Sapte recomandari pentru o relatie sanatoasa mama-fiica
Relatia mama-fiica poate fi printre cele mai profunde si apropiate relatii, dar si printre cele mai usor de perturbat, cand apar greseli care se repeta in timp. Cum te poti asigura ca ai o relatie apropiata si sincera cu fiica ta? Iata cateva idei.
Citeste si:
Lectii pe care le invata fiicele de la mame
Relatia mama-fiica. De ce apar dificultatile si cum le poti depasi
Ramai de partea ei
Pe cat posibil, este important pentru fiica ta sa simta ca sunteti in aceeasi echipa. Vrei sa ii arati o alta perspectiva sau sa o ajuti sa isi consolideze argumentele? Nu este nevoie sa o contrazici sau sa incerci sa o faci sa vada obstacolele sau posibilele dificultati. Incearca mai intai sa vezi perspectiva ei si apoi o poti ajuta oferindu-i sugestii si dandu-i libertatea de a le accepta sau de a le refuza.
Atunci cand are un comportament cu urmari neplacute, incearca, din nou, sa intelegi perspectiva sa, fara a judeca sau critica. Astfel, o vei ajuta sa evalueze singura decizia luata si sa inteleaga ce poate schimba in viitor.
In acest fel, ii arati fiicei tale ca vezi ce este mai bun in ea si ii oferi siguranta emotionala de care are nevoie pentru a vedea acelasi lucru.
Respecta-i limitele interpersonale
Exista o linie fina intre a o incuraja pe fiica ta sa comunice cu tine si a insista pentru a-ti satisface curiozitatea. De asemenea, timpul petrecut impreuna trebuie contrabalansat de timp petrecut separat. Cu cat ii oferi fiicei tale spatiul de care are nevoie, in special la adolescenta, cu atat mai usor va veni la tine atunci cand va avea nevoie de sprijin si apropiere fata de tine.
Las-o sa te invete lucruri noi
Nu doar fiicele au de invatat de la mame, ci si mamele de la fiice, chiar si cand acestea din urma sunt mici. Fii curioasa fata de lucrurile pe care le observa cand se joaca, ascult-o cand iti povesteste despre ce a invatat la gradinita si la scoala, iar cand este adolescenta, intreab-o despre lucrurile care o pasioneaza sau pe care le afla in fiecare zi. Ii vei consolida astfel increderea in ea insasi si in valoarea pe care o poate aduce celor din jur prin cunostintele si abilitatile sale.
Petrece timp in mod regulat doar cu ea
Unul dintre cele mai simple lucruri pe care le poti face este sa acorzi timp in mod regulat doar pentru voi doua. O plimbare in fiecare duminica, o iesire la inghetata sambata sau o dupa-amiaza in parc pot face minuni pentru relatia dintre voi. In plus, vei crea amintiri nepretuite alaturi de ea.
Incurajeaza-i inteligenta emotionala
Relatia cu propriile emotii este esentiala pentru sanatatea mintala, dar si fizica a fiicei tale. Valideaza-i emotiile, chiar daca sunt dificile, intense sau numeroase si invat-o modalitati sanatoase de a le gestiona si exprima.
Arata-i ca ii admiri calitatile pozitive
Tendinta de a corecta, oferi sfaturi sau atrage atentia asupra greselilor poate afecta pe termen lung relatia dintre parinti si copii, indiferent de gen. Cand vine vorba de relatia dintre mame si fiice, tendinta mamei de a se concentra asupra aspectelor negative poate duce in timp la o imagine de sine nesanatoasa a fiicei.
Ai grija de nevoile tale personale
Doar avand grija de tine insati poti avea o relatie cu adevarat apropiata de fiica ta, pentru ca doar atunci vei avea resursele emotionale si fizice pentru a fi prezenta si conectata in interactiunile cu aceasta.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Relatia parinte-copil adult - cum o poti imbunatati
Copilul tau a ajuns deja adult iar relatia dintre voi pare sa fie mai dificila decat inainte? Iata cateva schimbari pe care le poti aduce pentru o relatie armonioasa parinte-copil adult.
-
Zece replici ale parintilor care nu functioneaza
Modul in care comunici cu copilul tau poate face diferenta in cum anume se dezvolta din punct de vedere emotional si comportamental.
-
Biasul de confirmare. Ce inseamna si cum se manifesta in rolul de parinte
Biasul de confirmare este recunoscut ca si un fenomen ce se refera la tendinta de a cauta dovezi care sa fie in consonanta cu credintele pe care le avem si de a elimina informatiile care vin sa contrazica ceea ce credem.
Adauga tu primul comentariu: