Ce si cum invata liceanul?
Preadolescentii si adolescentii depind tot mai mult de grupul de prieteni, de aceea sunt foarte interesati sa fie acceptati de acesta. Pentru ei scoala trece in plan secund si pot ajunge nepregatiti in pragul examenelor. Cum il ajuti? Ce metode de invatare alegi?
Atentia si concentrarea
La gimnaziu si liceu lipsa atentiei si a concentrarii poate fi cauzata de preocuparile adolescentului. Grupul de prieteni are o influenta foarte mare in aceasta perioada, iar din dorinta de a se integra in grup si de a fi acceptat de ceilalti, copilul poate face alegeri gresite.
Lipsa prietenilor sau problemele cu acestia pot afecta capacitatea copilului de concentrare si interesul lui pentru scoala. Primele efecte se vad in comportament si in starea lui si apoi in rezultatele de la scoala. Nu ezita sa te implici in activitatea lui de la scoala, mai ales daca are de sustinut examene. Poti invata impreuna cu el, discutand pe temele de studiu si aratandu-ti interesul. Ajuta-l sa se concentreze pe examene, responsabilizandu-l si explicandu-i ca ai asteptari de la el.
Foloseste lectiile pe calculator pentru ca vor transforma materia scolara intr-un joc, iar notiunile abstracte vor deveni simulari, animatii si experimente virtuale.
Motivatia
Aflati la varsta revoltelor si a crizelor de personalitate si originalitate, adolescentii au tendinta de a trece limitele si de multe ori au probleme la scoala. Aminteste-i copilului ca scopul lui la scoala este sa invete, insa ai grija sa nu cazi in capcana „notelor bune”. El trebuie sa inteleaga ca nu merge la scoala pentru a obtine note mari, ci pentru a-si dezvolta cunostintele, pentru a se pregati intr-un anumit domeniu.
Adolescentii sunt la varsta la care pot folosi ceea ce invata la scoala pentru a-si ajuta parintii. Da-i ocazia sa-ti explice ce a aflat nou, ce a citit si a studiat la scoala, ca si cum el ar fi profesorul din familie. Daca, spre exemplu, ii place fizica, discutati despre noile descoperiri si experimente pe care le gasiti pe Internet sau la televiziunile de specialitate. Incurajeaza-l sa caute informatii despre pasiunile lui si discuta cu el despre aceste noutati. Mai mult, poate initia mici proiecte impreuna cu prietenii care au aceeasi pasiune cu el. Poate face un blog tematic in care sa adune materiale si noutati si unde sa comenteze. Sau isi poate face un portofoliu cu ajutorul caruia sa-si rezolve o problema si pentru care sa caute informatii din mai multe surse.
In momentul in care se va putea lauda cu proiectele lui va avea mai multa incredere in fortele proprii. Indiferent de domeniul care il pasioneaza, ajuta-l sa se dezvolte in ceea ce poate si ii place sa faca. Si cu cat ii vei arata mai mult ca te intereseaza ce face, el va prinde curaj sa continue.
Nu uita!
- Asigura-te ca doarme minim opt ore pe noapte si are o alimentatie echilibrata. Nu ii cere copilului tau sa isi faca lectiile imediat dupa ce vine de la scoala.
- Creeaza un loc confortabil pentru rezolvarea temelor si invatare. Are nevoie de spatiu pentru a depozita cartile, caietele si rechizitele. Este important sa aiba lumina naturala si liniste in jur.
- Planifica invatarea acasa. Programul zilnic il va ajuta sa se organizeze si sa aiba timp pentru scoala, distractie si sport.
- Cand are teme mai complexe, ajuta-l sa imparta tema in sarcini mai mici si sa nu fie suprasolictat.
- Evita certurile si situatiile conflictuale de fata cu copilul pentru ca il va afecta si nu se va mai putea concentra.
- Roaga-l sa faca diferite activitati in casa astfel incat sa-l responsabilizezi.
- Adolescentul are nevoie de modele in viata. Ajuta-l sa-si gaseasca repere in domenii precum arte, sport, stiinte si sa admire oameni talentati si pasionati de ceea ce fac.
- Incurajeaza-l sa participe la concursuri, activitati extrascolare, sa mearga la muzee, la spectacole si expozitii.
- Indruma-l sa faca mici proiecte alaturi de prieteni, fie ca sunt legate de pasiunea pentru un anumit domeniu sau sa ii ajute pe altii.
- Lauda-l pentru reusitele lui si explica-i ca esti mandru de el pentru ca pune pasiune in ceea ce face. Recunoasterea familiei ii va da incredere in el.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Sapte schimbari pentru un an scolar mai bun
Sapte lucruri pe care le poate face copilul sau adolescentul tau in noul an scolar pentru rezultate mai bune.
-
Doua motive pentru care copiii amana invatarea
Doua stari fizice si emotionale diferite care duc la decizia de a amana proiectele importante.
-
Cand copilul spune „Ma plictisesc la scoala.”
Plictiseala la scoala este una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta elevii de toate varstele. Insa ce inseamna mai exact cand copilul spune „Ma plictisesc la scoala.”?
Comentează:13 comentarii
Fiecare adolescent e altfel, cu personalitatea lui, cu limite si calitati, de asemenea si parintii si profesorii au personalitati, calitati si limite. Suntem oameni imperfecti intr-un sistem imperfect care ar dori dar nu poate sa umple toate "golurile". Deocamdata in coltul rosu parintii, in cel albastru profesorii. Se poarta un meci de box cu multe vanatai si KO. Ce bine ar fi daca am fi cu totii "pe-o vorba" si cu multa dragoste si intelepciune am intelege ca pe copiii nostri trebuie sa-i pregatim pentru VIATA. Sa le insuflam pasiune, curaj, harnicie, sa le dam cunostinte relevante si folositoare, sa le punem in mana instrumente de lucru, de explorare, de auto-invatare.
Iar daca in cazul adolescentilor cu parinti bine intentionati inca mai sunt atatea crize, ce e de facut in cazul orfanilor, al celor cu un singur parinte sau al celor cu probleme sociale sau de sanatate? Articolul zice foarte bine care ar fi cauzele problemelor, mai ofera si ceva solutii pe ici-colo, dar in realitate sunt multe cazuri fara iesire, cazuri disperate, lupte din care invinsi vor iesi tineri traumatizati, tineri privati de o educatie normala, tineri care vor deveni surse de probleme pt ei insisi si pt societate. Doamne, ce mult avem de lucru!
Cine este de vina acum, elevul sau profesorul?
1. Exista multi adolescenti care vorbesc cel putin o limba straina mult mai bine dacat parintii lor.
2. Isi pot ajuta parintii prin utilizarea calculatorului
3. Exista copii si copii, exista profesori si profesori, deci nu trebuie sa genralizam. Iar noi ca parinti trebuie sa ne sprijinim copii si sa luam atitudine cand ceva nu este cum ar trebui sa fie.
Am citit articolul si comentariile si...nu pot fi de acord cu unele:de ce vinovat este INTOTDEAUNA profesorul?!?!
Oare nu au elevii partea lor de vina?Oare parintii-mult prea ocupati de servici sau sa aduca bani in casa-nu uita care este rolul lor?!
Degeaba este intrebat copilul seara cand vin parintii"ai terminat temele?"si nu se ia efectiv sa se verifice sau sa se discute cu el.Nu este doar datoria scolii sa indrume si sa ofere exemple elevilor;au si parintii rolul lor!
Cum poate un profesor sa suplinesca unul (sau ambii) parintii plecati in strainatate, care dupa ce si-au facut "averea" vin in tara si dau vina pe profesori si pe sistemul de invatamant pentru esecul copilului lor?!
Stimati parinti,....meseria de parinte este FARA LIBERE!!
Daca doresc sa formez un adult integru imi gasesc timp intotdeauna pentru temele,problemele,anturajul ....si tot ce intra in contact cu el!
Lipsa de timp,programul prea incarcat si ale lucruri care pe care le considerati mai importante dacat copilul..trec-ce ramane in urma este EL=COPILUL!
SUCCES SI RABDARE IN MESERIA DE PARINTI!!!!