characters characters

Neintelegerile dintre parinti - cauze frecvente

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 august 2023    |   522 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

neintelegeri intre parinti
Rolul de mama si cel de tata adesea se afla in contradictoriu fie pentru ca aveti o gandire diferita despre ce inseamna sa fii parinte, fie pentru ca nu reusiti sa gasiti o cale de mijloc.

Citeste si:


Doua tehnici de rezolvare a conflictelor


Cum mentii o atmosfera pasnica in familie

Conflictele sunt neplacute, insa daca sunt gestionate in mod corect, ele va pot ajuta sa va apropiati mai mult. Colaborarea dintre parinti este cheia cresterii si ingrijirii armonioase a unui copil. Drumul pana la colaborare este insa presarat cu numeroase obstacole.

Neintelegerile dintre parinti genereaza adesea emotii negative, insa in unele cazuri, ele pot fi benefice in identificarea de noi solutii, intelegerea partenerului si adaptarea la un alt stil de parenting si de gandire. Cele mai frecvente neintelegeri intre parinti apar in legatura cu:

Abilitatile copilului. Ce stie copilul sa faca? Ce nu stie si unde are nevoie de ajutor? Aveti asteptari prea ridicate sau prea scazute fata de copil?

Incercati sa aflati in mod obiectiv care este nivelul de performanta al copilului la scoala, cerand informatii din partea cadrelor didactice si inofrmati-va in legatura cu dezvoltarea copilului. Multe probleme apar in relatia parinte-copil si, implicit, in relatia dintre parinti, cand parintii au asteptari prea ridicate fata de copii.


Timpul, energia si resursele pe care le oferi copilului.
Unul din parteneri poate sa simta ca el este cel care se implica cel mai mult, desi in realitate s-ar putea ca si celalalt parinte sa simta la fel.

Vorbiti deschis despre disponibilitatea fiecaruia dintre voi si despre responsabilitatile pe care vi le-ati asumat legate de copil. Este important ca ambii parinti sa isi aminteasca faptul ca timpul si energia fiecaruia sunt limitate. Cu alte cuvinte, atunci cand un parinte isi asuma mult mai multe responsabilitati casnice sau legate de copil, inseamna, in mod obiectiv, ca va avea mai putin timp si mai putina energie pentru alte proiecte, pentru odihna sau grija personala.


Independenta copilului. Limitele, regulile si libertatea oferita copilului sunt adesea subiecte asupra carora parintii au pareri diferite. Consecventa este insa extrem de importanta cand vine vorba de reguli. Evitati sa stabiliti reguli diferite de la o zi la alta sau sa faceti exceptii frecvente, deoarece veti submina fara sa vreti autoritatea pe care o aveti in fata copilului.

Obiective de viitor in legatura cu copilul si temeri ale parintilor legate de acestea. Cat de importanta este pentru fiecare dintre voi o traiectorie academica a copilului? Cat de mult va doriti sa va implicati in alegerile de studiu si profesionale ale copilului vostru?

Pentru a depasi mai usor aceasta diferenta de opinii, este benefic sa vorbiti deschis despre temerile sau nevoile care stau la baza deciziilor sau grijilor voastre. Esti ingrijorat de siguranta financiara a copilului tau la maturitate? Te-ai simti rusinat daca fiul sau fiica ta ar decide sa nu urmeze o facultate? Esti convins ca o anumita cariera este singura optiune care ar aduce copilului tau un statut socioeconomic ridicat? Acestea sunt doar cateva dintre grijile sau temerile care stau la baza conflictelor legate de viitorul copilului.


Cum puteti gasi o cale de mijloc pentru a reduce neintelegerile?

  • Lucrati impreuna chiar si atunci cand nu sunteti de acord, amintiti-va ca sunteti in aceeasi echipa si amandoi doriti binele copilului.
  • Participati in mod egal in procesul de luare al deciziilor. Desigur, nu va fi intotdeauna posibil ca proportia sa fie exact egala, insa este important ca ambii parinti sa simta ca au autoritate in familie.
  • Gasiti solutii impreuna bazandu-va tocmai pe diferentele dintre voi. Cautati sa fiti deschisi unul fata de celalalt si sa acceptati punctul de vedere al celuilalt in loc sa va concentrati pe cine aduce cele mai bune argumente.

A invata cum sa va rezolvati neintelegerile nu este util doar pentru copil, ci si pentru relatia voastra de cuplu. Fara echilibru, un cuplu nu poate fi o echipa, iar acesta este principalul element care genereaza probleme in relatii.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum putem preveni intensificarea conflictelor
    Cum putem preveni intensificarea conflictelor
    11 decembrie 2024   

    Conflictele si neintelegerile sunt parte din viata de zi cu zi intre-un cuplu, insa indiferent care ar fi motivele ce stau la baza, important este sa reusim sa gasim solutii impreuna.

  • Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
    Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
    02 decembrie 2024   

    Conceptul de ”inflorire psihologica” este unul multidimensional, propus de psihologia pozitiva in care se pune accent pe dobandirea fericirii si a starii de bine, a satisfactiei cu viata, a avea sanatate fizica si mentala, un sens si o semnificatie in viata, caracter si virtuti si relatii sociale aarmonioase.

  • Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
    Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
    26 noiembrie 2024   

    Cine sunt parintii ideali? Exista o multime de carti si articole despre cum sa devii un parinte mai bun, iar toate resursele pe care le gasesti au in comun inteligenta emotionala. A creste copii inteligenti emotional incepe cu a fi un parinte inteligent emotional.

Mai multe