characters characters

ANES si UNICEF, parteneriat pentru asigurarea de sanse egale pentru toti copiii din Romania

Parteneriatul va fi implementat in intervalul iunie 2020 - decembrie 2022

02 iulie 2020    |   700 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

semnare parteneriat ANES si UNICEF
Agentia Nationala pentru Egalitate de Șanse intre Femei si Barbati (ANES) si Reprezentanta UNICEF in Romania au semnat pe 30 iunie un parteneriat pentru promovarea si integrarea perspectivei de gen in politicile publice din Romania in beneficiul copiilor si adolescentilor. Parteneriatul va fi implementat in intervalul iunie 2020 - decembrie 2022.

Prin acest acord, ANES si UNICEF au agreat sa colaboreze pentru asigurarea de sanse egale de dezvoltare pentru toti copiii, fete si baieti din Romania, in mod special pentru cei mai vulnerabili si marginalizati prin oferirea de protectie impotriva oricaror forme de discriminare si violenta de gen.

In cadrul parteneriatului, ANES implementeaza actiuni pentru promovarea egalitatii de gen si a drepturilor femeilor si fetelor esentiale pentru respectarea drepturilor tuturor copiilor.

„Parteneriatul cu UNICEF reprezinta o garantie reala a unei colaborari durabile, in vederea asigurarii de sanse egale de dezvoltare pentru toti copiii, fete si baieti, din Romania, cu precadere pentru cei vulnerabili si marginalizati. Apararea drepturilor impotriva oricaror forme de discriminare de gen este un deziderat comun si, in acelasi timp, o premisa pentru integrarea perspectivei de gen in educatie”, a afirmat Luminita Popescu, Secretar de stat, ANES.

Pe termen scurt, UNICEF va sprijini elaborarea unor sesiuni de formare si informare adresate reprezentantilor Comisiilor Judetene pentru Egalitatea de Șanse intre Femei si Barbati si cadrelor didactice pe tema abordarii integratoare de gen, cu accent pe integrarea perspectivei de gen in educatie. Pe termen mediu si lung, UNICEF va oferi asistenta tehnica pentru dezvoltarea sau actualizarea cadrului legislativ si a normelor de implementare in ceea ce priveste perspectiva de gen si egalitatea de sanse, precum si pentru dezvoltarea si promovarea unor actiuni si evenimente la nivel national.

„Acordul incheiat astazi este o componenta importanta a parteneriatului de colaborare semnat de Guvernul Romaniei si UNICEF pentru perioada 2018-2022 si ne va ajuta sa facem din protectia copiilor, inclusiv fata de orice forma de discriminare si violenta impotriva copiilor, o prioritate”, a declarat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF in Romania.

ANES si UNICEF au convenit, de asemenea, sa foloseasca platforma U-Report, pentru a-i consulta periodic pe copii si tineri pe teme legate de perspectiva de gen, egalitate de sanse si, mai ales, atunci cand dezvolta strategii si politici publice care ii privesc. Potrivit unui prim sondaj derulat recent prin U-Report:

  • Peste 60% dintre respondenti cred ca in Romania fetele si baietii nu beneficiaza de egalitate de sanse;
  • 42% au fost hartuiti si agresati pe motive de gen;
  • Aproape doua treimi cred ca scoala romaneasca nu promoveaza egalitatea de sanse si de tratament intre fete si baieti;
  • Peste 90% spun ca egalitatea de sanse intre fete si baieti este un subiect care ar trebui discutat in mediul scolar;
  • 55% dintre adolescenti isi doresc sa fie informati despre egalitatea de sanse in discutii de grup cu expertii.

Rezultatele complete ale sondajului U-Report sunt disponibile aici.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu