Interactiunea parinte-copil
"Copilul: Mami, vrei sa ne jucam cu papusile?
Mama: N-am timp acum, sunt prea obosita. Alta data."
Si ce faci daca acest “Alta data” devine “Intotdeauna”, daca esti obosit de fiecare data cand vii de la serviciu si nu ai dispozitia necesara pentru a intra in jocul copilului tau? Interactiunea parinte-copil este foarte utila si necesara pentru dezvoltarea lui. Chiar daca are foarte multi prieteni si nu duce lipsa de colegi de joaca, de cele mai multe ori, copilul simte nevoia sa te aiba aproape si sa te integreze in lumea lui.
Si cum altfel, daca nu prin joc? Perioada prescolara, 3-4/ 6-7 ani este etapa in care el invata sa comunice. Limbajul nu ii este suficient de dezvoltat si inca nu stie cum sa initieze si sa mentina o conversatie. De aceea copilul tau are nevoie de persoane de la care sa invete sa comunice. Tu, ca si parinte esti un model pentru copil. Iata cateva sfaturi:
1. Rezerva-ti mai mult timp pentru a te juca cu el.
2. Implica-l in activitati pe care sa le realizati impreuna. Spre exemplu, atunci cand gatesti cere-i sa te ajute la condimentarea mancarii. Cere-i sa-ti spuna cum i se pare gustul. Intreaba-l ce-ar mai trebui adaugat pentru ca mancarea sa fie savurosa. Va simti ca ai incredere in el si ca parerea lui conteaza.
*Credit foto: FreDigitalPhotos.net
Articolul continua pe pagina urmatoare: Cum te joci cu copilul tau
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
Modul in care ii raspunzi la intrebari copilului tau
Modul in care raspunzi copilului la intrebarile pe care ti le adreseaza conteaza foarte mult, nu doar pentru dezvoltarea lui intelectuala, ci si emotionala.
-
Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.
Comentează:
Asadar, va incurajam sa ne impartasiti din experienta dumneavoastra de parinte, cadru didactic sau specialist in educatia si dezvoltarea copiilor. Daca doriti sa publicati pe acest site, puteti trimite materialele dvs. la adresa contact@suntparinte.ro. Numai bine!:)
si eu pot sa spun ca am experienta cu copii si sa dau sfaturi, chiar daca nu am copii.
Parerea mea este ca ar trebui un psiholog care are copii acasa sa scrie asemenea articole. Fiindca e usor sa facem un articol dupa lucraririle altora si sa nu vorbim din experienta.