characters characters

Prescolarii si muzica

Propus de: Echipa SuntParinte.ro   |   13 ianuarie 2010    |   4987 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Crezi ca ii cunosti suficient de bine preferintele prescolarului tau in materie de muzica?Iti propunem urmatorul exercitiu: Incearca sa raspunzi la urmatoarele intrebari:
1. Care este cantecul lui preferat?
2. Cum se numeste trupa pe care o adora?
3. Care este videoclipul la care se uita cu cel mai mare interes?

Muzica face parte din viata copilului inca de la varste foarte mici. Prescolarii imita sunetele scoase de animale si pasari, bat din palme sau dau din picioare in fiecare secunda. Sunt atat de agitati si dinamici incat uneori ajung sa te scoata din sarite, oricat de calm ai incerca sa fii si sa ramai.

Muzica contribuie la ceea ce expertii denumesc a fi “un mediu bogat senzorial”. Asta inseamna a-ti expune copilul la o varietate de mirosuri, gusturi, texture, culori si sunete- experiente care actioneaza asupra mai multor cai din creierul nostru. Aceste activari din creier ii vor ajuta pe copii sa performeze in aproape toate domeniile din scoala incluzand matematica si chiar cititul. Doar ascultand muzica pot sa aiba loc aceste conexiuni, dar cel mai mare impact are loc numai atunci cand copiii participa intr-un mod dinamic in activitati muzicale.

Iata cateva modalitati prin care sa-l inveti pe copilul tau sa pretuiasca muzica:

  • Inventeaza cantece care rimeaza.

  • Cumpara CD-uri sau DVD-uri cu muzica.

  • Creeaza “seri dansante” in care sa-l inveti pe copilul tau sa danseze.

  • Pentru a aprecia muzica, poti sa-l inscrii si la un instrument sau sa-l dai la cursuri de dans.

  • Permite-i copilului tau sa scoata sunete asa cum doreste, sa bata din palme sau sa loveasca in masa cu lingura. Totusi daca nu cunoaste intensitatea loviturilor, iar mobila ta este in pericol atunci creaza-i un spatiu in care poate sa loveasca cat vrea fara a face prea multe stricaciuni.

  • Descopera cantecul preferat al copilului tau oferindu-i o paleta larga si variata de cantece pentru copii.

  • Nu uita de repetitie. La gradinita, daca au nevoie pentru o serbare sa invete cantece poti sa fi si tu un “dirijor” pentru copil si sa repetati impreuna cantecele.

  • Pentru a-l stimula catre acest domeniu poti sa-i cumperi jucarii muzicale. Gratie lor, copilul va invata noi ritmuri, cantece sau sunete.


Exista si alte motive pentru care ar fi bine sa introduci muzica in viata copilului tau. Poate sa fie distractiv atat pentru copil, cat si pentru tine. Poti sa canti impreuna cu copilul tau, sa mergeti in magazine de specialitate pentru a achizitiona CD-uri cu muzica voastra preferata. Copiii prescolari raspund mai bine la muzica daca o experimenteaza si altfel. Pur si simplu a asculta in mod pasiv muzica, in masina este destul de bine, insa poate deveni plictisitor pentru copilul tau. Incearca totusi sa cauti oportunitati pentru a-l face pe copilul tau sa se implice si fizic atunci cand asculta muzica. De exemplu ati putea incepe sa bateti din palme, din picioare, sa dati din cap si chiar sa fredonati cantecele. In plus, muzica poate fi un mijloc de invatare a unor comportamente sanatoase.

Cantece potrivite pentru copii care iti permit si miscari ritmice sunt “Itsy bitsy spider”, “Daca vesel se traieste”, “Nu mi-e frica de bau-bau”, “Cantecul ABCdar”etc. Daca nu cunosti prea multe cantece pentru copii, o idee potrivita ar fi sa cauti carti pentru copii, CD-uri sau DVD-uri cu muzica pentru copii. O alta solutie ar fi sa inventati niste cantece impreuna. Cuvinte care rimeaza, care nu au niciun sens sunt foarte potrivite pentru a alcatui un cantecel pe care sa-l cantati impreuna. Incearca sa introduci si numele copilului tau in cantece.


Copilului tau ii place muzica? Iti aduci aminte de momentele in care a inceput sa danseze pentru prima data? Cum crezi ca ar trebui ajutati prescolarii sa dezvolte pasiune pentru muzica si dans? Asteptam raspunsurile tale.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe