characters characters

Reactiile copiilor la divortul parintilor, in functie de varsta

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 mai 2014    |   10112 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/amslerpix/7252002214


Divortul este un moment dificil pentru intreaga familie, nu doar pentru parinti. Viata tuturor va fi afectata mai mult sau mai putin. Copiii nu se adapteaza ideii de divort intr-o perioada foarte scurta de timp, la fel cum nici divortul nu este o un proces care se termina foarte repede. Totul inseamna o serie de evenimente si de schimbari, fata de care, copiii pot reactiona in mod diferit. Cercetatorii sustin ca reactiile copiilor la divort pot fi impartite in trei etape:

  • Etapa initiala cand parintii iau decizia sa se separe, iar copilul poate trai un nivel ridicat de stres (cele mai frecvente preocupari ale copilului sunt legate de: motivele pentru care divorteaza parintii, cu cine va trebui sa ramana, daca va fi nevoit sau nu sa schimbe locuinta etc.).
    Cum poti sa-l ajuti pe copil in aceasta etapa: ofera-i raspunsuri la intrebarile sale, fii dispus sa comunici despre acest subiect si asigura-l ca ambii parinti ii vor binele si ii vor ramane alaturi, chiar daca nu vor mai forma un cuplu.
  • Etapa de tranzitie care are loc atunci cand se produce separarea fizica dintre parinti: unul dintre ei se muta in alta parte sau ambii parinti se muta in locuri noi.. Unii copii de-abia in acest moment incep sa inteleaga ce se intampla cu adevarat si se pot simti confuzi debusolati, in timp ce altii pot trai un sentiment de usurare pentru ca presiunea si nivelul de stres din ultima perioada se vor reduce considerabil. Aceasta etapa poate dura chiar 2-3 ani de la divortul parintilor, timp in care copiii se vor acomoda cu vizitele parintelui, sarbatori petrecute intr-o parte sau alta, noi prieteni etc.
    Cum poti sa-l ajuti pe copil in aceasta etapa: discuta despre emotiile pe care le traieste si preocuparile sale si ajuta-l sa se organizeze si sa se adapteze la schimbarile pe care le presupun vizitele la celalalt parinte sau mutarea intr-o noua locuinta.
  • Etapa de echilibru cand viata revine la normal, in unele cazuri ea dureaza pana la 5 ani de la finalizarea divortului. Familia este deja obisnuita cu modificarile care au avut loc in timpul divortului, iar noi vieti au fost construite.
    Cum poti sa-l ajuti pe copil in aceasta etapa: manifesta intelegere fata de partener, incearca sa comunici cat mai bine cu el pentru a-l ajuta pe copilul tau sa se bucure de prezenta ambilor parinti si asigura-l pe copil de iubire si sprijin neconditionat.

Cum reactioneaza copiii la divortul parintilor in functie de varsta?

In primul an de viata, deoarece copilul inca nu poate intelege ce se intampla, un divort intre parinti nu va trezi reactii foarte intense. Apar cateva reactii specifice separarii, bebelusul putand deveni mai agitat, deoarece preia cu usurinta starea parintilor.

La varsta prescolara, copii si-au format deja relatii de incredere si de apropiere cu parintii. Separarea acestora poate duce la aparitia unor comportamente specifice unei varste mai mici decat a copilului (de exemplu, desi stie sa mearga, copilul incepe sa se mearga de-a busilea).

In jurul varstei de 3- 4 ani, divortul incepe sa ii afecteze pe copii. Copiii vor intreba mereu de parintele plecat, se simt tristi si isi exprima prin cuvinte si comportamenteemotiile care ii incearca. Pot aparea probleme la gradinita, copilul refuzand sa se desparta de parinte dimineata sau devenind mai retras si mai timid decat in mod obisnuit in relatie cu alti copii.

In perioada scolara mica, divortul este inteles ca o schimbare care are loc la nivelul intregii familii. Copiii se pot simti vinovati pentru despartirea parintilor sau pot deveni agresivi fata de unul dintre parinti. Pot aparea cosmaruri, iar la varste mai mici, copiii pot crea povesti in care parintii lor se impaca.

In perioada gimnaziala, copiii, desi pot sa inteleaga motivele pentru care parintii s-au separat, le este greu sa accepte ca iubirea dintre parintii lor s-a terminat si pot aparea reactii de razvratire si furie fata de parintele care a luat decizia de a divorta.

In perioada adolescentei, reactiile pot fi diferite ca intensitate, dar nu vor lipsi. Unii adolescenti pot da dovada de intelegere fata de decizia parintilor, dar acest lucru nu inseamna ca nu sufera si ca nu sunt afectati de divort. Alti adolescenti pot avea reactii intense, agresive si pot reprosa parintilor decizia de a divorta. Sunt frecvente incercarile adolescentilor de a-i face pe parinti sa se simta vinovati pentru alegerea de a se desparti.

De asemenea, adolescentii pot apela la comportamente de risc (consum de alcool, de droguri, fumat sau acte de delincventa) si grupuri de prieteni cu efecte negative pentru a face fata furiei, tristetii sau confuziei pe care le simt.

Ce poti sa faci ca parinte pentru a reduce din impactul divortului asupra copilului tau?

  • Pastreaza rutinele cu care l-ai obisnuit pe copil. De exemplu, daca v-ati mutat intr-o alta zona si obisnuiati sa iesiti la plimbare in fiecare sambata, cauta un loc potrivit pentru aceasta activitate. Daca exista o activitate pe care copilul o realiza doar cu celalalt parinte, gasiti impreuna o solutie pentru cei doi sa se bucure in continuare de acest obicei.
  • Ofera asigurari copilului cu privire la iubirea si sprijinul de care va beneficia in continuare din partea ambilor parinti.
  • Mentine-ti rabdarea si incearca sa intelegi reactiile copilului. Daca simte nevoia sa fie suparat sau furios pe unul din parinti sau pe intreaga situatie, intelege ca este normal sa reactioneze in acest mod.
  • Planifica cu atentie timpul copilului in asa fel incat acesta sa poata beneficia in continuare de interactiuni cu ambii parinti.
  • Asigura-te caa inteles ca divortul nu i se datoreaza lui.
  • Vorbeste deschis despre emotii si ganduri cu copilul tau.
  • Intelege ca problemele existente intre tine si partener nu sunt si ale copilului - evita sa il pozitionezi impotriva celui care a plecat de acasa.
  • Cititi impreuna si vizionati filme despre divort pentru a-l ajuta pe copil sa inteleaga care sunt motivele si cum se schimba viata tuturor celor implicati intr-un astfel de proces.

Pe langa aceste aspecte discutate, e important sa acorzi atentie reactiilor copilului tau referitoare la divort, iar in cazul in care consideri ca este adecvat, poti apela cu incredere la ajutorul unui psiholog care sa faciliteze trecerea printr-un astfel de moment, atat pentru tine, cat si pentru copilul tau.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Bianca Gosav    27.02.2022 - 12:55
    Din păcate, multe divorțuri vin, în plan adiacent, cu solicitari sofisticate din partea soților privind custodia copiilor minori. Ei împart timpul minorilor pe săptămâni, zile, ore, iar în unele cazuri, in mod aberant, se raportează chiar la minute. Aceste acțiuni nu pot rămâne fără consecințe din perspectiva dezvoltării copilului.
    Cred ca părinții, dacă exista și cea mai mica posinilitate de reușită, nu ar trebui sa își împartă cu rigurozitate timpul petrecut cu copilul, solicitând instantei sa stabilească un program de vizita minor.
    Sunt multe articole despre program de vizita, solicitări aberante privind custodia copilului și despre divort.
    Eu am citit câteva interesante pe avodivort.ro - https://avodivort.ro/afla-cate-tipuri-de-divort-exista-care-sunt-motivele-si-ce-consecintele-sunt/

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Reactiile copiilor la divortul parintilor
    Reactiile copiilor la divortul parintilor
    02 august 2023   

    Principala grija a parintilor care decid sa divorteze este legata deseori de echilibrul emotional al copiilor. Cum se vor adapta cei mici la aceasta schimbare si cum pot fi ajutati sa o depaseasca mai usor? Iata cateva reactii frecvente ale copiilor la divortul parintilor.

  • Mama singura
    Cum se dezvolta copiii crescuti de mame singure
    18 martie 2022   

    Din ce in ce mai multe mame isi cresc copiii singure, fie ca urmare a unei alegeri personale, fie care urmare a separarii sau a pierderii partenerului. Ce spun cercetarile despre dezvoltarea copiilor crescuti de mame singure? In general, acestia evolueaza la fel de bine precum copiii crescuti de ambii parinti.

  • Primul Craciun dupa divort
    Primul Craciun dupa divort. Cum il putem face mai usor pentru copii
    21 decembrie 2021   

    Sarbatorile de iarna pot fi in mod special dificile pentru copiii ai caror parinti au divortat recent. Daca este primul Craciun dupa divort, tristetea, singuratatea, vinovatia si chiar gelozia pot fi emotiile prin care trec atat parintii, cat si copiii, in incercarea de a se adapta la un alt fel de sarbatori.

Mai multe