characters characters

Punctele forte ale personalitatii

Cum identifici punctele forte ale personalitatii copilului tau

Propus de: SuntParinte.ro   |   27 ianuarie 2023    |   1004 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

punctele forte ale personalitatii
In ritmul grabit al vietii de zi cu zi, tendinta de a-l corecta pe copil si de a observa mai degraba greselile sau comportamentele mai putin potrivite ne fac sa trecem usor cu vederea punctele forte ale personalitatii copiilor. Cand ne concentram atentia asupra trasaturilor pozitive ale personalitatii copilului, il ajutam sa gaseasca resurse interioare pentru a rezolva problemele cu care se confrunta.

Citeste si:

Calitatile pozitive ale unui copil


Trasaturile pozitive de caracter


Punctele forte ale personalitatii copilului tau

Punctele forte ale personalitatii pot fi definite ca acele capacitati pre-existente pentru un anumit fel de comportament, gandire si emotie care sunt autentice, energizante si contribuie la functionarea, dezvoltarea si performanta optima.


Iata cateva activitati sau exercitii care ii pot ajuta pe parinti, dar si pe cadrele didactice, sa observe punctele forte ale personalitatii copiilor.


Jurnalul punctelor forte

Propune-i copilului tau sa tina un jurnal al calitatilor pozitive si al reusitelor sale din fiecare zi, timp de o saptamana (sau mai multe). Recomanda-i copilului ca la sfarsitul fiecarei zile, sa scrie raspunsurile la urmatoarele intrebari:

  • Ce a mers bine astazi?
  • Care sunt calitatile mele pozitive care au ajutat ca lucrurile sa mearga bine?
  • Cum mi-am folosit calitatile pentru a contribui la aceste momente pozitive?


La sfarsitul fiecarei saptamani, indeamna-l pe copil sa analizeze fiecare zi din jurnal. Care sunt caltiatile care apar de mai multe ori? Care sunt calitatile care il surprind?


O alta varianta a acestei activitati este sa notezi tu insuti calitatile pozitive pe care le observi in fiecare zi la copilul tau, iar la finalul saptamanii sa ii arati observatiile tale. Daca a tinut si el un jurnal, le puteti compara.

Activitatile care imi dau energie si activitatile care imi iau energia

Alex Linley, autorul cartii „Average to A+: Realising Strengths in Yourself and Others”, descrie urmatorul exercitiu care te poate inspira.


Cand copilul tau isi foloseste punctele forte ale personalitatii, poti observa ca este interesat de activitatea in care e implicat, este energizat de aceasta, ca nu observa cand a trecut timpul si ca poate obtine rezultate bune chiar si in conditii de stres sau oboseala fizica. La polul opus, se afla activitatile in care copilul tau isi foloseste punctele mai putin forte – cand devine obosit rapid, isi pierde interesul fata de activitate si abia asteapta sa se termine. De exemplu, un copil pasionat de desen sau cu un simt estetic dezvoltat va fi bucuros dupa o sesiune de desen sau pictura ori dupa o activitate in care a realizat o bijuterie handmade. Pe de alta parte, un copil care nu are aceleasi aptitudini va fi plictisit de desen, va renunta repede sau nu se va putea concentra asupra lui, iar la finalul activitati va declara ca este obosit.


In acest context, ne referim la energie mintala, si nu fizica. Alte feluri in care exprimam ideea de energie mintala sunt entuziasmul, inspiratia, sau starea de flux. Copiii pot fi obositi fizic in urma unei activitati, dar pot avea un nivel ridicat de energie mintala.


Realizeaza impreuna cu copilul tau un tabel cu doua coloane. In prima coloana copilul noteaza activitatile pe care le-a realizat in fiecare zi timp de o saptamana, iar pe a doua coloana, evalueaza cat de energizanta sau epuizanta a fost fiecare activitate. Poate folosi un sistem de evaluare precum:

- 2 – am consumat foarte multa energie

- 1 – am consumat destula energie

0 – nu am consumat, dar nici nu am castigat energie

+1 – am castigat destul de multa energie

+2 – am castigat foarte multa energie


La sfarsitul saptamanii, uitati-va impreuna pe lista de activitati si pe evaluarea acestora. Care sunt activitatile care il energizeaza pe copil?

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
    Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
    09 octombrie 2024   

    Copilul care spune deseori ”Nu pot!”, ascunde probleme diverse ce pot sa aiba legatura cu dezvoltarea sa de natura emotionala, increderea in sine sau cu modul in care percepe situatia cu care se confrunta.

  • Descurajarea la copii - cum o poti reduce
    Descurajarea la copii - cum o poti reduce
    24 noiembrie 2023   

    Copiii nu au nevoie de multe pentru a se descuraja: o simpla privire dezaprobatoare din partea parintilor, un deget ridicat sau un cuvant ironic sunt suficiente pentru a-i face pe cei mici sa isi piarda speranta in propriile puteri.

  • 6 moduri de a-i ajuta pe copii sa evite problemele legate de imaginea corporala
    6 moduri de a-i ajuta pe copii sa evite problemele legate de imaginea corporala
    30 octombrie 2023   

    Studiile sustin ca inca de la varsta de 3-5 ani, copiii incep sa dezvolte ingrijorari cu privire la aspectul fizic si la greutatea corpului si implicit sentimente de nefericire

Mai multe