characters characters

40 de milioane de copii de varsta prescolara nu beneficiaza de educatie timpurie din cauza Covid 19

23 iulie 2020    |   627 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

raport unicef
Cel putin 40 de milioane de copii de varsta prescolara din intreaga lume nu au beneficiat de educatia timpurie esentiala in anul de dinaintea inceperii scolii din cauza pandemiei de COVID-19, care a determinat inchiderea serviciilor de educatie timpurie si de ingrijire a copiilor, conform unui nou studiu publicat astazi de UNICEF.

Realizat de Biroul de Cercetare UNICEF – Innocenti, studiul analizeaza situatia ingrijirii copiilor si a educatiei timpurie la nivel global si include o analiza a impactului pe care restrictiile extinse cauzate deCOVID-19 l-au avut asupra acestor servicii vitale pentru familii.

„Perturbarile in educatie cauzate de pandemia de COVID-19 ii impiedica pe copii sa isi inceapa educatia in cel mai bun mod posibil”, a declarat Directorul Executiv UNICEF Henrietta Fore. „Ingrijirea copilului si educatia timpurie constituie o fundatie care sta la baza tuturor aspectelor ce tin de dezvoltarea copiilor. Pandemia ameninta serios aceasta fundatie”.

Raportul Ingrijirea copiilor in timpul crizei globale: Impactul COVID-19 asupra vietii profesionale si de familie semnaleaza faptul ca masurile de izolare au cauzat mari dificultati parintilor care au trebuit sa gaseasca un echilibru intre ingrijirea copilului si viata profesionala, o povara disproportionata fiind pusa pe umerii femeilor care, in medie, petrec de trei ori mai mult timp decat barbatii cu ingrijirea copiilor si cu munca domestica.

Masurile de izolare au relevat, de asemenea, o criza accentuata pentru familiile cu copii mici, in special in tarile cu venituri medii si mici, multe dintre acestea deja avand dificultati in accesarea serviciilor de protectie sociala. Serviciile de ingrijire a copiilor sunt esentiale in oferirea de servicii integrate, afectiune, protectie, stimulare si nutritie si, in acelasi timp, ii ajuta pe cei mici sa-si dezvolte aptitudini sociale, emotionale si cognitive.

Inainte de pandemia de COVID-19, serviciile de ingrijire ale copilului prea scumpe, de proasta calitate sau inaccesibile au fortat multi parinti sa-i lase pe cei mici in medii nesigure si care nu ii incurajau sa se dezvolte intr-un moment critic viata lor, mai mult de 35 de milioane de copii sub cinci ani din intreaga lume fiindlasati uneori fara supravegherea unui adult.

Din 166 de tari, mai putin de jumatate ofera programe prescolare gratuite timp de cel putin un an, procentul fiind de doar 15% in randul tarilor cu venituri mici.

Multi copii mici care raman acasa nu beneficiaza de joaca si sustinerea de care au nevoie pentru o dezvoltare sanatoasa. In 54 de tari cu venituri medii si mici pentru care sunt disponibile date recente, aproximativ 40% din copiii cu varsta intre trei si cinci ani nu aveau parte de stimulare socio-emotionala si cognitiva de la niciun adult din familie.

De asemenea, lipsa optiunilor de ingrijire si educatie timpurie a copiilor determina multi parinti, in special mame care lucreaza fara forme legale, sa fie nevoite sa isi aduca copiii la locul de munca. Peste 9 din 10 femei din Africa si aproape 7 din 10 femei din Asia si zona Pacificului lucreaza fara forme legale si au acces limitat sau nu au acces la o forma de protectie sociala. Raportul indica faptul ca multi parinti devin captivi in locuri de munca nesigure si prost platite, lucru care contribuie la cicluri de saracie pe mai multe generatii.

Accesul la ingrijire si educatie timpurie de calitate este esential in dezvoltarea familiilor si a societatilor in care exista coeziune sociala. UNICEF pledeaza pentru o ingrijire accesibila si de calitate, de la nastere pana la intrarea copiilor in clasa intai.

Raportul ofera un ghid despre cum guvernele si angajatorii pot sa imbunatateasca politicile de ingrijire si educatie timpurie, inclusiv prin a le oferi copiilor sansa de a beneficia de centre de ingrijire de inalta calitate, potrivite varstei lor si accesibile financiar, indiferent de situatia familiala.

De asemenea, ghidul identifica politici favorabile pentru familii, printre care:

  • Concediu remunerat pentru cresterea copilului pentru toti parintii astfel incat sa nu existe nicio intrerupere intre finalul concediului de crestere a copilului si accesul la servicii necostisitoare de ingrijire a copiilor;
  • Conditii de munca flexibile care sa vina in intampinarea parintilor care lucreaza; Investitii in pregatirea fortei de munca din serviciile de ingrijire a copiilor, inclusiv cursuri de formare;
  • Sisteme de protectie sociala care sa includa sprijin financiar oferit familiilor care lucreaza fara forme legale.

„Pandemia de COVID-19 agraveaza si mai mult criza gobala a serviciilor de ingrijire pentru copii”, a afirmat Fore. „Familiile au nevoie de sprijinul de guvernelor si al angajatorilor pentru a rezista acestei furtuni si pentru a proteja invatarea si dezvoltarea copiilor”.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu