characters characters

Petrecerea pentru ziua de nastere a copilului

Cum organizezi ziua de nastere a copilului fara stres

Propus de: SuntParinte.ro   |   27 mai 2015    |   1860 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

tort pentru zuia de nastere a copilului
Se apropie ziua de nastere a copilului tau: chiote de bucurie, copii alergand si jucandu-se, baloane si cadouri. Cum sa organizezi o petrecere care sa fie sursa de bucurie si pentru tine, nu doar pentru cei mici? Exista cateva principii pe care le poti adopta pentru a organiza o petrecere cu cat mai putin stres.

Implica-ti copilul in organizare. Discuta cu el detalii precum: locul in care isi va tine ziua de nastere, lista de invitati, tematica petrecerii, mancarea si chiar culoarea predominanta.Stabileste cu el toate aceste amanunte fiindca iti va fi mult mai usor sa planifici totul, iar cel mic sa nu te bombardeze cu “Nu voiam asa !”, “Nu-mi place asta !”, “Voiam altfel !”. Tine cont si de propriile tale preferinte. Daca iti este mai usor sa organizati petrecerea acasa, organizeaza activitatile pentru copii in functie de aceasta locatie. Daca iti place sa gatesti, pregateste tu masa, daca nu, apeleaza la un serviciu de catering sau la rude si prieteni mai talentati in bucatarie:).

Simplifica decorul. Daca organizezi petrecerea acasa, vei obtine un decor special alegand farfurii, tacamuri, servetele si baloane de aceeasi culoare. Daca ai inclinatie catre activitati de arta si indemanare, poti sa adaugi si cateva flori de hartie din aceeasi nuanta.

Simplifica meniul. Majoritatea copiilor vor prefera sa se joace si sa alerge decat sa stea la masa. Poti pregati gustari usoare si sanatoase si asigura-te ca ai verificat daca invitatii au alergii alimentare.

Simplifica tema petrecerii. “Alege lucrurile care ii plac copilului tau. Temele pot porni de la culoarea preferata a copilului, sportul preferat sau un personaj din desene pe care il adora”, recomanda Meg Akabas, autoarea cartii “52 de saptamani de intelepciune parinteasca”.

Stabileste un interval orar fix in care are loc petrecerea. Asigura-te ca parintii copiilor invitati stiu cand sa vina sa ii ia acasa. Exista si varianta organizarii petrecerii de dimineata, intre ora 10 si 12, de exemplu, asigurandu-te astfel ca sarbatoritului ii va ramane restul zilei liber pentru a-l petrece in familie.

Alcatuieste o lista cu putini invitati. “A avea o petrecere intima permite fiecarui invitat sa se simta la fel de special ca sarbatoritul. In plus, copiii invata ceea ce observa la parintii lor: daca pui pret pe cantitate sau calitate”, mai adauga Akabas.Ia in considerare urmatoarele aspecte atunci cand faci lista de invitati:

  • La varste mici, (2-5 ani), pentru o petrecere este bine ca numarul de invitati sa fie mic si similar ca varsta
  • Decide daca vei invita si adulti in acelasi timp cu copiii sau daca vei organiza o intrunire separata pentru ei.
  • Daca nu inviti toti colegii copilului, este mai bine ca invitatiile sa fie transmise cat mai discret colegilor care vor participa la petrecere, pentru a nu-i face pe restul sa se simta respinsi sau neapreciati:).

Planifica programul cu grija si adaptat varstei invitatilor.

Pentru copiii de 2-3 ani, poti planifica jocuri cu mingi, cu baloane de sapun, jocuri senzoriale sau cu plastilina.

Pentru copiii intre 3 si 5 ani, poti sa ai in vedere jocuri simple de grup, jocuri de miscare sau activitati de arta si indemanare (pictura cu degetele, de exemplu).

Pentru copiii peste 5,6 ani, poti opta pentru activitati mai complexe, pe care le vei alege impreuna cu copilul tau.

Alte idei de activitati pe care le poti include in petrecerea copilului sunt realizarea de coifuri de petrecere, rame de fotografii pe care invitatii le pot lua acasa la final, fotografii cu diverse accesorii (mustata, palarii, ochelari caraghiosi).

Oricare ar fi varsta copilului tau, asigura-te ca ai jocuri si activitati de rezerva, in caz ca cele la care te-ai gandit vor dura mai putin sau nu vor trezi interesul copiilor.

Planifica activitati in loc sa cumperi obiecte. Dupa ce ai ales tema petrecerii si ai stabilit lista, Akabas recomanda: “Nu te gandi sa cumperi totul in asa fel incat sa aiba legatura cu tema; planifica activitati in jurul temei. Alege activitati diferite: o vanatoare de comori, un joc de cooperare, citirea unei povesti pe baza unor imagini, un joc de memorie etc. Posibilitatile sunt nelimitate.”

Renunta la ideea de control. Impartasind si distribuind sarcini si celorlalti membri ai familiei, vei scapa de stresul pe care il implica o astfel de organizare. In plus, “aminteste-ti ca pentru cei mici nu sunt foarte importante invitatiile, decoratiile sau cat de scump a fost tortul. Ei sunt adeptii entuzismului si ai surprizei”, explica Akabas.

Nu in ultimul rand, bucura-te de aceasta zi! Indiferent daca o organizezi petrecerea acasa, in parc sau intr-un loc de joaca, alege sa te bucuri de aceste clipe petrecute alaturi de copil si intreaga familie, chiar daca lucrurile nu ies exact cum ai planuit.


*Sursa foto: www.personalcreations.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe