characters characters

Obiceiuri ale parintilor pe care le preiau si copiii

Propus de: SuntParinte.ro   |   15 octombrie 2013    |   1400 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

Ai vazut vreun copil care sa ii spuna parintelui ca nu e sanatos sa manance cartofi prajiti in exces sau ca in loc sa stea la calculator sau televizor mai bine ar iesi din casa, la aer, sa faca putina miscare? Daca da, cu siguranta era o exceptie. Pentru ca de obicei, copiii imita parintii, si nu invers. Varsta la care incepe consumul de alcool sau droguri, fumatul, obiceiurile alimentare, sedentarismul copiilor sunt factori care se pot datora, cel putin in parte, si obiceiurilor nesanatoase ale parintilor.

Cercetarile arata ca, daca in timpul sarcinii, mama adopta comportamente care sa sustina sanatatea viitorului copil, dupa ce acesta apare pe lume, stilul de viata al ambilor parinti se schimba. Mamele iau in greutate si mananca mai multe dulciuri si grasimi, in timp ce tatii renunta tot mai frecvent la activitatea fizica pe care o faceau inainte. Oboseala, lipsa timpului, diversele solicitari care apar o data cu aparitia unui copil, ii face pe parinti sa renunte la timpul dedicat lor si sa nu se mai gandeasca la fel de mult ca inainte la propria stare de bine.

Cele mai frecvente obiceiuri nesanatoase ale parintilor

1. Saritul peste mese: micul dejun luat pe fuga sau mancatul la ore nepotrivite din zi si din noapte.

2. Consumul alimentelor intr-o ordine nepotrivita (asa zisele "gustari" dintre mese care deseori sunt dulciuri ce strica pofta de mancare cand vine ora mesei).

3. Consumarea alimentelor pe fond emotional: multi mananca fie pe fond de stres, fie pentru ca sunt prea fericiti ori prea tristi.

4. Autocritica: cu cat copilul te aude ca te plangi de modul in care arati, de exemplu, cu atat va tinde sa fie mai critic cu el insusi si sa isi gaseasca mai usor defecte fizice.

5. Timpul petrecut in fata calculatorului: cu cat stai mai mult in fata calculatorului, indiferent daca sunt treburi de serviciu sau pur si simplu pentru relaxare, cu atat mai putin ar trebui sa te mire cand copilul tau va face la fel, iar tu vei prelua rolul observatorului responsabil si ingrijorat.

6. Competitia cu ceilalti: gandind ca mereu trebuie sa fii cel mai bun, lipsa de toleranta in fata unui esec, duce mai degraba la deziluzie si simptome depresive, decat sa vina in ajutor pentru a obtine rezultate si performante mai bune.

7. Comportamentele de risc (consumul de alcool si droguri, fumatul) ale parintilor manifestate in fata copiilor, cresc probabilitatea de aparitie si la acestia din urma.

8. Tendinta de a critica mereu comportamentele celorlalte persoane si de a nu fi multumit niciodata- astfel de evaluari vor ajunge sa faca si copiii, atunci cand vor intra intr-un grup de prieteni.

9. Lipsa exercitiului fizic. Desigur, copiii fac sport la scoala, dar nu este intotdeauna suficient. Un stil de viata activ al intregii familii nu presupune neaparat un abonament la sala, ci mai degraba activitati care implica miscarea: plimbari in parc, jocuri cu mingea, plimbari cu rolele sau bicicletele, jocuri in aer liber. Nu trebuie sa te transformi intr-un sportiv peste noapte, dar este bine sa stii sa eviti sedentarismul si sa incluzi miscarea in viata ta.

Intr-adevar, exista si copii care, avand un temperament care ii indeamna la prudenta, moderatie sau constiinciozitate, nu adopta obiceiurile nesanatoase ale parintilor lor, insa acesta nu este cazul majoritatii copiilor. In plus, de obicei, acestia au libertatea sa faca propriile alegeri privind alimentatia sau stilul de viata tarziu, dupa ce si-au petrecut copilaria in mediul familial.

In concluzie, copiii fac ce vad ca fac adultii din jurul lor, nu neaparat ce le spun acestia. Asadar, daca ai recunoscut in lista de mai sus obiceiuri pe care le-ai adoptat si tu, incearca sa le schimbi, pentru a-l incuraja si pe copilul tau sa traiasca sanatos. Tu la ce obiceiuri negative ai dori sa renunti?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Momentele mici de bucurie - glimmers
    Momentele mici de bucurie - de ce sunt importante pentru echilibrul emotional
    04 noiembrie 2024   

    Ti s-a intamplat ca privind un apus de soare, sa ramai fermecat de imagine? Sunt momente in care te opresti din ce faci pentru a-ti privi copilul cum rade si simti recunostinta intensa pentru familia ta? Astfel de clipe de incantare, momente scurte de bucurie intensa poarta numele de ”glimmers”, sau momente de bucurie pura.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

Mai multe