characters characters

Arta hartiei farmeca tot mai multi elevi ai scolilor resitene

25 ianuarie 2010    |   809 vizualizări

Quillingul sau arta de a rula hartia ii face pe copiii din Resita sa se exprime liber, in timpul orelor de creatie . Dintr-o banala bucata de hartie, elevii pot reproduce propriul lor univers. Ideea unui astfel de proiect este unica in judet.


Mestesugul quilling isi are originea in Egiptul Antic si consta in taierea hartiei in fasii, rularea fiecarei fasii pe un betisor si dimensionarea in functie de marimea dorita, dupa care capatul se lipeste cu adeziv. „Mi-a venit ideea sa fac un proiect de quilling, dupa ce am vazut cateva forme facute din hartie”, spune Oana Szleascsan, cadru didactic la scoala Generala Nr. 1 din Resita.

„Impreuna cu colega mea, Ana-Maria Vasilescu, de la scoala Nr. 7, am hotarat ca este timpul sa ii invatam si altceva si elevii nostri. Noi ii incurajam sa dea frau liber imaginatiei si sa creeze orice vad in mintea lor. Cei mai multi dintre ei fac flori prin rularea hartiei, peisaje deosebit de frumoase sau chiar avioane”, spune cadrul didactic. Orice tip de hartie se poate transforma intr-un exponat, iar copiii trebuie sa invete sa valorifice lucrurile aparent nesemnificative.


Copiii au fost fermecati
Elevii au fost imediat atrasi de secretele acestui mestesug. „A fost foarte interesant sa invatam quilling. Nu am auzit de asta pana acum. si acasa, cand termin lectiile, fac quilling, pentru bunica mea”, povesteste Cosmina Pui, eleva in clasa a IV-a waldorf, la scoala Nr. 7, din Resita. „Am participat cu astfel de lucrari la concursuri nationale, iar elevii nostri au luat tot timpul premiul intai”, precizeaza cadrul didactic Ana-Maria Vasilescu. „in afara de felcitari, am confectionat brose, cercei, tablouri sau chiar am ornat rame, vaze si cosuri pe care le-am expus la expozitia claselor waldorf”, a adaugat Ana-Maria.


Origami, o metoda asemanatoare

Origami este o alta metoda de a crea diferite modele din hartie. Aceasta arta a aparut in Japonia si era, la origine, o actiune cu functie de ritual, legata de cultul religios al zeitei compasiunii, Kannon. Figurinele din hartie infrumusetau monumentul zeitei pentru a o imbuna si a-i cere ocrotire



Sursa: www.adevarul.ro

 

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu