Boc: Pana la 1 septembrie se vor sti conditiile in care se va da bacalaureatul in 2010
Premierul Boc a precizat vineri, in cadrul unei emisiuni a postului public de radio, ca modalitatea de desfasurare a examenului de bacalaureat va fi cunoscuta cu certitudine pana la inceperea noului an scolar. "Datele vor fi cunoscute inainte deinceperea anului scolar, dar astept expertiza specialistilor. Sunt un om care vine din mediul scolar, dar nu pretind ca le stiu pe toate de aceea astept solutiile. Va asigur ca pana la 1 septembrie, acestea vor fi cunoscute", a declarat primul-ministru.
Primul-ministru a spus ca a trecut, vineri, pe la Ministerul Educatiei, acolo unde ministrul si experti ai Comisiei prezidentiale analizau solutiile pentru reformarea sistemului de invatamant. "Ce dorim cu totii- sa avem cea mai buna lege in domeniul educatiei -se contureaza a fi. Trebuie sa nu conservam ceea ce avem, ci sa facem o schimbare, chiar daca este mai dureroasa, si sa conservam lucrurile de consens national - Pactul national pentru Educatie si programul de guvernare", a spus Boc.
Ministerul Educatiei va propune schimbarea modalitatii de desfasurare a bacalaureatului, pentru anul scolar 2009-2010, printr-o ordonanta de urgenta, a declarat, joi, secretarul de stat pentru invatamantul preuniversitar, Adriana Pana.
"Chiar daca acest cod de legi ar fi adoptat prin asumarea raspunderii de catre guvern, pe 2 septembrie, oricum ar fi prea tarziu, din punct de vedere legal, ca aceste legi sa intre in vigoare pentru anul scolar 2009-2010. Acesta este motivul pentru care vom propune ca schimbarea metodologiei de bacalaureat sa fie facuta prin ordonanta de urgenta, eventual la urmatoarea sedinta de guvern", a precizat Pana.
Noul bacalaureat ar urma sa aiba, astfel, doua etape. Pe parcursul clasei a XII-a, vor fi evaluate, prin verificari orale, competentele de comunicare in limba romana si, dupa caz, in limba materna. Tot in timpul ultimului an de liceu, vor fi sustinute doua examene de verificare a cunostintelor de folosire a computerului si de limbi moderne. Toate aceste evaluari din timpul anului scolar sunt eliminatorii.
La finalul clasei a XII-a, in cadrul bacalaureatului se vor sustine trei, respectiv patru probe scrise, in cazul elevilor care au studiat in limba materna. Disciplinele de examen vor fi limba romana, o proba obligatorie corespunzatoare profilului, matematica sau istorie, si una la alegere, in functie de profil. La aceasta ultima proba, elevii care au absolvit un profil real vor putea alege intre chimie, fizica, biologie si informatica, iar cei de la profil uman, intre economie, geografie, logica, psihologie si filosofie.
Adauga tu primul comentariu: