characters characters

Hi5-ul pe intelesul parintilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 februarie 2010    |   3958 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Probabil ca ai inceput sa te ingrijorezi in privinta utilizarii internetului din ce in ce mai des de catre copilul tau. Unii specialisti invitati la diverse emisiuni tv vorbesc despre efectele negative, problemele de sanatate, problemele sociale cu care copilul tau, utilizator infocat al diverselor site-uri ar putea suferi. Cat de bine stii ce anume face copilul tau pe internet? Enumera in gand cateva dintre site-urile accesate in mod frecvent de copil.


Copiii de gimnaziu au devenit adevarati fani ai unor site-uri de socializare precum: Hi5, Facebook, Myspace, Twitter etc. Ce sunt aceste site-uri? Ce anume presupun? Iti poti face prieteni, poti trimite poze si comunica in timp real cu oameni aflati in celalalt capat al lumii? Vom incerca sa gasim raspunsuri la toate aceste intrebari.


Site-urile enumerate mai sus sunt accesate pentru ca ele reprezinta platforme de retele sociale. Asta inseamna ca pot sa relationeze cu prieteni aflati la distanta, pot sa-si formeze relatii de prietenie cu diverse persoane aflate in celalalt capat al lumii, totul printr-un simplu clik pe optiunea "Add as a friend" (Adaugare ca prieten). Site-urile de socializare acumuleaza aproximativ 60 de milioane de utilizatori din diverse colturi ale lumii. De ce sunt accesate atat de frecvent si de ce numarul utilizatorilor creste? In primul rand pentru ca fac posibila trecerea barierelor si a granitelor continentelor, ofera posibilitatea de a “cunoaste” o persoana doar vizitand pagina personala, dar reprezinta si un mod de autocunoastere.


Hi5-ul este un site foarte accesat in tara noastra si popular in randul copiilor si adolescentilor. El presupune construirea unei pagini de profil pe care se completeaza o serie de informatii personale si se incarca poze. Folosind adresa de yahoomaill si cu o parola stiuta numai de copil isi poate crea contul. O parte din informatii sunt facute publice, oricine avand acces la ele. Contul poate sa fie setat ca privat sau vizibil pentru toata lumea. Acest lucru inseamna ca unii pot sa intre direct pe site, sa vada pozele si sa comenteze in dreptul lor, in timp ce conturile private nu pot fi vizibile in mod direct. Pentru a vizualiza pagina de profil e nevoie sa trimiti o cerere de prietenie persoanei care te intereseaza. Asa se obtine acces liber la poze si la informatiile postate. Hi5-ul este o idee ingenioasa ce ofera mai multe functionalitati. In momentul in care utilizatorul este logat pe site poate vedea profilele altor utilizatori, comenta pozele “incarcate” pe site si vorbi pe chat.

 

Exista numeroase jocuri pentru baieti, fete sau care nu tin cont de sex ce pot fi jucate in grup. Cei aflati online pe site pot sa joace unul impotriva altuia sau sa formeze echipe. Socializarea si apropierea sunt promovate si in acest mod. Diverse obiecte, simboluri de prietenie pot fi trimise celor care iti sunt simpatici sau pe care vrei sa-i impresionezi. Site-ul ofera si o aplicatie prin care anunta pe mail daca prietenii tai au incarcat poze noi sau cand este ziua lor de nastere pentru a nu uita sa le trimiti un cadou sau o felicitare pe care le poti gasi tot pe site.

 

Exista dependenta de hi5 sau facebook?

Probabil ca da. Multi tineri abia se trezesc dimineata si primul lucru pe care il fac este sa intre pe astfel de site-uri unde sunt logati. Sunt interesati sa-si incarce poze cu ei si sa citeasca comentariile utilizatorilor. Vorbim de o confirmare sociala a faptului ca “sunt o tanara draguta”, “am ochi frumosi”, “arat bine”. Astfel de comentarii aduc un plus de autocunoastere si cresc stima de sine. Ele reprezinta o validare sociala a faptului ca adolescentul este acceptat de ceilalti. Cei timizi sau introvertiti gasesc o modalitate de a se proteja in spatele ecranului calculatorului si prind curaj vorbind cu cei care le lauda aspectul fizic. Din pacate pot sa apara probleme de ordin social si al securitatii propriei vieti. Ce informatii sunt cerute pentru a-ti crea un cont? Adresa de maill, data nasterii, sexul, orasul si tara in care locuiesti, religia, preferintele muzicale sau in materie de filme si fotografii. Un cont pe hi5 presupune a face publice toate aceste informatii.

 


Copilul tau are conturi pe site-urile de socializare? Daca da, i-ai vizitat vreodata profilul pentru a vedea ce aplicatii foloseste, ce informatii posteaza si care e grupul lui de prieteni? Asteptam raspunsurile tale.

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe