characters characters

Copiii cu ADHD au nevoie sa fie lasati sa se miste pentru a invata

Miscarea ii ajuta pe copii sa se concentreze mai bine

29 mai 2015    |   415 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

clasa de copii
Daca pana nu demult, copiilor cu ADHD li se cerea sa stea concentrati, fara a se misca, noi cercetari promoveaza miscarea ca element cheie in procesul de invatare al acestor copii.

Se pare ca miscari simple precum trosnitul degetelor, a bate cu varful degetelor in masa, leganarea sau batutul din picior ii ajuta pe copii sa isi aminteasca informatia si sa rezolve sarcini mai complexe.

“Tehnicile tipice de interventie presupuneau reducerea in primul rand a hiperactivitatii. Este exact opusul din ceea ce ar trebui sa facem in cazul copiilor cu ADHD.”, sustine Mark Rapport, cercetator al Universitatii Florida. “Nu sustinem ca trebuie lasati sa alerge prin clasa, dar au nevoie sa fie lasati sa se miste pentru a se putea concentra mai bine.”

Studiul a fost realizat pe 52 de baieti cu varsta cuprinsa intre 8 si 12 ani, 29 din acestia fiind diagnosticati cu ADHD, iar restul cu alte tulburari de dezvoltare.

Miscarile participantilor la studiu au fost filmate in timp ce realizau o sarcina cognitiva care le testa memoria de lucru, responsabila de rezolvarea de probleme, invatare si procesarea complexa a informatiei.

Ceea ce s-a observat a fost ca acei copii cu ADHD nu se miscau tot timpul, ci doar atunci cand erau antrenati in sarcina, adica in momentul in care incepeau sa isi foloseasca memoria de lucru.

“Am observat ca pe masura ce incep sa se miste, au rezultate mai bune. Ei au nevoie de miscare pentru a se mentine intr-o permanenta stare de alerta.”, sustin cercetatorii. Pe de alta parte, elevii cu ADHD care nu erau lasati sa se miste in timpul testelor au obtinut rezultate mai scazute decat copiii lasati sa se miste.

Sunt necesare studii viitoare privind acest aspect al invatarii la copiii cu ADHD. Pana atunci insa, cadrele didactice si parintii copiilor cu ADHD pot lua in considerare posibilitatea de a le permite copiilor sa se miste in timp ce invata.

Sursa: ScienceAlert.com


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/kars4kids/16258551748/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu