ciuda varstei sale fragede, Bogdan vede viata prin plierile de origami, arta pe care o preda si la scoala sa, „Palatul de Hartie“.
Bogdan isi descrie dintr-un suflet operele de care s-a atasat cel mai mult „Este Buddha pe un lotus, aici am un paianjen si aici un peste koi. Aceasta bombonica este prima mea creatie“, spune baiatul.

 

El face origami, arta japoneza care consta in plierea hartiei pentru a obtine diferite forme, de aproape sase ani, dar entuziasmul sau nu a scazut deloc. Ba din contra, creste pe zi ce trece. Pasiunea sa a inceput la varsta de cinci ani, cand a primit doua carti despre origami.

 

,,Cartile au fost cum nu se poate mai bine-venite pentru ca pe vremea aceea ma cam plictisisem de jucariile simple“, spune Bogdan. Din aceea clipa si pana acum, baiatul nu a mai stat nicio zi fara sa plieze, fara sa indoaie cu exactitate hartia speciala de orez pentru a obtine formele dorite.

 

Pana sa ajunga profesor de origami, el a invatat chiar si zece ore pe zi. „Am reusit sa invat origami din diagrame, inainte sa invat sa citesc“, marturiseste micul artistul. In tot acest timp, el a reusit sa stranga peste 2.000 de lucrari.

 

Blogul sau, vizitat de peste 10.000 de persoane
Talentul sau nu a fost insa trecut cu vederea. El este singurul copil-artist care a avut expozitii si ateliere de origami la Muzeul National Cotroceni, la Muzeul Satului sau la Palatul Sutu.

 

Succesul creatiilor sale au fost confirmate si pe internet. Blogul sau http://origamibogdanionescu.blogspot.com a adunat pana acum peste 10.000 de vizitatori din 21 iunie 2009, data la care a fost creat.

 

Pentru a promova aceasta arta, dar si pentru a-i ajuta pe ceilalti copii care vor sa invete tainele origami, Bogdan a infiintat un club de origami, „Palatul de Hartie“, la care participa 15 copii cu varste intre 8 si 12 ani. „La club ii invat atat cum sa plieze arta, dar si cateva notiuni de origami, scoli, curente, mari maestri“, a explicat tanarul profesor.

 

Proiectul sau, „Palatul de Hartie“, a fost prezentat la Palatul Cotrocen, la 1 august 2009. „M-a  bucurat entuziasmul celor peste 60 de copii prezenti la eveniment, pe al caror chip se citea dorinta de a descoperi tainele acestei arte. Origami dezvolta creativitatea, viziunea in spatiu, indemanarea, educa logica si incurajeaza gandirea“, mai spune Bogdan.

 

Cei care doresc sa primesca lectii de la un maestru in indoirea hartiei pot merge sambata, de ora 11.30, la Palat, cel de hartie, desigur. Lectiile se tin in cadrul Scolii Generale Nr. 179 din spatele Teatrului Masca.

 

Sursa: www.adevarul.ro

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu