characters characters

Beneficiile unui jurnal pentru copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   26 iunie 2020    |   2134 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

jurnal pentru copii beneficii
Scrierea intr-un jurnal este considerata unul din cele mai bune instrumente pentru dezvoltarea abilitatilor de scriere, a gandirii creative, dar si a inteligentei emotionale.

Citeste si:

Exercitii de scriere in jurnal pentru copii

Jurnalul lecturii. Ce inseamna si cum il incurajezi pe copil sa isi faca unul


Beneficiile unui jurnal pentru copii


Ce isi dezvolta copiii daca tin un jurnal?

Inteligenta emotionala

Copiii isi dezvolta inteligenta emotionala atunci cand pot sa comunice despre starile lor emotionale, sa le explice si sa le exprime in modalitati constructive. Iar jurnalul le ofera aceste ocazii din plin.

Abilitatile de scriere

Viteza de scrierea, acuratetea si caligrafia sunt imbunatatite doar prin exercitiu. Pentru copiii care abia au invatat sa scrie, un jurnal poate fi modalitatea perfecta prin care sa exerseze aceasta abilitate.

Abilitatea de a se exprima in scris

Capacitatea de a relata o intamplare, de a sustine un punct de vedere, de prezenta cauze si urmari ale unei actiuni sunt toate exersate intr-un jurnal. Toate acestea ii vor fi utile copilului la scoala, dar si in viata profesionala la maturitate.

Capacitatea de a lua decizii

Ce modalitate mai buna de a reflecta la ce vrea sa faca, ce alegere e mai potrivita sau cum ar fi mai bine sa procedeze intr-o situatie dificila decat a scrie linistit pe hartie toate gandurile si argumentele pro si contra?

Autocunoasterea

Copiii si adolescentii pot folosi jurnalul ca un instrument de autocunoastere. Recitind intamplarile si gandurile scrise in jurnal, copiii mai mari isi pot intelege mai bine propriile reactii din trecut, pot observa tipare de comportament si pot sa ajunga la concluzii care sa ii ajute in viitor.

Intelegerea relatiilor cu cei din jur

Deseori, copiii scriu in jurnale despre conflicte, incidente sau discutii dificile cu alte persoane. Scrisul ne ajuta sa intelegem mai bine un conflict deja petrecut si chiar sa ne imaginam mai bine perspectiva unei alte persoane.

In cazul in care copilul tau nu este incantat de ideea unui jurnal persona, ii poti propune alte tipuri de jurnale:

  • Jurnalul naturii- se bazeaza pe observarea naturii. In jurnal, copilul poate nota masuratori, indicii, poate desena insecte sau animale pe care le vede, poate descrie sunete pe care le-a auzit.
  • Jurnalul emotiilor -reprezinta o cale foarte buna de a-l ajuta pe copil sa isi dezvolte vocabularul emotional. Exista mai multe modalitati de a tine un astfel de jurnal. Copilul poate nota zi de zi emotiile pe care le traieste si situatiile in care acestea au aparut, sau poate descrie ce simte cu fiecare emotie pe care o traieste. In plus, poate desena orice ii trece prin minte cand se gandeste la o anumita emotie sau poate scrie despre ea.
  • Jurnalul vacantei-poate fi un proiect de familie distractiv in care copilul sa scrie cronici ale excursiilor, ale oamenilor intalniti sau lucrurilor vazute. Intr-un astfel de jurnal se pot combina scrieri, imagini, dar chiar si suveniruri.
  • Jurnalul curiozitatii. Poate scrie in acest jurnal toate intrebarile care ii vin in minte si la care nu are un raspuns, precum si toate lucrurile noi pe care le-a aflat si care i-au starnit interesul.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    18 noiembrie 2024   

    Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

Mai multe