characters characters

Masculinitatea toxica in cresterea baietilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   30 mai 2019    |   1854 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 0 - 3 ani.

masculinitatea toxica in cresterea copiilor
Asociatia Americana de Psihologie a lansat un raport care atrage atentia asupra faptului ca sanatatea mintala a barbatilor si a baietilor are de suferit in urma tendintei sociale de a le cere acestora sa isi suprime exprimarea emotiilor.

Raportul arata ca reprimarea emotiilor este asociata cu un numar mai mare de comportamente riscante si violente intre baieti. Desi nu exista o tendinta innascuta catre agresivitate in randul barbatilor, acestia au mai multe comportamente violente si dependente de substanta decat femeile, riscand mai mult decat femeile sa isi piarda viata in urma omicidului sau suicidului.


Riscul ca problemele de sanatate mintala sa ramana nerezolvate in randul baietilor este mai mare atunci cand acestia sunt incurajati sa nu isi exprime emotiile, deoarece vor tinde sa nu caute ajutor specializat.

Citeste si:

Stereotipuri de gen in cresterea copiilor

Si baietii au voie sa planga. Cum il inveti pe baiat sa isi exprime emotiile


Masculinitatea toxica - ce inseamna si cum apare


Astfel, specialistii vorbesc despre conceptul de masculinitate toxica, definit ca incurajarea unor comportamente masculine cu rolul de a incuraja o structura sociala in care barbatii detin puterea. Masculinitatea toxica implica o definitie restransa a ceea ce inseamna sa fii baiat sau barbat:

  • a lupta pentru a obtine succes, laude si lauri
  • a nu prezenta semne de slabiciune emotionala si a rezolva independent problemele
  • a cauta aventura, a-ti asuma riscuri, chiar daca e necesar sa te folosesti si de violenta
  • a evita orice activitate sau aspect ce tine de latura feminina
  • a fi puternic fizic

Aceste idealuri, in sine, nu sunt neaparat daunatoare, insa ele ajung sa aiba efecte nedorite asupra dezvoltarii baietilor atunci cand:

  • acestia invata ca a fi fata inseamna a fi o persoana slaba sau extrem de sensibila
  • baietii incep sa limiteze drepturile fetelor la locul de joaca, la scoala etc. (in situatii precum "Fetele nu au voie aici!")
  • baietii incep sa considere fetele ca fiind mai putin capabile in anumite domenii (precum sportul sau stiintele)
  • baietii sunt ridiculizati sau pedepsiti pentru ca isi exprima emotiile

Masculinitatea toxica poate aduce numeroase dezavantaje si efecte negative in viata oricarui baiat si mai apoi, barbat. Normele rigide masculine pot duce la:

  • probleme de relationare cu persoanele de sex opus
  • niveluri ridicate de depresie si anxietate
  • abuz de substante
  • violenta interpersonala
  • o stare de sanatate precara
  • un nivel ridicat de stres

Masculinitatea toxica duce la convingeri nesanatoase legate de ce inseamna a fi barbat: reprimarea emotiilor, lipsa de conectare emotionala cu alte persoane, dorinta excesiva de a castiga sau de a dovedi propria superioritate fata de ceilalti, adoptarea de comportamente agresive (fata de partenera de viata sau fata de copii, de exemplu), ostilitate si nevoie de control asupra celorlalti.

Cum poti reduce masculinitatea toxica in cresterea baietilor


Exista cateva lucruri pe care parintii le pot face pentru a evita aceste efecte negative.

Lasa-l sa isi exprime emotiile. Baietii pot rade, pot tipa, pot plange si in general, pot trai toata gama de emotii existente in randul oamenilor. In loc sa il descurajezi atunci cand este trist, il poti invata, pe masura ce creste, modalitati adecvate prin care isi poate exprima tristetea. Invata-l sa identifice propriile emotii si sa le exprime in cuvinte.

Elimina insultele sau etichetarile care contin referiri la sexul feminin. De exemplu, replici precum "Parca ai fi o fetita" sau "plangacios ca o fata". nu fac decat sa sugereze ca fetele sunt mai slabe sau mai incapabile decat baietii.

Incepe de timpuriu discutii despre consimtamant. Consimtamanul nu trebuie sa aiba legatura neaparata cu relatiile sexuale. Copiii trebuie sa invete despre consimtamant in contextul respectarii celor din jur, respectarii regulilor prin propriile actiuni. De exemplu "nu gadila pe nimeni daca inainte persoana nu si-a dat acordul sa fie gadilata" sau "imediat ce persoana pe care o imbratisezi iti spune nu sau te indeparteaza, respecta-i dorinta si opreste-te."

Discuta deschis cu copilul despre cum anume violenta si atitudinea barbatilor sunt reprezentate in filme, jocuri si alte forme de media. Invata-l, pe masura ce creste, sa gandeasca critic si sa decida singur care sunt comportamentele sau atitudinile care definesc masculinitatea


Vorbeste-i despre respectul pe care il datoreaza fata de toata lumea, indiferent de gen. Incurajeaza-l sa priveasca fetele de pe o pozitie de egalitate si sa constientizeze atunci cand are o atitudine gresita fata de acestea. 


*Sursa foto: rawpixel.com, Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum poti intelege mai bine temperamentul copilului
    Cum poti intelege mai bine temperamentul copilului
    20 noiembrie 2024   

    O relatie reusita intre parinte-copil se formeaza in timp si cu efort constant, rabdare si deschidere catre tot ce inseamna nou si provocari.

  • 3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    18 noiembrie 2024   

    Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

Mai multe