characters characters

Poveste terapeutica: Cum il ajuti pe copil sa inteleaga perspectiva altor oameni

Cum sa te pui in locul altora

Propus de: SuntParinte.ro   |   24 august 2015    |   7054 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

carte de povesti
A fi cel mai mic dintre frati nu este mereu asa distractiv. Fratii mai mari nu il iau pe mezin de multe ori in serios, nu il accepta mereu in jocurile lor si pot manifesta de multe ori autoritate fata de cel mic. Unii reusesc sa gaseasca solutii rapid pentru a se adapta rolului de mezin si pentru a castiga treptat mai multe responsabilitati si mai multe libertati. Altii in schimb isi doresc doar sa treaca mai repede timpul pentru a creste si ei:)

Acesti copii pot crede de multe ori ca cei din jur au o viata mult mai frumoasa sau mai libera, ocolita de experientele neplacute. Capacitatea de a intelege perspectiva celuilalt se formeaza treptat in copilarie si este esentiala pentru relatiile sociale dintre oameni. Iata o poveste terapeutica prin care copilul tau poate invata ca pentru a intelege cu adevarat pe cineva, este nevoie sa ne punem in locul lor. In plus, povestea care urmeaza ii invata pe copii sa aprecieze lucrurile frumoase din propria viata si sa incerce sa faca fata celor mai putin placute.

„Maria este cea mai mica fata a familiei Ionescu. Ea mai are doua surori mai mari: Antonia si Ioana. De cand se stie, Maria a fost protejata familiei, dar si persoana care nu avea voie sa faca mai nimic. Toata lumea parea sa fie cu ochii pe ea, nimeni parca nu avea incredere sa o lase sa realizeze o sarcina la fel ca ceilalti. Era pur si simplu „cea mica”. Acest rol ii displacea total Mariei.

Insa totul s-a schimbat de ziua ei cand a primit un costum de vrajitoare si o carte cu vraji. Dupa ce s-a chinuit sa dezlege cuvintele, a reusit sa faca vraja pe care si-o dorea de foarte mult timp. Aceea de a nu mai fi ea, ci oricine altcineva isi dorea. Si-a dorit sa fie Antonia, sora mijlocie.

Dintr-o data s-a vazut in camera acesteia. Uitandu-se in oglinda si-a dat seama ca devenise intr-adevar Antonia. Pana sa se dezmeticeasca, sora mai mare i-a si batut la usa si a inceput sa o certe fiindca nu si-a strans hainele din camera. Pentru ca nu voia sa faca curatenie, Maria si-a spus ca nu e chiar atat de distractiv sa fii sora mijlocie.

- E mult mai interesant sa fii sora cea mare!, astfel ca Maria s-a transformat in Ioana. Desigur ca n-a trecut mult timp pana sa se obisnuiasca cu noul corp ca mama sa i-a si cerut sa mearga in bucatarie si sa spele vasele. Fetita s-a conformat gandindu-se ca oricum ce avea sa urmeze sigur va fi distractiv. Dupa o zi intreaga insa, Maria a ajuns la concluzia ca nu e deloc amuzant sa fii sora cea mare fiindca mereu ai de strans dupa celelalte surori si pe langa asta, sa te vezi nevoit sa rezolvi ecuatii complicate de matematica nu e o treaba prea placuta.Iar ora mai tarzie la care a mers la culcare nu a insemnat o ora in plus de distractie fata de restul surorilor, ci efectiv realizarea temelor pentru ziua urmatoare. Maria s-a gandit sa mai incerce inca o vraja.

- Sigur e mai interesant sa fii mama! Nici n-a apucat sa spuna vraja ca deja era imbracata cu hainele acesteia si trebaluia prin bucatarie.

- Termin de facut ordine in bucatarie si cu siguranta dupa asta urmeaza sa ma relaxez in fata televizorului, se gandi Maria. Insa nici vorba de asa ceva. Camasile tatalui trebuiau calcate, hainele de pe sarma stranse si aranjate in dulap, iar gustarea pentru micul dejun al fetelor inca nu era gata.

Dupa o zi in care a fost pe rand sora cea mijlocie, sora cea mare si mama, Maria si-a dat seama ca nu e pregatita sa mai fie altcineva. A vazut cum e de fapt in realitate sa fii altcineva si ca pana la urma, si ceilalti, pe care ii invidia, au o viata cu momente dificile. Fiecare dintre noi are si momente bune si momente mai putin bune, atat reusite, cat si esecuri peste care trebuie sa invatam sa trecem. Maria s-a reintors cu drag si dor la viata ei, alaturi de colegii din clasa cu care uneori nu se intelegea, dar multumita cu cine era si deloc dornica sa fie altcineva.”

La final, poti vorbi despre poveste cu copilul tau, pornind de la cateva intrebari:

  • „De ce crezi ca parintii si surorile Mariei o protejau si nu ii dadeau voie sa faca tot ce isi doreste?”
  • „Ti-ai dorit vreodata sa fii altcineva?”
  • „Crezi ca daca Maria ar fi vorbit parintilor ei despre nemultumirile pe care le avea, ar fi fost mai fericita?”

Ce parere are copilul tau despre Maria? In locul cui i-ar placea lui sa fie pentru o zi?


Poveste tradusa si adaptata dupa „101 povesti vindecatoare pentru copii si adolescenti” de George Burns


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/brenda-starr/3474699510/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe