characters characters

Grija de sine in noul an

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 ianuarie 2022    |   435 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

grija de sine in noul an
Incepem fiecare an nou cu planuri, dorinte si obiective de implinit sau schimbari pozitive pe care vrem sa le incepem in viata noastra. In aceasta abordare ambitioasa a lucrurilor, uitam un aspect la fel de important: grija de sine. Pentru ca nu avem energie si timp nelimitate, grija de sine este esentiala cand vine vorba de atingerea scopurilor propuse sau doar de mentinerea echilibrului emotional si fizic.

Citeste si:


Obiceiuri atomice – cartea care te poate ajuta sa ai un An Nou mai bun


Cum ne indeplinim mai usor dorintele pentru noul an


10 idei care te ajuta sa ai grija de tine in Noul An


Grija de sine nu trebuie sa implice neaparat costuri suplimentare sau activitati indelungate, ci doar atentie la propriile nevoi si stari emotionale. Iata cateva idei care te pot inspira:


Ia-ti timp in fiecare dimineata sa iti savurezi cafeaua sau ceaiul in liniste.


Acorda-ti timp in fiecare seara pentru un scurt ritual de relaxare, in functie de preferintele tale – poate fi vorba de masaj, meditatie sau lectura.


Incearca sa dedici un interval de timp in fiecare saptamana relatiilor tale sociale - suna un prieten sau o ruda, iesi in oras sau fa sport impreuna cu o persoana din afara familiei tale. Mai ales in primii ani de viata ai copilului, parintii tind sa reduca timpul dedicat relatiilor sociale, iar acest lucru este normal. In timp insa, poti sa reechilibrezi situatia, iar acest lucru te va ajuta sa iti mentii bunastarea emotionala - relatiile sociale sunt un factor esential pentru fericire de-a lungul vietii.


Fa o plimbare scurta in natura de cateva ori pe saptamana.


Imparte din responsabilitatile pe care le ai cu partenerul tau de viata. Daca simti ca ai prea putin timp pentru lucrurile pe care le ai de facut, analizeaza lista ta de responsabilitati si gandeste-te care sunt cele pe care le poti delega altor persoane.


Gandeste-te la lucrurile care iti aduc bucurie si la feluri in care poti sa le introduci in viata de zi cu zi. Poti asculta muzica in drum spre munca, poti citi mai mult sau poti dedica mai mult timp hobby-urilor tale.


Identifica de-a lungul zilei 3 lucruri bune care s-au intamplat, incepand cu momentul trezirii. Este un exercitiu care te ajuta sa iti mentii optimismul de-a lungul zilei si care contrabalanseaza tendinta naturala de a ne concentra asupra lucrurilor care merg mai putin bine. Poate fi vorba de lucruri pe care ai reusit sa le faci sau de lucruri bune care se intampla in afara controlului tau: vremea frumoasa de afara, o veste buna despre un prieten sau doar faptul ca ai dormit bine.

In momentele tensionate sau dificile, ofera-ti cateva minute de liniste, in care sa te concentrezi asupra propriilor ganduri si emotii, pentru a putea recastiga control rational asupra situatiei. Incearca exercitii de respiratie sau de relaxare. Acestea te pot ajuta sa te detasezi emotional de situatia care te ingrijoreaza sau te sperie si sa poti lua cele mai bune decizii.

Incearca sa iei zilnic o scurta pauza de la tehnologie: la masa, inainte de culcare sau in momentele petrecute afara, de exemplu. Cand folosim tehnologia in mod echilibrat, ne putem bucura cu adevarat de informatiile utile si interesante pe care le descoperim cu ajutorul ei. Cand insa devine o prezenta continua in viata noastra, atentia si energia noastra au de suferit.


Inlocuieste evitarea problemelor cu abordarea lor directa. Deseori, tindem sa amanam lucrurile care ni se par stresante, dificile sau monotone, desi sunt necesare si uneori urgente. Incearca in fiecare zi sa prioritizezi acele lucruri pe care tinzi sa le amani, desi sunt necesare. Vei vedea cum nivelul tau de stres scade in mod semnificativ.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum putem preveni intensificarea conflictelor
    Cum putem preveni intensificarea conflictelor
    11 decembrie 2024   

    Conflictele si neintelegerile sunt parte din viata de zi cu zi intre-un cuplu, insa indiferent care ar fi motivele ce stau la baza, important este sa reusim sa gasim solutii impreuna.

  • Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
    Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
    02 decembrie 2024   

    Conceptul de ”inflorire psihologica” este unul multidimensional, propus de psihologia pozitiva in care se pune accent pe dobandirea fericirii si a starii de bine, a satisfactiei cu viata, a avea sanatate fizica si mentala, un sens si o semnificatie in viata, caracter si virtuti si relatii sociale aarmonioase.

  • Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
    Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
    26 noiembrie 2024   

    Cine sunt parintii ideali? Exista o multime de carti si articole despre cum sa devii un parinte mai bun, iar toate resursele pe care le gasesti au in comun inteligenta emotionala. A creste copii inteligenti emotional incepe cu a fi un parinte inteligent emotional.

Mai multe