characters characters

Invatarea online – dificultatile cu care se confrunta copiii

Propus de: SuntParinte.ro   |   04 noiembrie 2020    |   3647 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

invatarea online dificultati
Din ce in ce mai multe scoli trec in scenariul 3, in care orele se desfasoara online. Pentru multi parinti, aceasta schimbare inseamna o redefinire a vietii de familie si o multime de probleme care trebuie rezolvate. Cum ii putem insa sprijini pe copii in invatarea online? Incepem prin a intelege care sunt dificultatile cele mai frecvente cu care se confrunta.

Citeste si:

Cum il poti ajuta pe copil sa invete in timpul carantinei


Cum ii motivam pe copii sa invete online


Pentru a fi alaturi de copilul tau in aceasta perioada, este important sa intelegi care sunt provocarile si dificultatile cu care se confrunta copiii in invatarea online.

Dificultatea de concentrare a atentiei in lipsa interactiunii reale cu profesorul si colegii

Pentru a-l ajuta in aceasta privinta, recomanda-i sa interactioneze cat mai mult cu colegii si cadrele didactice atunci cand are aceasta ocazie, raspunzand la intrebari sau adresand intrebari.

In plus, copiii pot fi tentati sa petreaca timpul navigand pe internet, cautand raspunsurile la intrebari sau ocupandu-si timpul cu altceva in timpul orelor online. Acest impuls este natural atunci cand vorbim de copii de varste mai mici si cand luam in considerare efortul de atentie pe care copiii trebuie sa il faca in timpul orelor online.

Dificultatile de comunicare care apar din cauza probemelor tehnice

Asigura-te ca fiul sau fiica ta stie sa foloseasca platforma de invatare online si ca stie cum sa rezolve cele mai simple probleme legate de folosirea calculatorului. De exemplu, asigura-te ca stie cum sa se reconecteze la reteaua wifi daca este nevoie.

Oboseala asociata cu orele petrecute in fata ecranului

Permite-i copilului tau sa ia o pauza de relaxare dupa orele petrecute in fata ecranului.

Stresul legate de interactiunea online

Unii dintre copii vor simti un nivel mai ridicat de stres decat altii cand vine vorba de interactiunea online cu profesorii si colegii. Aminteste-ti si tu cat de confortabil te simti in apelurile video legate de munca. Interactiunea online este diferita de cea din mediul real, iar copiii, la fel ca adultii, vor avea nevoie de timp pentru a se adapta cu adevarat la aceasta.

Dificultatile legate de procesul de invatare

Comunicarea online poate face mai dificila clarificarea nelamuririlor, iar pentru cadrele didace, verificarea ca toti elevii au inteles. De aceea, este normal ca dificultatile de invatare sa fie mai frecvente cand copilul tau incepe sa invete online. Va fi nevoie de sprijinul tau pentru ca notiunile noi sa fie cu adevarat intelese de catre copil. Ajuta-l sa parcurga materia predata, sa caute surse suplimentare de informatie si sa rezolve temele. In situatia in care nu reusiti sa depasiti impreuna dificultatile, cere ajutorul cadrului didactic, in limitele in care acesta este disponibil.

Cand incerci sa il ajuti pe copil sa invete, ia in considerare cateva principii utile:

  • lasa-i copilului timp sa se gandeasca singur la problema pe care o are de rezolvat. Ii poti recomanda sa citeasca in gand cerinta, apoi cu voce tare si sa explice in cuvinte proprii ce a inteles ca are de facut.
  • nu oferi tu raspunsurile corecte, ci incearca sa ii ghidezi rationamentul catre raspunsul corect
  • nu incerca sa il ajuti atunci cand observi ca iti pierzi calmul sau cand observi ca devine frustrat si neatent. Pauzele in momentele tensionate sunt esentiale pentru invatarea eficienta.
  • daca observi ca are lacune in invatare (a uitat sau nu cunoaste o notiune), incearca sa ceri ajutorul cadrului didactic pentru a-i oferi materiale suplimentare de lucru

In final, in toate momentele dificile prin care treceti, aminteste-ti ca o atitudine constructiva este esentiala. Evita sa ajungi la concluzii catastrofale despre educatia copilului tau, sa iti exprimi descurajarea sau sa transmiti ideea ca problemele cu care se confrunta sunt de nedepasit. Increderea ta in capacitatea copilului tau de a depasi obstacole este prima sursa de incredere a copilului in el insusi.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe