characters characters

Jocuri pentru excursia la munte

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 iulie 2015    |   4504 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

familie pe munte
O excursie la munte poate fi o aventura pe care sa o tineti minte toata viata, mai cu seama daca va implicati toata familia pentru a organiza aceasta iesire. Daca ai pus la punct toate detaliile privind traseul si bagajele, mai raman de pregatit cateva idei de activitati si jocuri pe care le puteti juca in timpul urcarii pe munte sau cand va adunati in jurul focului.

Recunoasteti plantele, animalele si pasarile. Pe traseu cu siguranta veti intalni tot felul de vietuitoare si plante. Este important in primul rand ca cel mic sa faca deosebirea intre plantele care sunt otravitoare si cele care pot fi mancate fara nicio problema. Culegeti afine sau alte fructe salbatice, discutati despre florile pe care le observati, descoperiti ce stiti despre ele sau cu ce alte flori seamana pe care le cunoasteti deja. Ascutiti-va simturile si incercati sa faceti deosebirea intre cantecul pasarilor, iar atunci cand vedeti una despre care stiti mai multe, nu treceti pur si simplu pe langa ea. Opriti-va si impartasiti-va cunostintele. Copiii vor fi incantati sa descopere lucruri noi.

Colectia de sunete. Pentru momentele de relaxare, faceti liniste, inchideti ochii si ascultati cu atentie sunetele naturii timp de un minut. Numarati pe degete fiecare sunet distinct pe care l-ati auzit. Cand s-a scurs un minut, deschideti ochii si comparati cate sunete ati „gasit” fiecare. Incercati sa le descrieti, sa le identificati sursa sau sa le reproduceti.

Alcatuiti un ierbar. In traseul vostru veti intalni nenumarate plante interesante, pe care poate nu le cunoasteti. Luati-le cu grija si puneti-le la loc sigur pana cand veti ajunge acasa si veti alcatui un ierbar.

Orientare in natura. Invatati-l pe copil sa foloseasca harta si busola. Alegeti un traseu simplu de urmat pentru care aveti o harta. In plus, folositi busola pentru a va orienta. Copilul va pune astfel in practica ceea ce probabil deja stia din carti, despre punctele cardinale, iar excursia va deveni mai interesanta.

Fotografia. Indiferent unde ati merge in excursie cu copilul, e important sa aveti un aparat foto la indemana. Una din activitatile care sigur il vor tine ocupat pe copil este fotografiatul. Va invata sa foloseasca mai bine camera si va descoperi setarile si conditiile necesare pentru a realiza o poza de calitate.

Vanatoarea de comori. In momentul in care ati gasit locul in care veti ramane pe munte mai mult timp, puteti pune la cale o vanatoare de comori. Ascundeti obiecte si lasati copilul sa urmareasca indiciile pentru a le gasi. Jocul poate fi palpitant de-a dreptul daca este gandit dinainte, in amanunt.

Povestea din jurul focului. Daca ati ales sa faceti si un foc, adunati-va in jurul acestuia si spuneti fiecare o mica povestioara hazlie sau de groaza sau creati una impreuna. Porniti de la o intamplare oarecare ce va fi continuata rand pe rand, de fiecare persoana aflata in jurul focului. Singura regula este ca cel ce urmeaza sa continue povestea trebuie sa mentina continuitatea atat a personajelor, cat si a actiunii din poveste.

„Recunoaste frunza.” Pentru momentele in care va odihniti, urmatorul joc poate fi potrivit. Aduna mai multe frunze de acelasi fel (sau mai multe conuri) si spune participantilor la joc sa isi aleaga una. Fiecare participant la joc va trebui sa priveasca frunza cu atentie pana cand este convins ca o va recunoaste oriunde, daca ar pierde-o. Aduna apoi toate frunzele, amesteca-le si imparte-le jucatorilor. Spune-le ca daca nu au primit frunza lor, trebuie sa o dea mai departe, asteptand ca frunza aleasa sa ajunga la ei. La final, cand fiecare si-a regasit frunza, cere-le sa iti spuna care au fost detaliile care i-au ajutat sa o identifice. Jocul exerseaza atentia si memoria vizuala a copilului.

Indiferent de jocurile pe care alegeti sa le desfasurati, tineti cont de fiecare data de locul in care va aflati si spatiul de care dispuneti. In fond, orice joc poate fi adaptat contextului si persoanelor, iar regulile uneori sunt facute pentru a fi si schimbate, nu-i asa?


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/90461913@N00/7781364086/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe