Gelozia dintre frati la adolescenti
Gelozia intre frati este un fenomen des intalnit, in familiile in care exista cel putin doi copii. Gelozia apare deseori de la cele mai mici varste si in general, ea dispare, odata cu trecerea timpului. Exista insa si cazuri in care rivalitatea intre frati se prelungeste pana in adolescenta. Afla cum poti sa ii faci fata.
De ce apare gelozia intre frati?
In ce contexte apare gelozia intre frati?
- unul dintre frati are un grup mai mare de prieteni, iar celalalt de-abia reuseste sa-si faca unu-doi prieteni,
- unul dintre frati este perceput ca fiind mai sociabil si astfel atrage de partea lui mai multe persoane de aceeasi varsta,
- unul dintre frati este chemat la toate petrecerile ori la toate iesirile in oras cu gasca, in timp ce celalalt frate nu este nici macar invitat.
Familial:
- se poate intampla ca unul dintre copii sa profite de unele ocazii in interactiunea cu parintele pentru a obtine mai multe avantaje decat celalalt copil,
- unul dintre copii ajunge sa se alieze cu unul din parinti si sa-si “toarne” fratele pentru a se bucura de anumite avantaje, dar si pentru a “strica” planurile fratelui.
Scolar:
- rezultatele scolare ale fratilor pot fi diferite, iar competitia dintre ei vizeaza obtinerea atentie din partea parintilor, a mandriei in scoala si chiar a popularitatii,
- de asemenea, comportamentul fratilor la scoala poate fi diferit, copiii dezvoltand relatii diferite cu profesorii: unul dintre frati poate fi preferatul cadrelor didactice, altul- o continua sursa de probleme.
Relatii romantice:
- unii intra in jocul de a concura pentru a obtine o relatie cu aceeasi persoana, iar totul se transforma intr-o competitie: “Pe cine va prefera? Pe cine va alege dintre noi doi/ doua?”.
- unii adolescenti din dorinta de a se razbuna, aleg sa strice relatiile romantice formate intre fratii/surorile lor si partenerii acestora.
Cum poti interveni ca parinte cand apare gelozia intre frati?
Seteaza reguli privind comportamentul care le este permis copiilor tai. De exemplu, in situatiile in care se cearta, pot sa isi aduca argumente pro si contra, pot ridica tonul unul la celalalt, insa nu au voie sa foloseasca violenta fizica.
Petrece un interval egal de timp cu copiii tai, fara a-i arata unuia sau altuia ca il avantajezi intr-un mod sau altul. Incearca sa fii impartial.
Atunci cand nu stii care dintre copii a gresit, iar ei dau vina unul pe celalalt, poti alege sa ii sanctionezi pe amandoi, pentru a-i invata sa nu mai minta. Astfel, eviti sa fii acuzat ca ai preferinte pentru unul din copii.
Invata-ti copii, separat, cum anume sa identifice prezenta unui conflict si care sunt abilitatile pe care trebuie sa si le dezvolte pentru a rezolva problemele existente si generatoare de gelozie.
Invata-I sa negocieze atunci cand se afla intr-o situatie conflictuala si arata-le ca avantajul intr-o negociere este ca fiecare dintre cele doua parti are parte de un beneficiu/avantaj, in timp ce intr-o lupta de convingeri, de putere, mereu va exista un invins, iar aceasta pozitie o poate ocupa oricare dintre ei la un moment dat.
Intre copiii tai apar conflicte datorate geloziei?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Rolul de frate sau sora mai mare - cum poate influenta personalitatea pe termen lung
A fi fratele sau sora mai mare inseamna pierderea statutului de singurul copil al familiei si impartasirea atentiei si iubirii parintilor cu altcineva.
-
Rivalitatea dintre fratii vitregi. Cum o poti gestiona mai usor
Gelozia, invidia, rivalitatea si competitia intre frati sunt frecvente in toate familiile. Cand vine insa vorba de familii refacute in urma divortului, cu frati si parinti vitregi, aceste probleme tind sa devina si mai complicate.
-
Care sunt factorii care cresc riscul distantarii emotionale intre frati la maturitate
Cum pot parintii sa reduca riscul conflictelor de lunga durata si al distantarii emotionale dintre frati? Iata cativa factori pe care este bine sa ii evitam.
Adauga tu primul comentariu: