Avantajele scrisului de mana
Invatarea scrisului de mana este importanta pentru copii nu doar pentru calificativele obtinute la scoala, ci si pentru dezvoltarea lor neuropsihologica. Scrisul de mana ii ajuta pe copii sa invete mai repede sa citeasca, dar si sa obtina rezultate scolare mai bune, in general.
Iata beneficiile invatarii scrisului de mana:
Scrisul de mana ii ajuta pe copii sa isi dezvolte circuitele neuronale responsabile cu cititul. Scrisul si cititul sunt asociate, asa cum putem intui. Daca ne dorim ca cei mici sa invete repede sa citeasca, este bine sa ii invatam sa scrie literele de tipar. Studiile arata ca scrisul de mana ii ajuta pe copii sa invete literele si astfel, la nivelul creierului se activeaza si sistemele neuronale care sunt implicate in citit.
Scrisul de mana se asociaza cu abilitati mai bune de citit si cu performante scolare ridicate. Se pare ca a invata scrisul de mana este un factor care imbunatateste abilitatea de a compune texte creative. Atunci cand copilul poate scrie repede si corect, isi poate concentra atentia asupra proceselor mai complexe implicate in compunerea de texte sau in exprimarea ideilor in scris.
Pentru incepatori, scrisul de mana este o experienta care ii ajuta sa invete literele, ajutand astfel la invatarea mai rapida a cititului si la rezultate mai bune academice pe termen lung.
Scrisul de mana ii ajuta atat pe copii, cat si pe adulti, sa invete mai bine.
Exista studii care arata ca scrisul de mana invatat la un nivel ridicat de calitate (lizibilitate si rapiditate), la nivel cerebral, este asociat cu mai multa materie cenusie, ceea ce indica o procesare neuronala mai eficienta. De asemenea, studiile arata ca acei elevi carora le lipseste fluenta scrierii sau a compunerii, se pare ca au o stima de sine mai scazuta, precum si note mai mici. Alte studii arata ca studentii care iau notite de mana invata mai eficient decat cei care iau notite pe calculator, atragand atentia asupra felului in care scrisul de mana presupune o mai profunda procesare a informatiilor.
Cum poti sa il inveti pe copil sa scrie?
Exista studii care arata ca 77% dintre copiii de 3 ani pot sa scrie unele litere ale alfabetului, iar pana la varsta de 4 si 5 ani, aproximativ 93%, respectiv 95% dintre copii stiu sa scrie corect cateva litere. Iata cum il poti incuraja pe copil sa invete sa scrie:
- Invata-ti copilul sa foloseasca creioanele pentru a colora si a trasa linii.
- Acorda atentie motricitatii fine a copilului tau. Din ce in ce mai multi copii ajung la scoala fara a fi pregatiti din punct de vedere motric sa poata invata sa scrie.
- Invata-l pe copilul prescolar sa traseze linii verticale si orizontale, cercuri, semicercuri si “X-uri”.
- Inlocuieste jocurile folosind gadgeturi, cu cele ce presupun lasarea amprentei fizice pe ceva.
- Colorati impreuna si faceti din aceste activitati, momente de distractie si buna dispozitie.
- Ajuta-ti copilul sa invete sa isi scrie numele.
Aminteste-ti ca scrisul nu se invata de pe o zi pe alta, ci e nevoie de timp si perseverenta. Scrisul de mana e o abilitate complexa care presupune implicare cognitiva, perceptuala, coordonarea de miscari motrice fine, controlul posturii si alte procese importante.
*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/birkancaghan/24574037480/
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
7 obiceiuri zilnice care ii ajuta pe copii sa invete
Obiceiurile zilnice bune sunt cele care ii ajuta atat pe copii, cat si pe adulti sa aiba performante si sa se simta impliniti din toate punctele de vedere.
-
Anul Nou. Cinci obiceiuri noi de invatare pentru copilul tau
Inceputul anului nou poate fi o ocazie perfecta pentru a vorbi cu copilul tau despre felurile in care isi poate imbunatati rezultatele scolare. Iata cinci obiceiuri de invatare eficienta pe care le poate dezvolta in acest an.
-
De ce e importanta invatarea in vacanta de vara
Cinci motive pentru care este benefic sa introduci invatarea in programul de vacanta al copilului.
Adauga tu primul comentariu: