characters characters

Relatia dintre mama si fiica

De ce apar dificultatile si cum le poti depasi

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 martie 2023    |   1048 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

relatie mama fiica
Tiparele de relationare, stilurile parentale, convingerile si credintele despre lume si viata se transmit din generatie in generatie, deseori cu efecte negative asupra copiilor si viitorilor parinti. In apropierea Zilei Femeii, iti propunem sa reflectam impreuna la una dintre cele mai importante relatii cand vine vorba de generatiile viitoare: cea dintre mame si fiice.

Citeste si:


Cinci feluri in care poti consolida relatia mama-fiica


Tipare toxice in relatia mama-fiica


Relatia mama-fiica. De ce apar dificultatile si cum le poti depasi


De ce este importanta relatia mama-fiica?

Desigur, toate relatiile copil-parinte sunt esentiale pentru viitorul copilului si pentru felul in care, la maturitate, isi va creste propriii copii. Insa legatura mama-fiica este speciala datorita influentei puternice pe care mamele o au asupra propriilor copii. Fiica ta va deveni, cel mai probabil, mama la randul ei, iar relatia dintre voi va influenta relatia pe care o are cu propriii copii.

Cauze frecvente ale dificultatilor in relatia mama-fiica


Nevoile neimplinite ale mamei

Fie ca vorbim de nevoi fizice sau psihologice (emotionale, sociale, cognitive etc.), mamele sunt in general, din momentul in care copilul s-a nascut, persoanele din familie care se sacrifica pentru binele tuturor, dar mai ales al copiilor. Mai mult sau mai putin implicit, exista asteptarea ca mamele sa doarma mai putin decat tatii in primul an de viata al copilului, sa aiba mai putin timp pentru ingrijire sau relaxare si, mai mult, sa nu se planga de aceste lucruri. In timp, mamele raman in rolul de responsabile pentru nevoile tuturor membrilor ai familiei, mai putin pentru cele proprii.

Cand propriile nevoi raman neimplinite – independent de satisfactia pe care o aduce rolul de mama – frustrarile si problemele de comunicare in familie sunt inevitabile. Cu cat mama isi exprima mai putin propriile nevoi, cu atat cei din jur risca sa le neglijeze mai mult. Acest lucru inseamna ca in relatia mama-fiica apar situatii precum:

  • fiica nu are ocazia sa invete cum sa isi exprime in mod asertiv propriile nevoi, dorinte sau preferinte; rezultatul pe termen lung este o lipsa a cunoasterii si a exprimarii de sine, care poate afecta relatiile sociale, dar si succesul profesional.
  • la varste mici, fiica isi concentreaza atentia in mod excesiv asupra nevoilor neexprimate ale mamei, din dorinta de a o face fericita pe aceasta si de a o pastra aproape. Situatiile in care copiii adopra rolul de parinte sunt un exemplu al acestei situatii, dar nu numai. In general, copiii invata sa observe si sa interpreteze reactiile nonverbale si paraverbale ale parintilor atunci cand acestia nu isi comunica verbal gandurile si emotiile. Aceasta tendinta raspunde nevoii copilului de a fi in siguranta – pentru a supravietui emotional in familie, este nevoie sa inteleaga reactiile celor din jur, chiar si atunci cand acestia refuza sa le comunice deschis.
  • frustrarile mamei, oricat de reprimate ar fi, ii afecteaza acesteia comportamentul si relatia cu propria fiica. Chiar si atunci cand mamele nu constientizeaza faptul ca nevoile lor sunt neglijate, consecintele acestui lucru afecteaza relatiile cu proprii copii: epuizarea parentala, detasarea emotionala, dificultatea de a oferi iubire neconditionata si atentie pozitiva, lipsa aprecierii pozitive neconditionate sunt cateva dintre urmarile neglijarii propriilor nevoi ale mamelor.

Cand nevoile mamei sunt neglijate, apar deseori triunghiuri de tipul victima-agresor-salvator intre parinti si copii si tipare de relationare specific codependentei – de exemplu, cand mama isi gaseste implinire exclusiv in reusitele fiicei.

Presiunile sociale legate de feminitate

Societatea aduce presiuni excesive, explicite si implicite, asupra femeilor – legate de rolul de mama, de succesul profesional, de infatisarea fizica si de felul in care pot comunica la nivel social. Cu cat mamele sunt mai constiente de aceste presiuni si incearca sa le evite efectele, cu atat vor reusi sa le ajute pe fiicele lor sa dobandeasca un sentiment al puterii personale si al libertatii interioare.

Cand mamele accepta si se lasa conduse de presiunile sociale, pot aparea o multime de probleme:

  • vinovatie excesiva si rusine legate de felul in care isi indeplinesc rolul de mama – acestea la randul lor afecteaza dezvoltarea fiicelor, care interiorizeaza tendintele perfectioniste, critice sau inflexibile ale mamelor.
  • presiune excesiva asupra fiicelor pentru ca acestea sa atinga standardele nerealiste ale societatii legate de rolul feminin.

Oricare ar fi dificultatile pe care le intampini in relatia cu fiica sau mama ta, poate fi benefic sa ai in vedere aceste doua cauze majore ale problemelor cu care se confrunta femeile in familie in general. Daca esti mama, reflecta cu sinceritate asupra felului in care abordezi grija de sine si propriile nevoi, dar si in care te lasi condusa de asteptarile sociale legate de rolul femeilor.  Daca urmeaza sa devii mama, analizeaza atent relatia cu propria ta mama si incearca sa intelegi cum te-a influentat aceasta - ce vrei sa pastrezi si ce vrei sa schimbi? Deseori, pentru raspunsurile la aceste intrebari, poate fi nevoie de ajutorul unui specialist precum un terapeut sau psiholog.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe