Cum poate fi promovata lectura in scoli – idei de proiecte
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/departmentofed/9609072446/
Stim ca e important ca elevii sa citeasca, dar cand incercam sa ii ajutam sa descopere bucuria lecturii, de multe ori avem dificultati. Asa ca poate este momentul sa trecem la actiune pentru a promova lectura in scoli, organizand proiecte sau activitati mai complexe.
Iata cateva strategii care au fost puse in aplicare in scoli din alte tari:
- Lectura independenta zilnica. Timp de 15 minute, in fiecare zi, copiii din clasa isi scot o carte si citesc independent, fiecare ce ii place. Poate fi o idee pe care sa o puna in aplicare profesorii de limba romana sau de limbi straine, dar si profesorii care predau alte materii si sunt iubitori de carti:).
- Coltul lecturii este un spatiu din clasa amenajat pentru lectura. Aveti nevoie de un raft cu cateva carti, coli albe lipite pe perete si niste instrumente de scris. In pauze, copiii pot scrie citatele care i-au impresionat cel mai mult pe foile albe. Pe una dintre coli, ei pot scrie si cuvintele pe care le-au intalnit, dar nu le inteleg, iar la sfarsit de zi le poti scrie sinonimele alaturi.
- Biblioteca online este o optiune moderna pentru a promova lectura in randul copiilor. Unele scoli sunt abonate la reviste si biblioteci online si au amenajat un spatiu in incinta scolii, unde elevii pot accesa informatiile care ii intereseaza de pe calculatoare.
- “Lectura in imagini” este numele unei campanii de promovare a cititului in scoala prin afise in care apar fotografii cu profesorii din scoala citind. Langa fotografie, sunt trecute titlurile cartilor preferate ale profesorilor, recomandarile lor pentru elevi sau cartea pe care o citesc in prezent.
- Schimburi de carti. Fiecare elev din clasa aduce cate o carte pe care o ofera unui alt coleg, in schimbul cartii aduse de acesta. Profesorii sunt bineveniti sa participe la schimb:).
- Cercurile de lectura gandite ca intalniri de discutii provocatoare avand ca tema cateva carti ce au fost date ca lectura cu cateva saptamani inainte. Conduse de un cadru didactic avizat, aceste intalniri pot fi foarte productive, mai ales daca sunt gandite si exercitii creative pentru descifrarea mesajelor.
- “Cartile surpriza”. Potrivita atat pentru copiii nehotarati, care inca nu stiu ce vor sa citeasca, dar si pentru cititorii pasionati care vor anticipa cu bucurie si nerabdare titlul cartii primite, aceasta idee ii poate incuraja pe copii sa citeasca si alte genuri literare decat cele preferate.In interiorul bibliotecii de la scoala, aranjeaza cateva mese pe care sa pui carti a caror coperta si prime pagini sa fie invelite in hartie maro. Fiecare elev alege o carte fara sa ii cunoasca titlul, doar rasfoind-o putin.
Pentru a promova lectura, e nevoie ca scolile sa pastreze o relatie buna cu parintii si sa ii informeze in permanenta despre noile aparitii in biblioteca scolii si evenimentele care promoveaza lectura organizate in incinta scolii sau in oras. In scoala copilului tau sau in scoala in care predai ce activitati se organizeaza pentru a incuraja lectura?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum ii incurajam pe copii sa citeasca in vacanta de vara
Vacanta de vara nu este doar timpul marilor descoperiri, ci al marilor uitari pentru ca odata inceput anul scolar, multi copii isi dau seama cu groaza ca nu isi mai amintesc prea multe din ce au invatat anul anterior.
-
Obiceiuri care incurajeaza lectura in familie
Cum poti incuraja lectura in familie, mai ales in randul copiilor? Iata cateva obiceiuri care te pot ajuta sa aduci lectura in programul de zi cu zi al familiei tale.
-
Copiii care asculta povesti pot avea un nou an scolar mai bun 1
Povestile, citite sau ascultate de catre copii, aduc numeroase beneficii cognitive, dar si emotionale. Pe termen lung, acestea pot influenta pozitiv felul in care copiii se vor descurca la scoala. Daca vrei sa il ajuti pe copil sa aiba un an scolar mai bun, povestile pot fi un foarte bun punct de pornire. Iata cum si de ce.
Comentează: