Lucruri mai putin stiute despre Mihai Eminescu
Pe 15 ianuarie, sarbatorim Ziua Culturii Nationale, dar si nasterea celui mai mare poet al romanilor, Mihai Eminescu. Cum poti sarbatori aceasta zi in familie? Copiilor le plac detaliile inedite despre autorii sau personalitatile istorice despre care invata la scoala. Asa ca, in afara de opera poetului, ii poti povesti copilului si cateva lucruri mai putin cunoscute. Daca esti parinte sau cadru didactic exista insa si alte informatii inedite pe care i le poti prezenta copilului tau sau elevilor tai.
Ultimele poezii scrise
Eminescu a scris poezii in toate etapele vietii sale, iar dupa moartea acestuia s-au gasit in buzunarul hainei pe care o purta, doua poezii scrise de mana, ”Viata” si poezia ”Stele in cer”.
Un asteroid si un crater ii poarta numele
Uniunea Astronomica Internationala a atribuit asteroidului descoperit in 1971, in California, numele de 9495 Eminescu. Asteroidul se afla la o distanta medie de 250.000.000 km de Terra. Face o rotatie completa in jurul Soarelui odata la 3,23 ani si se apropie la 140.000.000 km Pamant. Diametrul asteroidului Eminescu este de aproximativ 6 km. Tot Eminescu a fost numit in 2008 si un crater de pe planeta Mercur, de 125 km in diametru (conform site-ului Observatorului Astronomic Vasile Urseanu, unde poti gasi si alte nume de romani celebri care au fost date corpurilor ceresti).
Plopii fara sot
Fiecare poezie pe care a scris-o Eminescu a fost inspirata din viata sa. Astfel, poezia ”Pe langa plopii fara sot” se pare ca a fost scrisa dupa ce poetul s-a indragostit de Cleopatra Leca Poenaru, verisoara primara a lui Caragiale, care locuia pe o strada marginita de un numar impar de plopi.
Nazbatii din copilarie
Atunci cand era copil, Eminescu obisnuia sa prinda serpii din imprejurimile casei si sa isi sperie tatal. Cand prindea un sarpe, il chema pe tatal sau sub pretextul ca vrea sa ii arate ”pasarile” pe care le-a prins si se amuza de reactiile tatalui atunci cand vedea despre ce este vorba de fapt.
Filme despre viata lui Eminescu
Primul film documentar despre Mihai Eminescu a fost realizat in 1914 de Octav Minar, se numeste "Eminescu, Veronica, Creanga" si poate fi urmarit pe internet:
Iar despre prietenia dintre Ion Creanga si Eminescu a fost realizat filmul „Un bulgare de huma”:
Anul acesta se implinesc 165 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu.
George Calinescu si I.L.Caragiale despre Mihai Eminescu
Mihai Eminescu s-a stins din viata pe 15 iunie 1889, iar George Calinescu scria: „Astfel se stinse in al optulea lustru de viata cel mai mare poet, pe care l-a ivit si-l va ivi vreodata, poate, pamantul romanesc. Ape vor seca in albie si peste locul ingroparii sale va rasari padure sau cetate si cate o stea va vesteji pe cer in departari, pana cand acest pamant sa-si stranga toate sevele si sa le ridice in teava subtire a altui crin de taria parfumurilor sale.”.
Caragiale l-a descris pe Eminescu drept „vesel si trist; comunicativ si ursuz; bland si aspru; multumindu-se cu nimica si nemultumit totdeauna de toate; aci de o abstinenta de pustnic, aci apoi lacom de placerile vietii; fugind de oameni si cautandu-i; nepasator ca un batran stoic si iritabil ca o fata nervoasa. Ciudata amestecatura! – fericita pentru artist, nefericita pentru om!”.
Iar daca vrei sa afli si mai multe informatii despre viata poetului, poti citi mai multe despre copilaria lui Mihai Eminescu.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum ii incurajam pe copii sa citeasca in vacanta de vara
Vacanta de vara nu este doar timpul marilor descoperiri, ci al marilor uitari pentru ca odata inceput anul scolar, multi copii isi dau seama cu groaza ca nu isi mai amintesc prea multe din ce au invatat anul anterior.
-
Obiceiuri care incurajeaza lectura in familie
Cum poti incuraja lectura in familie, mai ales in randul copiilor? Iata cateva obiceiuri care te pot ajuta sa aduci lectura in programul de zi cu zi al familiei tale.
-
Copiii care asculta povesti pot avea un nou an scolar mai bun 1
Povestile, citite sau ascultate de catre copii, aduc numeroase beneficii cognitive, dar si emotionale. Pe termen lung, acestea pot influenta pozitiv felul in care copiii se vor descurca la scoala. Daca vrei sa il ajuti pe copil sa aiba un an scolar mai bun, povestile pot fi un foarte bun punct de pornire. Iata cum si de ce.
Adauga tu primul comentariu: