Cum să facem mai uşoară trecerea de la ciclul primar la ciclul gimnazial?
Raspunsuri(1)
-
Intr-adevar, trecerea de la clasele primare la clasa a V-a presupune eforturi mai mari pentru copii, avand in vedere ca vor intampina cerintele mai multor profesori, note in loc de calificative, solicitari mai mari pentru toate materiile, plus schimbarile organismului la aceasta varsta care ii solicita in mod suplimentar. Parintii ii pot ajuta pe copii in primul rand pastrand legatura permanent cu scoala, cu profesorul diriginte, pentru a intelege si a sesiza adaptarea copilului la clasele gimnaziale. Parintii vor sti astfel care sunt cerintele profesorilor, le pot explica celor mici cum sa faca fata acestor cerinte, vor intelege care sunt materiile care pun probleme si cum se pot remedia aceste dificultati scolare, discutand si cu profesorii respectivi si indrumandu-si copilul sa ceara ajutor atunci cand nu intelege, cand se simte confuz, cand vrea sa discute si cu alti colegi despre teme sau lectii. Parintii vor explica elevilor care este diferenta dintre calificative si note, ce inseamna nota 8, ce inseamna nota 5 sau 10, pentru ca acestia sa nu fie socati de notele primite comparativ cu calificativele din clasele mici. Parintii pot sa ajute de asemenea copiii printr-un management bun al timpului - un program bine stabilit, organizat, care sa cuprinda atat timp pentru lectii, dar si pentru odihna si activitati extrascolare care il atrat pe copil, mai putin pentru jocuri video si calculator. La fel si managementul stresului este important, fara a pune presiune pe copii pentru note si creand si acasa un mediu relaxat.
Citeste articole din aceasta tema
-
Doua motive pentru care copiii amana invatarea
Doua stari fizice si emotionale diferite care duc la decizia de a amana proiectele importante.
-
Productivitatea pe intelesul copiilor. Cum ii ajutam sa fie eficienti
Productivitatea nu este primul lucru care ne vine in minte cand ne gandim la copii si copilarie, dar este o abilitate de care au nevoie o data cu inceperea scolii si de-a lungul intregii lor vieti.
-
Copilul cu rol de parinte. Urmarile la maturitate
Un fenomen deseori intalnit in familiile mai putin functionale este copilul care isi asuma rolul de parinte, avand responsabilitati specifice adultilor.