characters characters

Sapte strategii pentru a-i dezvolta abilitatile sociale

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 iunie 2010    |   6444 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Multi parinti cu prescolari sunt preocupati de felul in care se dezvolta copilul lor din punct de vedere social. Traind intr-o lume atat de complexa, relatiile sociale sunt foarte importante pentru ca te invata cum sa lucrezi in echipa, cum sa colaborezi cu altii si contribuie la succesul profesional si personal. Abilitatile sociale se refera la acele cunostinte si deprinderi despre cum anume sa interactionezi cu cei din jur: cum sa respecti regulile principale de conduita, cum sa intervii intr-o discutie, sa comunici in mod clar ceva ce vrei sa transmiti, sa fi perceput ca si o potentiala mana de ajutor pentru cei din jur etc. Care sunt avantajele dezvoltarii de abilitati sociale la prescolari?
 
 
 
 
Iata cateva dintre ele:
  • Cercetarile (Ladd, 1990; Ladd & Price, 1987) sustin ca acei copii cu abilitati sociale foarte bine dezvoltate inca de la varste mici au mai mari sanse de a se adapta mai usor mediului scolar.
  • Copiii cu abilitati sociale reusesc sa-si faca mai multi prieteni.
  • Invata de la cei cu care interactioneaza modele de comportament si tehnici de a reactiona in functie de context.
  • Au performante academice mai bune daca abilitatile lor sociale au fost dezvoltate mai devreme. Asta inseamna ca vor putea cere ajutor de la ceilalti daca au nevoie, in privinta temei de casa, pot sa lucreze mai eficient intr-un grup, sa colaboreze si sa propuna idei proprii, originale.
  • Acesti copii se integreaza mai usor in noile grupuri formate la scoala si isi vor dezvolta relatii de prietenie mult mai usor.
Si acum iata cateva sugestii despre cum anume ii puteti ajuta pe cei mici sa-si dezvolte abilitatile sociale:
1. Fiti un model de conduita. Asta inseamna ca, de fata cu el incercati sa prezentati o postura si comportamentele sociale cele mai adecvate daca intalniti, pe strada, pe cineva cunoscut. Dupa ce ati terminat conversatia si v-ati indepartat, povestiti putin despre cum a decurs interactiunea. Care a fost primul lucru facut (salutul, zambetul amabil, poate si stransul mainii sau pupatul pe obraji- depinde cat de apropiate sunt persoanele intalnite), cum a inceput conversatia (intrebarile generale: ce faci? ce-ai mai facut? nu te-am vazut de mult timp etc.), cum se continua o discutie inceputa de celalalt, ce intrebari se folosesc pentru a cere detalii etc. Daca repetati acest exercitiu de cel putin 3 ori, copilului ii va fi mai usor ca ulterior sa urmareasca toate aceste detalii in conversatiile nu doar dintre tine si o alta persoana, ci si in conversatiile dintre alti oameni.

2. Ofera-i atat modele despre cum interactioneaza persoanele de acelasi sex, dar si de sex opus. Exista mici diferente si in aceasta privinta.

3. Varsta conteaza destul de mult, astfel ca incercati sa observati cum interactioneaza copiii, adultii si varstnicii.

4. Vorbiti despre temele ce pot fi abordate intr-o conversatie. Ce anume le intereseaza pe fete, pe baieti.

5. Jucati un joc de rol, in care sa va prefaceti ca nu v-ati cunoscut niciodata pana acum si ati dat intamplator unul de celalalt. Comportati-va absolut natural, asa cum fac doi straini care incep sa se cunoasca.

6. Expune-l. Asta inseamna ca atunci cand mergeti in parc sa-i ceri sa se imprieteneasca ori sa intre in contact sau in conversatie cu un alt copil pe care nu il cunoaste. Parcurile de copii sunt locurile ideale pentru ca acestia sa se cunoasca si sa-si dezvolte abilitatile sociale. Chiar daca da gres, sunt mici sansele sa se mai intalneasca inca o data cu acelasi copil. Discutati despre acest exercitiu si observati ce a functionat, ce nu a mers bine, ce i-ar fi placut sa faca altfel si care sunt diferentele si care sunt pasii pe care urmeaza sa ii faca in continuare.

7. Discutati despre situatii de conflict-rezolvare de probleme. Asta inseamna sa il pui in situatia de a-si imagina ce anume ar face, daca: un alt copil nu vrea sa vorbeasca deloc cu el, il injura, il loveste cu mingea in cap intentionat, da peste un copil timid sau foarte agresiv, in grup vor sa se joace un joc pe care copilul tau nu il agreeaza etc. Prin imaginarea unor astfel de situatii se ajunge la generarea de solutii ceea ce il va ajuta pe viitor pe copilul tau sa stie cum sa se comporte si in situatii de acest gen.

Recomandarile tale
Pana acum, noi ti-am oferit 7 strategii pentru a-i dezvolta i abilitatile sociale copilului tau prescolar. Tu ce altceva ai mai adauga? Asteptam sugestiile tale.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 4 faze ale prieteniilor intre copii
    4 faze ale prieteniilor intre copii
    04 aprilie 2024   

    Copiii leaga cele mai multe prieteni incepand cu perioada prescolara. Unele vor dura ani de zile, in timp ce altele se vor destrama la primul conflict. Se spune ca fiecare copil are deja un patern dupa care isi alege prietenii, model pe care il va folosi tot restul vietii sale.

  • Conflictele dintre copii
    Conflictele cu alti copii. Cum poti sa il ajuti pe copil sa le gestioneze
    29 septembrie 2022   

    O mare parte a experientei scolare a copiilor nostri nu este legata de invatare, lectii si teme, ci de relatiile de prietenie pe care le formeaza la scoala si gradinita.

  • Ziua Internationala a Prieteniei
    Cum petrecem Ziua Internationala a Prieteniei
    04 august 2022   

    „Prietenia este unul dintre cele mai grele lucruri de explicat. Nu se invata la scoala. Dar daca nu ai invatat ce inseamna prietenia, nu ai invatat nimic.” (Muhammad Ali)

Mai multe