characters characters

Bacalaureat 2010: Matematica, spaima elevilor

03 februarie 2010    |   481 vizualizări

Proba scrisa la matematica, materie obligatorie la profilul de matematica-informatica si optionala la cel umanist, este considerata de elevi drept cea mai greaincercare a bacalaureatului.
Anul acesta, principala schimbare este ca subiectele nu vor mai fi publicate inainte pe Internet, ceea ce profesorul de matematica Mihai Baluna, de la Colegiul National „Mihai Viteazul” din Capitala, numeste „un lucru benefic”.

 

„Ideea de a face un bacalaureat cu subiecte stiute dinainte i-a lasat cu gura cascata pe toti strainii carora le-am povestit”, spune acesta, explicand ca elevii se vor pregati mai temeinic anul acesta, nestiind dinainte subiectele. „La urma urmei, aceste examene de bacalaureat nu trebuie sa faca altceva decat sa certifice ca persoana respectiva are niste cunostinte de baza”, explica profesorul, completand ca programarea testelor orale in timpul anului scolar este benefica.

 

Diploma de bacalaureat, o bucata de hartie?

Partea „mai ciudata” a bacalaureatului este ca exista posibilitatea de a echivala aceste examene cu diplome obtinute de la institutiile particulare. Usor cinic, profesorul Baluna admite ca, pana la urma, o diploma, fie ea si de bacalaureat, nu este altceva decat o bucata de hartie. „Daca se ia o diploma si nu e nimic in spatele ei, care e diferenta?”

 

El subliniaza ca, in timp ce capacitatea elevilor a ramas neschimbata, interesul fata de matematica a suferit modificari. „Tinerii de astazi sunt mult mai pragmatici: daca in trecut nu aveau alt refugiu intelectual si acceptau ideea de arta pentru arta, stiinta pentru stiinta, acum sunt mult mai interesati sa priceapa doar esenta lucrurilor fara a vrea sa mearga prea departe in amanunte”.

 

Profesorul exemplifica povestind ca la o clasa a IX-a, cand a intrebat o anumita formula toti elevii o stiau, dar cand a intrebat cum se obtine, nimeni nu stia, desi formula este una simpla, spectaculoasa si extrem de usor de retinut. „E ceva simptomatic”, mai spune acesta, cautand o explicatie.

 

Astfel, el considera ca exista o spaima a elevilor fata de matematica din doua motive. Primul este ca materia nu permite sa te pregatesti invatand pe de rost, iar al doilea se refera la metoda de evaluare, care nu implica subiectivitate, cum este cazul altor materii umaniste.


Sursa: www.evz.ro

Pe copilul tau care proba de bacalaureat il ingrijoreaza cel mai mult?
 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu