Ferma animalelor
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/benstephenson/18455482; autor: Ben Stephenson
Ionut e fascinat de animale. A inceput cu broastele testoase. Bunicul, care locuieste in afara orasului, la casa cu curte, a gasit doua (“mama si copilul”) si le-a primit in gazduire. La inceput, Ionut, de cum ajungea in curte, le gasea si-si petrecea aproape tot timpul cu ele. Pe una chiar a pus-o intr-o cutie de pantofi si a plimbat-o pana la mare. “Ea nu a vazut marea pana acum, a locuit pe munte, asa a zis bunicu’!”
Intre timp, a descoperit un catel. Socrii au doi in curte: unul mai mic si mai linistit, altul mai mare si mai zglobiu. Ionut l-a “adoptat” pe Banji, il scoate la plimbare, ii povesteste, ii da de mancare si vai ce l-ar mai aduce acasa.
- Mami, daca vrem il putem duce si acasa la noi!
- Nu, raspund eu categoric.
- Dar mami, o sa am eu grija de el!
- Nu, Ioane. Nu vreau catei in casa.
- Mami, dar e un catel asa de linistit. Nici nu latra, nici nu fuge. E asa ca si cum nu e, incearca el sa ma convinga.
A ramas sa-l numim pe Banji “catelul lui Ionut” si o spunem tuturor. E al lui Ionut doar ca locuieste la bunica-n curte pentru ca mami nu vrea animale-n casa. Intre timp s-au mai rarit plimbarile si piciul isi cauta alte ocupatii.
- Mami, daca luam un soricel?
- Un ce???
- Un soricel? E asa de mic, mic, il pot culca langa mine si-l dragalesc toata ziua.
- Hmmm, nu.
- Atunci un iepuras?
- Nu.
Ionut si-a incercat farmecele si cu soacra, bunica. Au deja doi catei, doua broaste testoase si un card de gaini. Soacra le-ar da pe toate pe gratis, pe cat e de prietenoasa cu noi, pe atata nu-i plac animalele (mai ales ca vrea, nu vrea, trebuie sa aiba grija de toate!).
- I-am spus la bunica sa luam un miel.
- Un miel?? Ce sa facem cu un miel?
- Sa-l am acasa. Sa am eu grija de el!
- Pai mielul o sa vrea la mamica lui! explic eu.
- O sa fiu eu mamica lui! raspunde Ionut fara sa stea pe ganduri.
De fiecare data cand vede vreun desen animat, vine cu idei noi: un elefantel, nu cumparam si noi? Unul mic si dragalas? Daca luam un calut? Sau o capra? Cu vreo doua luni inainte s-a dus sa caute oua in cuibare si a venit cu unul, tinandu-l in mana ca pe ceva pretios.
- Mami, daca avem grija de oul asta, din el o sa iasa un puiut!
- Ioane, ca sa iasa un puiut, trebuie sa stea gaina, mama lui cu el si sa-l incalzeasca…
- Dar stai tu mami si-l incalzesti!
Saptamana trecuta l-a convins pe ta-su sa ii cumpere macar un peste mic. Cu promisiunea ca nu o sa vrea sa faca baie cu el si nici nu o sa incerce sa-l pescuiasca pentru a-l “dragali”. S-au dus amandoi la magazin si au revenit cu un pestisor, doua acvarii si mancare cat pentru populatia dintr-un lac. In primele doua zile l-a hranit, i-a vorbit, a coborit acvariul de pe raft cand se juca. Apoi, am inceput sa-l hranesc, sa-i vorbesc, sa-I schimb apa. De cateva zile, am un pestisor. Si ieri, cireasa de pe tort, discutia intre Ionut si prietenul lui:
- Daca ne descurcam cu pestele asta, tati a zis ca luam unul mai mare. Si mai multi. Si poate chiar si niste broscute testoase si niste papagali. Acum mami are grija de el si ii place.
Exact asta-i motivul pentru care o sa ramanem cu un singur peste. Cu asta pe care-l avem deja. De acord?
Alexandra Pintea Varnava, mama lui Ionut (4 ani), implicata cu tot sufletul in proiectul Work At Home Moms Romania (chiar daca de la distanta), jurnalista si PR-ista care a dat cariera pe dragoste nebuna. Traiesc in Grecia de mai bine de 6 ani, scriu - pe blog (http://www.ouzoland.com), povesti pentru copii ("Povestiri pentru micutii pofticiosi" a fost deja publicata) si mai nou, aici, pe SuntParinte.ro
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum il ajuti pe copil sa isi pastreze echilibrul emotional in perioada pandemiei? Implica-l in sarcinile casnice
Perioadele dificile, precum pandemia, pot fi ocazii in care intreaga familie invata sa se sprijine reciproc si sa coopereze.
-
Cum incurajezi abilitatea copilului de a rezolva probleme
Un copil expus la situatii in care este lasat sa gaseasca solutii pentru diverse probleme va deveni un copil care isi construieste o multime de abilitati de care va avea nevoie si in viata sa de adult.
-
Sapte motive sa il implici pe copilul tau in treburile casnice
Cand copiii sunt lasati sa ajute la treburile casnice de la varste mici, isi dezvolta nu numai independenta si responsabilitatea, ci au de castigat din multe alte puncte de vedere.
Adauga tu primul comentariu: