Fetita de 2ani si 6 luni si nu vrea sa vorbeasca!?
Pa, tata ; Gata ; Vorbeste la telefon si spune , da, da, da si ceva pe limba ei ;toata ziua canta si danseaza pe melodiile preferate , stie aproape orice si imita ca tot ce i se pare ei mai deochiat.Numara dar in legea ei , adica ceva in genul asta; ta,ta,tttta !
Raspunsuri(5)
-
Am exemplul unei cunostinte al carui baietel nu a scos un cuvant pana la 3 ani. Nu ar trebui sa va alarmeze, de obicei se spune ca acesti copii au o inteligenta peste medie. In momentul in care intra in colectiv (gradinita) si interactioneaza cu copiii o sa-si imbogateasca vocabularul cu siguranta.
-
Daca nu este la gradinita ,incercati si dati-o ,integrati-o in colectiv o sa vorbeasca nu va speriati.
-
Exista cateva indicii care pot sugera o problema: copilul nu cauta compania celorlalti, nu se uita in ochii interlocutorului, are o viata emotionala saraca si face actiuni repetitive. Daca nu recunoasteti aceste simptome inseamna ca cel mic are o intarziere a limbajului. Aceasta poate avea doua posibile cauze: ori se descurca foarte bine si fara sa vorbeasca, este inteleasa perfect de catre parinti, ori traieste o stare de anxietate, se teme pur si simplu sa vorbeasca. In primul caz copilul trebuie indrumat pas cu pas sa vorbeasca de exemplu: :iti dau jucaria daca spui "jucarie". In al doilea caz, in cazul anxietatii, este posibil ca in familie sa existe o atmosfera marcata de teama sau de neliniste. Copilul se teme sa vorbeasca pentru ca se teme sa nu greseasca, se teme ca nu va fi in stare. Vorbitul este un exercitiu greu, care implica si multe greseli. doar curajul de a gresi ne ajuta sa facem ceva care pare imposibil. De asemenea, atunci cand exista o intarziere a copilului, parintele intra intr-o stare de alerta, de neliniste, care intretine exact atmosfera de angoasa care il face si pe copil temator. Acest cerc vicios poate fi intrerupt cu rabdare si cu incurajari pentru copil si pentru voi parintii. Cel mai simplu ar fi sa mergeti cu copilul la un specialist si daca totul e bine, sa dati copilului incredere in el si in capacitatile sale.
Sfatul meu este totusi sa nu asteptati 5 ani, pentru ca daca sunt diagnosticate din timp, afectiunile de acest gen pot fi corectate cu succes. -
Lucian Blaga a vorbit de la varsta de 4 ani.
-
Nu trebuie sa va alarmati prea tare,dar puteti consulta un psiholog si un logoped,copilul s-ar putea sa inceapa sa vorbeasca corect dintr-o data si sa va surprinda total.
Este o problema daca nu vorbeste corect la varsta de 5 ani ,doar atunci, trebuie obligatoriu sa intervina un logoped,pana atunci vorbiti-i clar pe silabe cat mai mult fata in fata ,silabisindu-i cuvintele rar.
Sa fiti sanatosi!
Citeste articole din aceasta tema
-
Mutismul selectiv. Ce se poate ascunde in spatele refuzului copilului de a vorbi
Mutismul selectiv este o tulburare de anxietate specifica perioadei copilariei si e caracterizata de incapacitatea copilului de a vorbi si de a comunica eficient in situatiile sociale.
-
Ce este bine sa stii daca vrei sa cresti un copil bilingv
Iata ce este bine sa stii daca vrei sa cresti un copil bilingv.
-
Cum dezvolti limbajul copilului
Parintii joaca un rol crucial in dezvoltarea limbajului la copii. Studiile au aratat ca acei copii carora li se citeste si cu care se poarta conversatii indelungate au un vocabular mai dezvoltat si o exprimare gramaticala mai buna decat restul copiilor.