Furia mamelor
Cand simti ca iti pierzi controlul in relatia cu copilul tau
Furia pe care o simtim ca parinti ne poate surprinde, soca sau speria. Mai ales cand vine vorba de furia mamelor, care simt deseori presiunea de a ramane tot timpul o prezenta blanda, intelegatoare si pasnica in familie.
Citeste si:
Factorii care declanseaza furia parintilor
Furia parintilor - o emotie acceptabila?
Furia mamelor – cauze frecvente
Furia intensa in rolul de parinte poate aparea in cele mai diverse si surprinzatoare momente, dar pentru mame in special, aceasta emotie poate trezi vinovatie, frica sau rusine. Pentru ca in majoritatea familiilor mamele au cele mai multe responsabilitati legate de cresterea copiilor si pentru ca la nivel social, furia femeilor este privita ca un semn de slabiciune, nu ca o emotie universal umana, furia devine o problema in special pentru mame, desi, desigur, si tatii pot avea aceeasi dificultate.
Desi furia mamelor apare de fiecare data ca reactie la o situatie concreta (de exemplu, copilul nu asculta, cere in mod repetat ceva sau este agitat), de foarte multe ori, intensitatea furiei traite de mama nu corespunde cu gravitatea problemei. De asemenea, emotia este perceputa ca fiind complet in afara controlului: desi incercam sa nu tipam sau sa nu trantim, ne surprindem avand exact aceste reactii. Dupa explozia de furie, deseori, apare senzatia de calm, insotita la scurt timp de vinovatie, confuzie, rusine, indoiala de sine si ingrijorare privind efectele acestei reactii asupra copilului. Deseori, exploziile de furie apar dupa o perioda mai lunga in care simtim frustrare, iritare sau furie la un nivel de intensitate mai difuz.
Pentru a preveni aceasta situatie, este necesar sa intelegem cum apare acest tip de furie.
Pentru a intelege mai usor furia in general, este util sa ne-o imaginam ca avand structura unui iceberg: nervii, tipetele si agresivitatea sunt doar varful iceberg-ului, sub acestea se ascund o multime de alte emotii, ganduri si stari.
Nevoi fizice si emotionale neimplinite
Principala cauza a izbucnirilor de furie este legata de neglijarea propriilor nevoi, fizice si psihologice. Somnul insuficient, alimentatia inadecvata, lipsa relaxarii si a miscarii fizice, neglijarea problemelor de sanatate sunt aspecte care afecteaza capacitatea fizica a mamelor de a face fata stresului si solicitarilor de zi cu zi. Apoi, neglijarea nevoilor psihologice – de exemplu, nevoia de comunicare si afectiune, de cunoastere si dezvoltare intelectuala, de liniste si relaxare etc. va duce in timp la furie si resentimente.
Emotii reprimate de-a lungul zilei
Pentru ca deseori mamele au o multime de responsabilitati, de-a lungul zilei, multe emotii si trairi trec fara a fi cu adevarat exprimate sau gestionate: raspundem politicos cand cineva este agresiv desi am vrea sa raspundem la fel, ne pastram calmul cand copilul cere de 5 ori inca o ciocolata si reusim sa ne ocupam de o situatie neprevazuta, dar urgenta, fara sa primim sprijinul de care am avea nevoie. Frustrarile minore, oboseala, dezamagirea, stresul, incertitudinile sau obstacolele minore cu care ne confruntam in timpul zilei nu pot fi exprimate si gestionate in momentul in care apar, insa efectele lor raman prezente la nivel emotional pe termen lung. De exemplu, ajungi acasa epuizata si nervoasa pentru ca ai avut o zi grea la birou, iar bucuria de a-i vedea pe cei dragi poate fi mai putin intensa decat daca ai fi avut o zi reusita.
Frustrari de lunga durata
Atunci cand mamele se afla in situatia de a amana propriile planuri sau nevoi, de a cere sprijin fara a-l primi din partea partenerului sau de a sacrifica tot timpul alte prioritati pentru a-si indeplini responsabilitatile casnice, furia este o reactie de asteptat. Ea are rolul de a ne activa resursele si de a ne orienta catre indreptarea unei situatii care nu ne este benefica.
Furia mamelor – ce te poate ajuta
- Acorda prioritate nevoilor tale. Oricat de dificil, imposibil sau egoist ar parea, este primul si principalul pas pe care il poti face pentru a reduce frecventa furiei incontrolabile. Somnul suficient, timpul acordat proiectelor si nevoilor personale, relaxarea si odihna nu sunt alegeri egoiste, sunt alegeri care te ajuta sa fii un parinte mai bun.
- Scrie intr-un jurnal. Exprimarea emotiilor in scris creste nivelul de autoconstientizare emotionala si ofera o alternativa de comunicare, pentru momentele in care nu poti vorbi cu cineva apropiat despre ceea ce simti.
- Fa o plimbare scurta. Atunci cand este posibil, schimbarea mediului in care te afli poate preveni o izbucnire emotionala.
- Incearca sa faci mai multa miscare fizica. Activitatea fizica ajuta la imbunatatirea echilibrului emotional si poate sa contribuie la un sentiment al controlului si puterii personale.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum putem preveni intensificarea conflictelor
Conflictele si neintelegerile sunt parte din viata de zi cu zi intre-un cuplu, insa indiferent care ar fi motivele ce stau la baza, important este sa reusim sa gasim solutii impreuna.
-
Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
Conceptul de ”inflorire psihologica” este unul multidimensional, propus de psihologia pozitiva in care se pune accent pe dobandirea fericirii si a starii de bine, a satisfactiei cu viata, a avea sanatate fizica si mentala, un sens si o semnificatie in viata, caracter si virtuti si relatii sociale aarmonioase.
-
Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
Cine sunt parintii ideali? Exista o multime de carti si articole despre cum sa devii un parinte mai bun, iar toate resursele pe care le gasesti au in comun inteligenta emotionala. A creste copii inteligenti emotional incepe cu a fi un parinte inteligent emotional.
Adauga tu primul comentariu: