Acomodarea la scoala – sfaturile specialistilor Intuitext in educatie pentru un inceput de an scolar fara emotii
Inceputul anului scolar aduce, pe langa emotii si un sentiment placut de innoire, o perioada delicata de acomodare. Revenirea la ritmul scolii difera la fiecare copil in parte, insa specialistii Intuitext in educatie propun cateva idei prin care parintii si profesorii ii pot ajuta pe copii sa treaca mai usor peste aceasta etapa.
Indiferent de anul de studiu, elevii din invatamantul preuniversitar se confrunta la inceputul anului scolar cu o perioada de readaptare la ritmul scolii.
Cum ii pot ajuta parintii pe copii sa se acomodeze la scoala
Odata cu intrarea la şcoala, in viata copilului apar persoane noi, un nou program, spatiul nou al scolii si noi cerinte ale acesteia. Acomodarea copilului la toate acestea necesita timp. Adaptarea la scoala dureaza, in medie, o luna, dar perioada poate scadea sau creste in functie de copil. In acest context, Cristina Honcioiu, specialist Intuitext in educatie, ne ofera cateva sfaturi pentru a-i ajuta pe copii sa traverseze cat mai usor aceasta perioada:
Inainte de inceperea scolii:
- Daca elevul merge pentru prima data la scoala, este importanta vizita in prealabil pentru a cunoaste invatatoarea, clasa in care invata. De asemenea, sunt importante discutiile cu copilul despre ce va face la scoala (activitati, program, materii), ce persoane va intalni (invatatoarea, profesorii, colegii noi).
- E important ca elevul sa inteleaga faptul ca inceperea scolii este insotita de emotii placute, dar si mai putin placute, ca acestea sunt normale, ca probabil si colegii lui simt la fel. Empatizati cu copilul si lasati-l sa povesteasca despre ce simte fara a-l intrerupe. Transmiteti-i ideea ca aveti incredere ca se va descurca in aceasta situatie, atat prin tonul si cuvintele folosite, cat mai ales prin atitudine. Apoi, amintiti-i de alte situatii peste care el a reusit sa treaca (inceperea gradinitei, a anului scolar anterior). Spuneti-i ca nu este singur in aceasta situatie si ca emotiile vor trece. Transmiteti optimism si incredere.
- Ajustarea programului de somn al copilului, astfel incat sa doarma suficient.
- Implicarea copilului in pregatirea pentru scoala: cumpararea hainelor, a ghiozdanului, a rechizitelor, a caserolei pentru pachet etc.
- Amenajarea camerei sale astfel incat sa corespunda statutului de scolar (birou, scaun, un loc pentru hainele de scoala: un loc in sifonier, un scaun). Chiar daca nu are teme, la Clasa Pregatitoare, va aseza acolo culori, creioane.
In timpul scolii:
- Prima zi de scoala este foarte importanta si copilul are nevoie sa fie insotit de parinti.
- Parintele/ persoana care il insoteste zilnic la scoala trebuie sa respecte ora de sosire si de plecare.
- La despartire, copilul si parintele pot face schimb de fotografii care sa ii ajute cand le este dor sau pot stabili un ritual scurt de despartire sau un semn/ salut pe care il fac cand se despart.
- Discutiile de dupa scoala sunt foarte importante: Ce i-a placut la scoala? Ce l-a impresionat? Ce l-a enervat? Ce nu i-a placut? Important este ca aceste discutii sa decurga natural, parintele sa nu insiste, daca copilul nu doreste sa povesteasca.
- Ascultarea cu calm si rabdare a eventualelor temeri ale copilului si implicarea copilului in gasirea solutiilor este necesara.
- Crearea si pastrarea unei legaturi apropiate cu invatatoarea.
- Gestionarea de catre parinte a propriilor stari de neliniste, a eventualelor frustrari, a stresului generat de inceperea scolii fara impovararea copilului.
- Parintele va asigura copilului o alimentatie echilibrata, ore stabilite pentru odihna, activitati variate in aer liber, in afara scolii.
- Stabilirea si respectarea rutinei zilnice a copilului.
Cum ii poate ajuta profesorul pe copii sa se acomodeze la scoala
- Obtinerea de informatii despre fiecare elev din clasa (pot cere parintilor o scurta descriere a copilului, pe email).
- Intampinarea calduroasa a copilului, fara a fi intruziva sau insistenta, aplecarea la nivelul lui cand are discutii cu acesta.
- Sa permita copilului sa aduca un obiect personal important pentru el pe care il poate folosi in pauza (un obiect cu care se joaca, de exemplu).
- Sa implice elevii in amenajarea unei zone din clasa, fie cu obiecte cu valoare personala, fie cu ceea ce confectioneaza ei in clasa.
- Sa sustina activitati de cunoastere intre elevi, de formare/ coeziune de grup, de spargere a ghetii, de conectare in care sa impartaseasca experientele din vacanta.
- Pastrarea unei legaturi mai stranse cu parintii, la inceput.
- Sa ofere copilului un tur al spatiilor noi (unde e toaleta, zona unde se pot juca, curtea scolii).
- Sa creeze o atmosfera pozitiva in clasa, sa glumeasca cu elevii, sa ii asculte cand sunt nemultumiti, tematori sau bucurosi, entuziasti.
Intuitext (grup SOFTWIN)
Intuitext, compania specializata in educatie din cadrul grupului Softwin, are in portofoliu editura cu acelasi nume, comunitati educationale (www.didactic.ro, www.admitereliceu.ro, www.suntparinte.ro, www.olimpiade.ro, www.viitoriolimpici.ro ), dar si produsele educationale www.scoalaintuitext.ro (dedicat copiilor din clasele I, a II-a si a III-a) si www.examenultau.ro (pentru copiii din clasele a VII-a si a VIII-a care isi doresc sa se pregateasca eficient atat pentru temele zilnice la Matematica si Limba Romana, cat si pentru Evaluarea Nationala).
Adauga tu primul comentariu: