Nu vorbeste. Cand e cazul sa-ti faci griji?
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/fotostalker/5513256655/
Desi toti prietenii sai de joaca sunt extrem de curiosi si nu le mai tace gurita o clipa, prichindelul tau este cel mai tacut si cu greu poti scoate cateva cuvinte de la el.
Fiecare copil are propriul sau ritm de dezvoltare, iar de cele mai multe ori dificultatile de comunicare nu ar trebui sa fie o problema pe termen lung.
Urmareste cat de receptiv este
Stiai ca 25% din copii incep sa vorbeasca mai tarziu decat ceilalti? In multe cazuri copiii nu simt nevoia sa se exprime decat prin putine cuvinte, indeajuns ca apropiatii sa-i inteleaga. Daca cel mic este receptiv la ceea ce-i spui, intelege ce l-ai rugat sa faca si-ti urmeaza instructiunile, atunci nu ar trebui sa te ingrijorezi, ci doar sa-l incurajezi sa vorbeasca mai mult. Pune-i intrebari si in loc sa-l lasi sa te duca sa-ti arate ce doreste, roaga-l sa-ti spuna. Citeste-i povesti, iar la sfarsit intreaba-l ce anume i-a placut sau cum ar fi actionat el in locul personajului principal. Astfel isi va imbogati mai repede vocabularul.
Lasa-l sa fie mai independent
Daca esti in permanenta langa el si-i ghicesti fiecare dorinta, atunci copilul nu va mai fi nevoit sa se exprime. In aceeasi situatie este pus si cand cei din jur raspund pentru el. Nu mai lua fiecare decizie in locul lui, considerand ca este prea mic ca sa aleaga. Intreaba-l exact ce doreste, iar cand are o nelamurire, raspunde-i prin cuvinte simple, pe care sa le inteleaga cu usurinta.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Mutismul selectiv. Ce se poate ascunde in spatele refuzului copilului de a vorbi
Mutismul selectiv este o tulburare de anxietate specifica perioadei copilariei si e caracterizata de incapacitatea copilului de a vorbi si de a comunica eficient in situatiile sociale.
-
Ce este bine sa stii daca vrei sa cresti un copil bilingv
Iata ce este bine sa stii daca vrei sa cresti un copil bilingv.
-
Cum dezvolti limbajul copilului
Parintii joaca un rol crucial in dezvoltarea limbajului la copii. Studiile au aratat ca acei copii carora li se citeste si cu care se poarta conversatii indelungate au un vocabular mai dezvoltat si o exprimare gramaticala mai buna decat restul copiilor.
Adauga tu primul comentariu: