Mihai Eminescu. Obiective turistice legate de viata si opera sa
Cand vine vorba de scriitori, deseori elevii devin mai interesati daca afla si cine anume a fost omul, nu doar opera ramasa in literatura. E important sa conturam portretul fizic, pe cel psihologic al scriitorilor si daca timpul ne permite, sa facem o calatorie reala sau imaginara in locurile prin care acestia au trecut de-a lungul vietii. Cum ar arata un traseu turistic bazat pe viata si opera lui Mihai Eminescu?
Obiective turistice din Ipotesti:
Incepem calatoria prin a ne opri in judetul Botosani, satul Ipotesti, situat la 20 de km de oras.
Memorialul Ipotesti
Memorialul Ipotesti cuprinde mai multe obiective pe care le poti vizita:
- Casa parinteasca,
- Biserica familiei Eminovici
- Biserica satului
- Muzeul Mihai Eminescu
- Biblioteca Nationala de Poezie
- Casa Papadopol
Casa memoriala Mihai Eminescu de la Ipotesti
Casa memoriala Mihai Eminescu a fost ridicata in 1932, pe ruinele casei originale. Pentru ca nu a respectat planul casei initiale, s-a luat decizia demolarii ei si construirii din nou, in 1979. Poti afla mai multe informatii despre programul de vizitare de pe site-ul complexului muzeal, tot pe site-ul lor putand vedea si imagini vechi, care infatiseaza casa originala. In aceeasi curte in care se afla casa memoriala, vei gasi si casa ultimei familii de proprietari ai terenului, Casa Papadopol, care acum este folosita pentru a adaposti Muzeul de Etnografie al Centrului National de Studii de la Ipotesti.
Poti vedea cateva imagini din casa memoriala Mihai Eminescu aici:
In apropierea casei memoriale exista doua biserici pe care le poti vizita:
Biserica satului Ipotesti
Apoi, putem face un popas la biserica cu hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril din Ipotesti. Arhanghelul Mihail este pictat cu chipul lui Mihai Eminescu, iar constructia bisericii s-a realizat prin colecta publica, la initiativa lui Nicolae Iorga si a lui Cezar Petrescu.
Biserica familiei Eminovici
A doua biserica dateaza din secolul 19. Se spune ca, demult, aceasta era biserica familiei Eminovici. Bisericuta a fost cumparata de catre mama lui Eminescu, Raluca, cu 250 de galbeni de la un boier pe nume Murgulet Theodor, asa cum reiese din scrierile vremurilor. Initial construita din lemn, dupa deteriorarea sa, a fost refacuta din caramizi.
In spatele bisericii familiei Eminovici, se afla mormintele a patru membri din familia Eminovici, parintii Raluca si Gheorghe si doi dintre fratii poetului, Nicu si Iorgu. De patru ori pe an se oficiaza slujbe aici, la aniversarea nasterii poetului, pe 15 ianuarie, la comemorarea mortii pe 15 iunie, de Inaltarea Domnului si in ziua hramului, de sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril, pe 8 noiembrie.
Lacul lui Eminescu se afla la 4 km de Memorialul Ipotesti, in padurea Baisa. Prezentat ca sursa de inspiratie pentru poeziile sale, se pare ca lacul a devenit obiectiv turistic in 1989, fiind amenajat in mod special pentru acest scop. Astfel, multe voci ii contesta “autenticitatea”, insa este vizitat in continuare de multi turisti in fiecare an.
*Credit foto: http://www.eminescuipotesti.ro
Articolul continua pe pagina urmatoare: Obiective turistice din Iasi si Targu Neamt
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum ii incurajam pe copii sa citeasca in vacanta de vara
Vacanta de vara nu este doar timpul marilor descoperiri, ci al marilor uitari pentru ca odata inceput anul scolar, multi copii isi dau seama cu groaza ca nu isi mai amintesc prea multe din ce au invatat anul anterior.
-
Obiceiuri care incurajeaza lectura in familie
Cum poti incuraja lectura in familie, mai ales in randul copiilor? Iata cateva obiceiuri care te pot ajuta sa aduci lectura in programul de zi cu zi al familiei tale.
-
Copiii care asculta povesti pot avea un nou an scolar mai bun 1
Povestile, citite sau ascultate de catre copii, aduc numeroase beneficii cognitive, dar si emotionale. Pe termen lung, acestea pot influenta pozitiv felul in care copiii se vor descurca la scoala. Daca vrei sa il ajuti pe copil sa aiba un an scolar mai bun, povestile pot fi un foarte bun punct de pornire. Iata cum si de ce.
Adauga tu primul comentariu: