Joc in familie
Saptamana trecuta am abordat problema singuratatii in fata ecranului. Acum ne situam la polul opus, incercand sa trecem in revista si sa analizam cazurile cand jocul este o activitate care faciliteaza comunicarea cu ceilalti.
Uneori, auzim parinti ingrijorati care se intreaba de ce copiii lor nu se joaca cu alti copii. De obicei, acesti copii se joaca in familie, cu parintii sau bunicii si uneori cu alti adulti, dar nu si cu copiii. Este vorba fie despre o rezistenta scazuta la frustrare, dat fiind faptul ca orice joc implica si frustrare, nu doar placere, fie despre o incapacitate de a comunica cu ceilalti copii, de a-i intelege, a le descifra starile afective si intentiile sau de a se face intelesi de acestia.
De fapt, ajungem la ceea ce putem numi capacitatea de a ne juca. Putem sa o observam si analizam atat la copii, cat si la adulti. Intalnim copii mai jucausi decat altii, adolescenti care prefera jocul in detrimentul altor activitati si adulti care se joaca. Fie jocuri sportive, de cuvinte, de carti, de strategie sau video, intalnim in fiecare familie o anumita atitudine fata de jocuri.
Este fireste o caracteristica familiala si o modalitate in care membrii ei sunt impreuna intr-o activitate de joc. Sunt familii in care se joaca domino, carti, remi, table, monopoly sau sah. Altele in care sunt preferate jocurile in aer liber si in fiecare concediu, iesire la iarba verde sau chiar in curte, se organizeaza partide de fotbal, badmington, aruncat discul, volei, ping-pong etc. Ele sunt mai intai propuse de catre adulti copiilor si tot ei sunt cei care ii invata, le explica regulile, ii indruma, ii ajuta sa suporte infrangerea sau sa se bucure cand au castigat ori cand au jucat bine. Este un timp petrecut impreuna, in familie si sunt multe lucruri pe care copiii si adolescentii le afla de la parintii sau bunicii lor sau de la fratii mai mari. Mult mai frecventa este situatia in care doar fratii se joaca intre ei sau impreuna cu vecini sau prieteni de aceeasi varsta.
Daca ne referim la jocurile video, aici situatia este putin mai neclara pentru ca aceasta comunicare intre jucatori lipseste sau este virtuala. Cu toate acestea, nevoia si placerea de a impartasi cu ceilalti diferite experiente legate de joc ii face uneori pe jucatori sa vorbeasca despre reusitele lor in joc, despre diferite strategii, sa caute solutii pentru situatiile problematice sau chiar sa constituie cluburi in care se aduna pentru a pune laolalta aceste lucruri.
In privinta situatiei in care jucatorul se retrage din ce in ce mai mult, ramanand doar el cu calculatorul, intr-o lume exclusiv virtuala, o solutie la indemana familiei este aceea de a se juca impreuna cu el, de a se implica in respectivul joc, pentru a-l intelege, pentru a fi impreuna cu jucatorul.
S-a vorbit si se vorbeste inca mult despre pericolul jocurilor si al retragerii jucatorului din viata scolara, sociala, profesionala, chiar despre retragerea sa din restul activitatilor si despre refuzul de a se re-integra. A-l insoti, a fi impreuna cu el, a discuta despre placerea resimtita, despre tentatie, despre castig sau asteptari – toate sunt in masura sa il mentina in lumea sociala, printre cunoscuti, prieteni, membrii familiei.
Asteptam parerile si experientele voastre despre jocurile in familie!
Psiholog Anca Munteanu
cpap.anca@gmail.com
www.psihanaliza-de-familie.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Jocuri si activitati pentru zilele lungi de iarna petrecute in casa
Zilele de iarna pot fi pline de distractie si bucurie atunci cand ninge, iar copiii petrec timp afara, dar si lungi si monotone cand vremea ne spune sa stam mai degraba in casa. In asemenea zile, copilul tau ar vrea sa va jucati impreuna, in timp ce tu ai o multime de pregatiri de facut pentru Sarbatori. Iata cateva idei de jocuri de iarna care iti pot veni in ajutor.
-
Creativitate și bucurie: 10 idei de activitati de toamna pentru copii
Aducand schimbari spectaculoase in natura, dar și temperaturi care ne indeamna la relaxare și reflectie, toamna este anotimpul perfect pentru a ne exersa creativitatea, oricare ar fi varsta noastra
-
In aceasta vara, transforma povestile in joaca: 5 idei de activitati creative
De la povesti la joaca este un singur pas, iar copiii il fac deseori in mod natural si spontan. Dupa ce asculta o poveste, o discuta in conversatiile cu parintii lor, o recreeaza in joaca sau o repovestesc pentru a-i amuza pe cei din jur.
Adauga tu primul comentariu: