Gelozia fata de noul nascut
Rivalitatea apare atunci cand este pus in situatia de a castiga o intrecere. Atat gelozia, cat si rivalitatea pot sa afecteze modul de dezvoltare optima a personalitatii copilului. La prescolari, gelozia apare in primul rand atunci cand parintii sau cei care au grija de ei isi indreapta atentia spre altcineva. O situatie speciala este atunci cand in familie apare un nou-nascut. Acesta necesita atentie si ingrijire speciala, iar parintii trebuie sa-i acorde mai mult timp pentru a-i satisface nevoile.
Copilul mai mare poate sa simta ca parintii nu-l mai iubesc, ca este indepartat, ca nu mai conteaza ce face si cum face. De multe ori poate sa devina neascultator, sa manifeste acte de agresivitate fata de fratiorul sau surioara mai mica cu scopul de a va atrage atentia. In aceasta etapa de acomodare cu un fratele mai mic, copilul poate fi incurajat sa ajute la ingrijirea sau la confortul bebelusului. In acelasi timp, asigurati-va ca petreceti suficient de mult timp cu el pentru a nu se simti abandonat sau gelos.
Un lucru important este ca atunci cand stiti ca familia se va mari sa-l informati intr-un mod cat mai atent pe copil de acest lucru. Explicati-i faptul ca va avea un fratior sau o surioara, lucru care presupune venirea unui membru nou in familie. Asigurati-l de faptul ca va fi in continuare iubit si protejat, chiar daca veti petrece destul de mult timp ingrijindu-l pe cel mic. Inca inainte de aparitia noului copil, este bine sa-l faceti pe cel mare sa inteleaga ca noua fiinta va avea nevoie de mai multa atentie pentru ca este mai mica si neajutorata.
Puteti de asemenea sa-i prezentati si beneficiile unui fratior. Cand va creste, acesta va putea fi un prieten de joaca, cel cu care va face impreuna temele, va fi tovarasul alaturi de care nu se va mai plictisi; in acest fel, treziti sentimentul de curiozitate, iubire si dorinta de a-l cunoaste pe noul-nascut. Pe langa aceste lucruri, explicati-i si cat de multa intelegere si sprijin aveti nevoie din partea lui pentru ca a avea un bebelus presupune multe eforturi si atentie.
“Bebelusul nu poate sa vorbeasca la inceput, de aceea atunci cand ii va fi foame sau sete, el va plange. El nu poate sa mearga singur la baie, asa cum faci tu, de aceea va trebui sa-i schimbam noi scutecele murdare etc.”
“Bebelusul are nevoie de multa atentie si mult timp. Cand ma voi aseza pe pat si voi veni sa-ti citesc povestea inainte de culcare, bebelusul va incepe sa planga pentru ca este murdar scutecul. Ce crezi ca ar trebui sa facem?”
In acest fel, prin raspunsurile pe care le da, vei intelege modul in care priveste sosirea pe lume a unui fratior sau a unei surioare si vei sti ce anume este nevoie sa-i mai explici in continuare pentru a intelege.
De asemenea, ajuta-l sa-si dea seama ca un nou-nascut este responsabilitatea intregii familii, care apartine nu numai mamei sau tatalui, ci si lui, chiar daca este mai mic ca varsta. Poti sa-l incurajezi pe copil sa pregateasca un dar pentru bebelus.
O alta idee care poate fi pusa in practica este si ca tu sa-i pregatesti un dar atunci cand te intorci acasa, un dar care sa fie din partea nou-nascutului. In acest fel, copilul mai mare va aprecia faptul ca a fost rasplatit pentru efortul depus, iar relatia dintre cei doi va fi mai apropiata.
Exista parinti care decid sa cumpere o papusa speciala pe care sa o ofere copilului atunci cand se intorc de la maternitate. Gesturile de ingrijire necesare pentru un bebelus vor fi imitate de cel mare fata de papusa primita.
Ca parinte vei fi supusa unor numeroase provocari de copilul cel mare, prin care iti va testa dragostea pentru el. De aceea, el va face nenumarate nazbatii pentru a-ti atrage atentia. In aceste momente este bine sa-i ignori comportamentul nepotrivit, sa-l asiguri ca stii ce gandeste (“Acum tu crezi ca-l iubesc mai mult pe cel mic, decat pe tine, de aceea l-ai facut sa planga, ai rasturnat scutecele etc., dar stii ca si pe tine te iubesc la fel de mult”) si sa petreci o perioada de timp placuta alaturi de el.
Dupa ce s-a linistit, poti sa-i ceri, ca de fiecare data cand simte ca nu mai este la fel de iubit ca inainte, sa vina si sa-ti spuna. Vor fi numeroase incercari la care vei fi supusa ca mama, dar este recomandabil sa reactionezi cu blandete si intelegere. Pastreaza in minte faptul ca multe dintre comportamentele nedorite ale copilului mai mare se pot datora starilor de confuzie si gelozie prin care trece.
Daca vrei sa afli cum se va schimba viata ta odata cu venirea pe lume a celui de-al doilea copil, care sunt trucurile pentru a te descurca cu primul pe lume venit, da click aici .
Cum a fost prima intalnire dintre primul tau copil si bebelus? Impartaseste-ne din experienta si temerile tale!
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Rolul de frate sau sora mai mare - cum poate influenta personalitatea pe termen lung
A fi fratele sau sora mai mare inseamna pierderea statutului de singurul copil al familiei si impartasirea atentiei si iubirii parintilor cu altcineva.
-
Rivalitatea dintre fratii vitregi. Cum o poti gestiona mai usor
Gelozia, invidia, rivalitatea si competitia intre frati sunt frecvente in toate familiile. Cand vine insa vorba de familii refacute in urma divortului, cu frati si parinti vitregi, aceste probleme tind sa devina si mai complicate.
-
Care sunt factorii care cresc riscul distantarii emotionale intre frati la maturitate
Cum pot parintii sa reduca riscul conflictelor de lunga durata si al distantarii emotionale dintre frati? Iata cativa factori pe care este bine sa ii evitam.
Adauga tu primul comentariu: