characters characters

2400 de elevi din Romania au participat anul acesta la proiectiile de film CinEd

Programul de educatie cinematografica a format in 2019 aproape 200 de cadre didactice

24 iunie 2019    |   399 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

CinEd 2019
In perioada martie – iunie 2019, in cadrul programului de educatie cinematografica CinEd, au fost organizate 70 de proiectii in 23 localitati din Romania, pentru elevii din clasele I – XII. Proiectiile s-au bucurat de participarea a circa 2400 de elevi, majoritatea dintre acestia apartinand ciclului gimnazial.

Filmele pe care elevii au avut sansa sa le vada si sa le discute cu facilitatorii educationali sau invitatii speciali sunt productii multi-premiate in festivaluri internationale, cu o valoare cinematografica si educationala importanta: Rentrée des classes / Prima zi de scoala (1956, Franta, r. Jacques Rozier), Petite lumière / Luminita (2003, Franta-Senegal, r. Alain Gomis), The Blue Tiger / Tigrul albastru (2012, r. Petr Oukropec, Republica Ceha), El espiritu de la colmena /Spiritul stupului (1973, Spania, r. Víctor Erice), Shelter/Adapost (r. 2010, Bulgaria, Dragomir Sholev), Il posto / Postul (1961, Italia, r. Ermanno Olmi) si Pierrot le fou / Pierrot nebunul (1965, Franta, r. Jean-Luc Godard).'

„Elevii din clasele a 10-a si a 11-a au vazut cu placere filmele alese de comun acord de pe platforma CinEd, insa in mod deosebit au apreciat discutiile cu invitatii speciali. Analizele filmelor, in aparenta aride, s-au dovedit a fi pasionante si motivante. (...) Pot asigura de succesul demersului CinEd in randul elevilor nostri si de dorinta noastra de a continua proiectul si in anul scolar urmator.” (prof. Ion Farcasanu, Colegiului Pedagogic „Mircea Scarlat” din Alexandria)

In cei 4 ani de activitate in Romania, programul a reusit sa construiasca o comunitate dedicata de facilitatori educationali. Acestia au integrat, in activitatea lor la clasa sau in demersurile extra-scolare desfasurate, instrumentele pedagogice de educatie cinematografica puse la dispozitie in cadrul CinEd. Numai anul acesta, 185 de cadre didactice si bibliotecari au participat la formarile gratuite organizate de Societatea Culturala NexT in Bucuresti, Ploiesti, Alexandria, Brasov, Braila si Iasi.

Formarile si proiectiile CinEd au fost coordonate de invitati speciali, critici de film sau specialisti in comunicare audio-vizuala precum Ionut Mares, Andreea Mihalcea, Iulia Blaga, Georgiana Vrajitoru şi Anca Caramelea. Acestia au facilitat analiza filmelor propuse, precum si dezbaterile de la finalul proiectiilor.

„Anul acesta am incheiat al 24-lea an de cariera, dar e prima data cand particip la un program de educatie cinematografica. Elevii au fost foarte incantati de la prima proiectie. Unii erau pentru prima data intr-o sala de cinema, nu vazusera niciodata un film alb-negru si au fost entuziasmati sa vada 'un film vechi'. Prezenta specialistului dupa vizionare a fost minunata si modul in care a dirijat dezbaterea a fost atractiv, in egala masura pentru elevi si cadre didactice. Au vazut dincolo de imagine, au inteles rolul regizorului, al cameramanului, au invatat sa gandeasca unde a fost filmata scena (interior, exterior, natura, studio), unde a fost pozitionat cameramanul. (...) Toate aceste activitati au contribuit, dincolo de educatia cinematografica, la exersarea atentiei, la dezvoltarea limbajului si a gandirii critice, la stimularea creativitatii.”, a declarat prof. Ecaterina Apostol, de la Școala Generala numarul 22 din Galati.

In cei 4 ani de activitate in tara programul a ajuns la aproape 13000 de elevi si aproximativ 1200 de facilitatori educationali. Mai multe detalii despre noi activitati vor fi anuntate in curand.

CinEd este un proiect initiat de Institutul Francez din Paris, in parteneriat cu Cinemateca Franceza şi implementat in Romania de Societatea Culturala NexT.

CinEd este un program co-finantat de programul Europa Creativa/MEDIA al Uniunii Europene.

Cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei din Romania.

Parteneri: Ambasada Frantei in Romania, Institutul Francez din Romania, Institutul Cervantes din Bucuresti, EduCaB, Asociatia Romana a Profesorilor Francofoni, Asociatia T.E.T.Alexandria, Asociatia Culturala KunSTadt, CineFeel, Inspectoratul Scolar Judetean Teleorman, Inspectoratul Scolar Judetean Braşov, Casa Corpului Didactic Iasi.

Parteneri media: TANĂNANA, Radio Romania Cultural, Observator Cultural, Agerpres, Intuitext, ExamenulTau.ro, SuntParinte.ro, Școala Intuitext, Sfatul Parintilor, Edu-News.ro, Revista Arte si Meserii, Kreatoria, Romania Pozitiva, Moviecore, AaRC, Movie News, IQool, LiterNet.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu