characters characters

Divortul si reactii posibile ale copilului tau

Propus de: Echipa Intuitext   |   27 august 2009    |   2834 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

                                     "Nu ma mai iubiti, asa-i?"
 
Copiii nu isi doresc niciodata ca parintii lor sa se desparta. Chiar si atunci cand divortul este inevitabil, copilul incearca neincetat sa-si readuca impreuna parintii. Va incerca sa-i impace, iar de cele mai multe ori actiunile sale vor parea iesite din comun si vor fi privite ca semne de rebeliune.


Reactii posibile ale copilului si ale parintilor:

1.Refuzul de a-l vizita pe parintele care s-a mutat intr-un alt loc. Copilul poate sa simta aversiune si chiar ura fata de parintele care a ales sa plece deoarece el interpreteaza deseori acest act ca pe unul de abandon:”Tatal m-a abandonat pe mine si pe mama” sau “Mama ne-a abandonat pentru ca este o femeie rea, pentru ca nu mai are nevoie de noi”, “Nu ne mai iubeste si de aceea a ales sa plece”. De asemenea, refuzul de a-l vizita pe celalalt parinte poate sa fie si rezultatul unei interpretari gresite. Copilul poate crede ca parintele alaturi de care a ramas s-ar putea simti tradat, abandonat sau ar vedea dorinta lui de a-si vizita mama/tatal plecat ca si o lipsa sau scadere a iubirii. Atitudinea copilului poate fi inteleasa fie ca semnificand ura si frustrare fata de parintele plecat, fie un rezultat al indoctrinarii de catre parintele in grija caruia a ramas copilul a ramas.

2.O alta posibila reactie ar fi nerabdarea de a-l vizita pe parintele aflat departe de casa. Acest lucru este fie un semn de rasfat al acestuia atunci cand primeste custodia copilului pentru cateva ore sau zile, fie bucuria de a scapa de parintele in grija caruia a ramas, fie pur si simplu nevoia de atasament, destainuire a micilor secrete, a iubirilor sau chiar a experientelor neplacute. Exista situatii in care copilul are mai mare incredere in parintele aflat “departe” si de aceea prefera sa i se deschida si sa-i povesteasca tot ceea ce i se intampla. De cele mai multe ori, parintele alaturi de care traieste zi de zi copilul nu stie tot ce i se intampla acestuia. De aceea, poate reactiona foarte urat atunci cand afla ca cel/cea de care a divortat stia dinainte anumite lucruri, situatii, evenimente pozitive sau negative, dorinte ale copilului.


3.Lacrimi, plans continuu, somn agitat, neastampar, imbolnaviri, rezultate scolare din ce in ce mai scazute, lipsa concentrarii la scoala etc. Toate acestea pot sa fie interpretate ca dovada a nefericirii, a convietuirii cu unul dintre parinti si nu cu celalalt sau poate ca pur si simplu duce dorul intregii familii reunite.



Cum poti sa eviti toate aceste reactii negative din partea copilului?
In primul rand, comunicarea este cea mai importanta. Interesul copilului este cel care primeaza. Ca parinti, trebuie sa fiti realisti si sa analizati cu atentie situatia: care dintre voi isi permite sa-l creasca pe copil, sa poata face managementul timpului in asa fel incat sa se poata imparti intre serviciu, casa si alte indatoriri cerute de mediul social in care traieste. Chiar daca nu exista alta solutie decat divortul, situatia trebuie explicata copilului in asa fel incat acesta sa nu perceapa totul ca pe o ruptura, un sfarsit, o pedeapsa.

Este necesar ca ambii parinti sa poarte o discutie cu micutul si sa-i explice care sunt cauzele divortului, ce anume inseamna acest lucru, dar si schimbarile care vor aparea pe viitor. Ce parere ai despre dialogul urmator?
“Mami si tati nu se mai inteleg asa de bine si au aparut niste probleme. Asta inseamna ca vom locui in case diferite si nu vom putea lua masa impreuna asa cum am facut pana acum. Chiar daca intre noi au aparut probleme asta nu inseamna ca nu te mai iubim. Chiar daca voi fi plecat/a voi fi mereu alaturi de tine, vom continua sa ne jucam impreuna si te voi ajuta din cand in cand sa faci temele, vom iesi in continuare in oras, in parc si ori de cate ori vei vrea sa ma vezi, voi fi prezent langa tine.”

Important!Indiferent de nivelul dificultatilor care au aparut intre voi, este nevoie ca voi sa-l puteti asigura pe copil ca va avea parte de iubire neconditionata, securitate si stabilitate intotdeauna. Copilul are nevoie sa stie ca ambii parinti sunt alaturi de el, ca poate sa apeleze la oricare din ei, oricand si ca separarea nu va afecta relatia parintelui cu el. In acest fel evitati confuzia pe care multi copii o fac atunci cand afla ca parintii divorteaza. In primul rand ei vor cauta informatii de la prieteni despre ce inseamna divortul si multe dintre ele vor fi gresite; unii vor ajunge la concluzia ca totul se intampla din vina lor si atunci vor incepe sa se comporte ciudat si chiar sa aiba iesiri incontrolabile si neintelese de catre voi.

Comunicarea este cheia trecerii cu bine peste o situatie neplacuta cum este divortul. Daca sunteti in situatie de divort si copilul vostru inca nu stie nimic, aveti posibilitatea sa cititi aici un articol care specifica o serie de intrebari pe care cu siguranta copilul vi le va adresa ulterior. Incearca sa gasesti raspunsuri pentru a nu fi luat pe nepregatite atunci cand vei vorbi cu micutul tau. Ce zici? Te-ai descurca? Iata cateva posibile intrebari:
“Unde va locui mami/tati?”
“Cand voi putea sa-l vizitez?”
“E vina mea, sunteti suparati pe mine?”
“Ce voi spune celorlalti copii, toata lumea va afla ca nu mai suntem toti impreuna?”

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Caciula 2 Ioana
    Caciula 2 Ioana    03.10.2009 - 16:19
    Divortul parintilor este un eveniment traumatizant pentru copil, deoarece universul sau este bulversat si devine confuz in ceea ce priveste sentimentele sale fata de parinti si fata de sine insusi. Discutiile si explicatiile oferite copilului de catre parinti nu trebuie sa lipseasca, si este important ca ambii parinti sa ramana in relatie apropiata cu cel mic. De asemenea, se poate apela si la consiliere psihologica daca copilul nu reuseste sa se adapteze la noua situatie si exista comportamente problematice (chiul, note scazute, agresivitate).
  • Marculescu Livia
    Marculescu Livia    03.10.2009 - 10:45
    Este foarte adevarat ca niciun copil nu doreste ca parintii lui sa se desparta,atat pentru faptul ca si-i vrea aproape,cat si pentru ca se simt in dezavantaj fata de ceilalati colegi.Insa tot la fel de adevarat este faptul ca orice copil are nevoie de un mediu sanatos pentru a creste,de aceea trebuie cantarita foarte bine situatia.Depinde de maturitatea celor doi parinti reactia ulterioara a copilului,in sensul ca,cel putin aparent, ei ar trebui sa aiba o relatie civilizata care sa atenueze din chinul interior al copilului.Ar trebui sa stie sa-i explice situatia ,fara a se invinui unul pe celalalt in fata copilului,chiar daca acesta nu va accepta 100% divortul.Este nevoie de mult tact ,de multa rabdare si mai ales de un comportament civilizat al parintilor.

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Reactiile copiilor la divortul parintilor
    Reactiile copiilor la divortul parintilor
    02 august 2023   

    Principala grija a parintilor care decid sa divorteze este legata deseori de echilibrul emotional al copiilor. Cum se vor adapta cei mici la aceasta schimbare si cum pot fi ajutati sa o depaseasca mai usor? Iata cateva reactii frecvente ale copiilor la divortul parintilor.

  • Mama singura
    Cum se dezvolta copiii crescuti de mame singure
    18 martie 2022   

    Din ce in ce mai multe mame isi cresc copiii singure, fie ca urmare a unei alegeri personale, fie care urmare a separarii sau a pierderii partenerului. Ce spun cercetarile despre dezvoltarea copiilor crescuti de mame singure? In general, acestia evolueaza la fel de bine precum copiii crescuti de ambii parinti.

  • Primul Craciun dupa divort
    Primul Craciun dupa divort. Cum il putem face mai usor pentru copii
    21 decembrie 2021   

    Sarbatorile de iarna pot fi in mod special dificile pentru copiii ai caror parinti au divortat recent. Daca este primul Craciun dupa divort, tristetea, singuratatea, vinovatia si chiar gelozia pot fi emotiile prin care trec atat parintii, cat si copiii, in incercarea de a se adapta la un alt fel de sarbatori.

Mai multe